Indkøbskurven er tom.
En kæmpe frø og sorte æg
Rejser, Kultur & Event

Kvium og Rubinke laver dialogbænke til Tivoli

Af Tina Kristensen. 29. juni 2021.

Hele sommeren kan man i Tivoli plante bagen på sædet af en såkaldt dialogbænk skabt af enten Michael Kvium eller Maria Rubinke. De to, i øvrigt meget forskellige bænke, opstilles som en del af Woldpride og Eurogames, der kommer til København til august.

Hundredevis af små (coronavenlige) events kommer til at finde sted på tværs af København, når WorldPride og EuroGames kommer til byen. I sidste uge lød første skud i opvarmningen til fejringen, med de to kunstneriske bænke i Tivoli.


Maria Rubinke på dialogbænken 'No Walk in the Park'. Foto: Per Morten Abrahamsen.

En enorm frø
Maria Rubinkes dialogbænk, har fået titlen 'No Walk in the Park'. Her sidder en gigantisk og meget velnæret frø støbt i bronze på en af de klassiske københavnerbænke.

”Bænken er i en lidt afkortet version, da opgaven lød på en 2-personers dialogbænk”, fortæller Rubinke til afsløringen.

”Afventende, på en almindelig parkbænk, forankret i det københavnske - måske er det prinsen fra Brødrene Grimms eventyr, som er forvandlet til en frø igen? Det er ikke så let at være en smuk prins fanget i en frøs krop. Og i eventyret udfolder der sig blandt andet en kamp imod forudindtagetheden. Det er ikke en behagelig kamp - det er "no walk in the park". På trods af alskens løfter foregår fremtiden ikke nødvendigvis på sikker grund. Der er brug for håb og viljestyrke”, lyder beskrivelsen i en pressemeddelelse om projektet.

"Selvom Copenhagen 2021 er en fejring, er kampen for LGBTI+ rettigheder bestemt ikke ren fest og ballade. Ligesom frøen symboliserer integritet og troen på det gode, er WorldPride en manifestation af - og en fortsat påmindelse om - løfter om respekt og rettigheder til alle mennesker, uanset seksualitet", siger Maria Rubinke.

Frøens bagende presser på ryglænet der er spændt til bristepunktet og frøens massive tyngde er til at tage og føle på. Rubinke fortæller at frøen er støbt i Italien og har været mange måneder undervejs, fra den blev formet i ler i kunstnerens atelier over udformningen af støbeformen og tilskæring af disse og til det endelige resultat, der nu kan ses i Tivoli. Et mesterværk der passer perfekt til eventyrene i haven.    


Dialogbænken 'Blind Date Bench' af Michael Kvium. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Citrongul bænk med æg
Michael Kviums bænk er så markant anderledes end Rubinkes, som man kunne forvente af to så forskellige kunstnere. Han har skabt en panggul bænk med titlen 'Blind Date Bench'. I venstre side på ryglænet har han placeret tre karakteristiske sorte æg, noget der trækker tråde til Kviums tidligere værker. Som en drilsk signatur. Det er den heftige gule farve, der fanger øjet (en lækker citrongul, der leder tanken hen på de mange citroner, man har kunnet se afbildet i Kviums værker over årene, som Fools-serien hvor man f.eks. så et af fjolserne med citroner der tilsyneladende groede ud af dennes bandageindbundne hoved.) Det Kviumske symbolunivers er helt sit eget.

”De sorte jernæg kan ses som blindepletterne fra gamle armbind brugt af blinde. Michael Kvium har brugt dette tegn til at påpege vores konstante mentale blindhed over for virkeligheden. På samme tid er de sorte æg komplementære til de livgivende hvide æg. For Michael Kvium handler dialog om at turde at lære andre mennesker at kende, at åbne sig overfor hinanden, kigge ind bag facaderne og se mennesker folde sig ud”, står der i pressemeddelelsen.


Dialogbænken 'Blind Date Bench' af Michael Kvium. Foto: Per Morten Abrahamsen.

"Jeg har aldrig oplevet at møde et menneske, der blev mindre og mindre interessant," fortæller Michael Kvium og tilføjer: "Virkeligheden ville fandeme også være kedelig, hvis vi bare var så endimensionelle, at vi ligesom repræsenterede bare den rolle, man selv havde tildelt sig selv. Den diversitet, som så opstår, er jo i virkeligheden noget af det, der gør, at livet er fantastisk."

Michael Kvium og Maria Rubinkes bænke (der er skabt i samarbejde med Flügger) står klar til at inspirere til dialog i Tivoli hen over sommeren. De vil efter Copenhagen 2021 blive solgt på auktion, og overskuddet går til Copenhagen 2021.

Billedet øverst: Dialogbænken 'No Walk in the Park' af Maria Rubinke. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig