Indkøbskurven er tom.
ALLE HAR RET TIL ET MÅLTID
Udstillinger & Omtaler

En udstilling af gadens folk skal åbne danskernes øjne.


ALLE HAR RET TIL ET MÅLTID

 

Nytorv i København får typisk opmærksomhed på grund af caféer og musikere, der underholder, når man går forbi. Men har du lyst til at opleve torvet på en anden måde, så mød op og kig de folk i øjnene, du ikke normalt ser i området.

Af Katrine Foldager Stokbro
4. juni 2021

Lige nu under Copenhagen Photo Festival er Nytorv fyldt med billeder i sort-hvid af hjemløse, der har brug for et måltid. Det er billeder taget af den internationalt anerkendte fotograf Jens Honoré og er en del af udstillingen JunkFood - ALLES RET?, som står på Nytorv til 11. juni, hvorefter den flytter til Gammel Torv til 30. juni.

- Mad er noget af det mest demokratiske, vi har. Vi har som samfund en pligt til at sørge for, at alle kan får et dagligt måltid, siger Jens Honoré i en pressemeddelelse.

Og det er netop, hvad udstillingen vil sætte fokus på. Altså hvordan hjemløse eller “gadens folk” ikke får den mad, de har brug for, og dermed den næring, som er nødvendig.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med JunkFood og Mændenes Hjem, som alle mener, at gadens folk, har ret til mindst ét næringsrigt måltid om dagen. Måske er det ikke helt tilfældigt, at udstillingen er placeret foran Københavns Byret.


(Foto: Katrine Foldager Stokbro)

Det danske system svigter

Med verdenen som sin arbejdsplads er Jens Honoré blevet kendt blandt andet som reklamefotograf for pro-bono-projekter for SOS Børnebyerne. Nu har fotografen, der de sidste 15 år har boet i New York, valgt at kigge mod Danmark, fordi han synes, at der bør sættes fokus på, hvordan vores stærke samfund lader nogle danske borgere i stikken.


(Foto: Jens Honoré)

Et eksempel på det er billedet af Charlotte, som sidder i sin hættetrøje med uglet hår og skæve briller. Hun sidder op ad en grå baggrund og kigger væk fra kameraet mod gulvet og dermed ned mod skyggerne. Hendes arme er krydsede, som forsøger hun at varme sig. Hun ser tynd, kold og syg ud.

- Det er ikke helt let at forstå, at et så rigt og ressourcestærkt samfund som det danske, ikke kan finde ud af at hjælpe deres allersvageste med noget så simpelt og grundlæggende som et dagligt måltid mad, siger fotografen.

Opgivenhed og konflikt

Jens Honoré har derfor det sidste halve år sammensat fotoudstillingen JunkFood - ALLES RET? sammen med projektet JunkFood, der er skabt af medejer og køkkenchef af restauranten Alchemist, Rasmus Munk. Projektet handler om, at alle har ret til mindst ét næringsrigt måltid om dagen. 

Ifølge JunkFood er der på Vesterbro i København 500-600 gadefolk, og siden corona-nedlukningen i 2020 har JunkFood leveret mere end 100.000 måltider til gadens folk.


(Foto: Jens Honoré)

Et andet eksempel på et portræt af en af gadens folk er Jeppe. Ulig Charlotte kigger Jeppe direkte ind i kameraet. Han sidder opad samme grå baggrund også med armene lagt over kors, men modsat Charlotte er hans arme mere afslappede. Selvom der er et hint af et smil i hans tynde ansigt, kan man stadig mærke en opgivenhed.

Den opgivenhed og konflikt er netop det, som Jens Honoré, forsøger at fange og formidle i sine slørede grå billeder af gadens folk.

Du kan læse mere her


JunkFood - ALLES RET? er en del af Copenhagen Photo Festival og er at finde på Nytorv i København fra 3. juni til 11. juni, hvorefter udstillingen rykker til Gammel Torv til 30. juni.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig