Indkøbskurven er tom.
AMDUAT af Hotel Pro Forma
Scene, Film & Bøger

Hotel Pro Forma er både klartseende og kompromisløs i deres søgen i underverdenen blandt antikkens myter

Anmeldelse af Christina Collet Hvolgaard.
Publiceret i magasinet kunst #2 2020.
11.05.2021. Gentrykt i forbindelse med genopførelse af forestillingen.

Teaterkompagniet Hotel Pro Formas nye forestilling er billedstærk og kompromisløs – med nykomponeret og liveopført musik, ambiente lydlandskaber, videokunst, lys og performance, som er iscenesat på en sjældent set 28 meter lang scene.

Forestillingen ”AMDUAT. En iltmaskine” er baseret på forfatter Harald Voetmanns anmelderroste bog af samme navn fra 2018. Og med forlæg i Voetmanns sære og suveræne lyriske fortælling, forenes rå hverdagsrealisme med fabuleren, høj patos med absurdistisk humor og sarkastisk social kritik med dyb empati.

To sideløbende fortællinger
På scenen vil en sammenskrivning af to fortællinger blive udfoldet. Det er rørende og groteske tekster om hhv. en konfus og døende far i en hospitalsseng og en egyptisk solguds rejse gennem underverdenen. Det er ualmindelig smukke og sorgfulde historier, fulde af både ømhed og galgenhumor. Samtidig er der også tale om et syret og særdeles virkningsfuldt sammenstød mellem en dunkel, storladen myteverden og en prosaisk, overoplyst dansk hospitalsvirkelighed.

Med de to forskellige fortællinger – den ene abstrakt og symbolsk, den anden særdeles konkret og dybt personlig – om overgangen mellem liv og død, har Voetmann på fin og gennemført vis sammenvævet en række meget forskellige tekster; fra vildt fabulerende prosalyrik og korte metriske remser til poetiske og præcise dialoger med den døende far. Og det er bevægende, hvor meget original litteratur Hotel ProForma har adopteret og fortolket i deres forestilling.

Fantastiske kostumer tager os med på en rejse
Foruden Kirsten Delholm, der som vanligt står i spidsen for Hotel Proforma, består det kreative af et fantastisk skrædderi og maskeværksted. De har kreeret en række betagende masker og kostumer til forestillingen – alle med tydeligt afsæt i den farverige billedverden, som vi er bekendte med fra den oldegyptiske sprog.

Som gæster vil vil få den egyptiske mytologi serveret helt ud over scenekanten, når dansere og performere iklædes de enestående dragter og masker, og viser os metaforen om faren, der klamrer sig til sin sengehest. Han kæmper med sin iltmaske, mens hans seng forvandles til en båd, der sejler ned af floden i dødsriget parallelt med Solguden Ra’s rejse gennem underverdenen. Amduat, som den egyptiske fortælling om underverdenen kaldes, og digtene i bogen, bliver til en iltmaskine, der holder faren i live lidt endnu.

Den rigtig gode poetiske syntese vil fremkomme ved fusionen af spændingsforholdet mellem lighed og ulighed. Modsætningerne vil blive eksponeret ved hjælp af tekstens fascinerende dynamik. Det handler om overgangen fra liv til død, om kontrasten mellem det storslåede, og om det smukke egyptiske begravelsesritual for solguden. Anonymiseringen og tingsliggørelsen af et døende individ i det moderne sundhedsvæsen kan næppe være større.

Fantastiske lydfortællinger og -landskaber
Musik og lydbilleder komponeres af komponisterne Hari Shankar Kishore og Marie Højlund. Kishore (f. 1985) arbejder i et blandingsfelt af musik, visuel kunst og performance. Han har siden 2000’erne været en unik skikkelse på den københavnske undergrundsscene under bl.a. kunstnernavnene Albertslund Terrorkorps og DJ Hvad og HVAD. Til ”AMDUAT. En iltmaskine” vil Kishore skabe rytmiske lydfortællinger ved at fusionere elektronisk musik med autentisk nutidig ægyptisk musik af kor, stemmer og lydbilleder fra det ægyptiske gadeliv. Den rytmiske musik skal afbrydes og indrammes af ambiente lydlandskaber som er skabt af komponist og lydkunstner Marie Højlund fra hendes forskning af auditive danske hospitalsmiljøer.

Aktualitet og berettigelse
Med ”AMDUAT. En iltmaskine” sætter Hotel Pro Forma tematisk fokus på livets grundvilkår og på, hvad det vil sige at give slip på livet. Samtidig kredser de også omkring, hvordan myter kan have en mildnende effekt på tabuiserede og svære emner. Til pressematerialet, har Kirsten Dehlholm forklaret forestillingens aktualitet og berettigelse: “Hvis den dødsproces, som beskrives i AMDUAT. En iltmaskine, blev fortalt klinisk og nøgternt, ville den være umådelig barsk og trist. Men netop med Harald Voetmanns sproglige vitalitet og sammenfletningen med egyptisk mytologi og old-egyptisk forståelse af dødsriget, så sker der noget helt fantastisk. Fortællingen fremkalder stærke stemningsfulde og billedrige universer og dødsprocessen bliver på den måde samtidigt galgenhumoristisk, absurd, sanselig og nærværende.”

Høje forventninger
Med afsæt i oldtidens ur-fortællinger om underverdenen har Kirsten Dehlholm og Hotel Pro Forma skabt en trilogi af forestillinger: ”Gilgamesh” (2018/2019), ”Amduat. En iltmaskine” (2019/2021) og den kommende ”Operation: Orfeo (0221/2022).

Når disse fortællinger stadig er relevante efter årtusinder, er det fordi de levendegør en mangfoldighed af tidløse emner og vidner om en grundlæggende menneskelighed. Fra underverdenen henter vi vores verdensforståelse, udsyn og indsigter om os selv. Og noget kan tyde på, at vi som både kunst- og teaterpublikum mere end nogensinde klar til at søge forklaringer i netop underverdener.

Sammen med Hotel ProForma kan vi altid forvente, at universelle temaer sættes ind i konceptuelle, visuelle og musiske rammer, der udnytter de nyeste teknologiske og kunstneriske virkemidler. Og forventningerne vil være ligeledes høje, når vi sætter os til rette for at opleve fortolkningen af Voetmanns Amduat.

 

Forestillingen kan opleves i perioden 1. – 12. juni, 2021. Mandag – lørdag kl. 20.00 på Teater Republique, Østerfælled Torv 37, 2100 København Ø

Instruktion, scenografi: Kirsten Dehlholm og Jon R. Skulberg 
Tekst: Harald Voetmann Komponist,
DJ: Hari Shankar Kishore 
Komponist: Marie Højlund Kostumedesign: Kit Wan (Hong Kong)
Skulpturer: Astrid Myntekær
Masker: Marie Dahl
Performere: Bo Madvig og Ask Eckardt Amtoft
Dansere: Joel Fritzon, Simone Wierød, Jon Hoff, Christian Reiter Seibæk, Love Hellgren og Christine Sollie

 

For yderligere information
https://www.osterbroteater.dk/forestilling/amduat-en-iltmaskine/
https://www.hotelproforma.dk/project/amduat-2020/

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig