Indkøbskurven er tom.
SAS Royal Hotel - En kærlighedshistorie
Udstillinger & Omtaler

Pop-up udstilling på DAC frem til d. 24. oktober 2021.

Reportage af Ane Panholm.
11.05.2021.

I 2020 var det 60 år siden, Danmarks første designhotel åbnede. SAS Royal Hotel, nu Radisson Collection Royal Hotel, er en af Arne Jacobsens mest ikoniske bygninger. Udstillingen giver et indblik i, hvordan Arne Jacobsen mestrede alle led i den arkitektoniske proces samt gik fra møbelskalaen til den helt store bygningsskala, da han tegnede en af Danmarks første skyskrabere på 22 etager. Det grønlige skær i facaden var en reference til de irrede tage på byens gamle bygninger, og vinduespartierne tilførte han for at få facaden til at syne lettere. 

Arne Jacobsens arbejde med at tegne hotellet gik fra de største streger til de mindste. Han tegnede ikke blot møbler, tekstiler og lamper til hotellet, men også bestikket og glassene i restauranten. Udstillingen er opdelt i fire rum, hvor vi, i det første, møder en generel fortælling om hotellets tilblivelse, hvor vi ser en model fra hotellet, som aldrig er blevet vist før. I det næste rum ser vi nærmere på indretningen af bygningen, og på hvordan designelementet er kommet ind i bygningen. 


SAS Royal Hotel - En kærlighedshistorie. Foto: Rasmus Hjortshøj.

I det tredje rum kan vi opleve de designs, Arne Jacobsen lavede for 60 år siden, som er blevet genfortolket utallige gange siden, og som lever i bedste velgående. Vi genbesøger nogen af Arne Jacobsens designklassikere: Ægget, Svanen og 7’eren, som blev designet specifikt til hotellet, hvor de, med sine organiske former, skulle stå i kontrast til bygningens mere regulære former og rette linjer. Det sidste rum er en installationsoplevelse, hvor man kan gå ind og tage nogen billeder og interagere med rummet. 


SAS Royal Hotel - En kærlighedshistorie. Foto: Rasmus Hjortshøj.

SAS Royal Hotel var, trods det blev betragtet som Nordens mest moderne hotel, udskældt på den tid, det blev opført, og mange mente, at den var for dominerende i bybilledet. Nye ting, der bryder med vores gamle selvforståelse, kan ofte bringe modstand. Dette ser vi ofte indenfor design- og arkitekturverdenen, hvor vi stiller mange kritiske spørgsmål til den arkitektur, vi ikke har set før. Det var også tilfældet med SAS Royal Hotel, som fik kritik for at være brutal og fremmed fra det øvrige bybillede. 

Arne Jacobsen var en pioner for sin tid. Han søgte inspiration fra det internationale og bragte nye strømninger til Danmark. Han skabte design og arkitektur, der var forud for sin tid, hvilket medførte debat blandt folket. Med tiden lærte københavnerne at elske det grønne hotel, og det blev en del af danskernes selvforståelse. Arne Jacobsen ses i dag, for mange, som indbegrebet af god dansk design og arkitektur.


Radisson Collection Royal Hotel.

Udstillingen SAS Royal Hotel ligger på DAC’s gratisområde DAC passage og står som en lille pop-up udstilling. Den er lavet i samarbejde med hotellet, hvor man også kan komme på en guidet tur og bl.a. se værelse 606, der står som det oprindeligt blev opført.


Radisson Collection Royal Hotel. Foto: Paul Warchol.

Udstillingen kan ses frem til d. 24. oktober 2021.

For yderligere oplysninger læs her.

Billede øverst: SAS Royal Hotel - En kærlighedshistorie. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig