Indkøbskurven er tom.
Understanding the Impact of Architecture
Udstillinger & Omtaler

12 litografier af kunstneren John Kørner udstillet på Dansk Arkitektur Center.

Reportage af Ane Panholm
10.05.2021

I udstillingen opleves 12 farvestrålende litografier, der, på trods af et let og legende udtryk, bearbejder tungere problemstillinger i vores samfund. I serien Understanding the Impact of Architecture belyser John Kørner arkitekturen fra forskellige vinkler og iscenesætter dens indflydelse på, og påvirkning af, os som mennesker og samfund.

I dag bor over halvdelen af verdens befolkning i storbyer, og nye byggeprojekter kan realiseres i et helt andet tempo end før i tiden. Men hvad gør det ved os at leve i de kæmpemæssige bygninger som urbaniseringen har ført med sig? Hvad gør skalaen i en bygning for vores opfattelse af arkitektur og for vores opfattelse af os selv i mødet med arkitektur? Hvilken indvirkning har forskellige materialer på os? Hvad er vores forhold til naturen? Når vi at tænke over konsekvenserne af den arkitektur, vi bygger, før vi bygger den? Kan arkitektur blive for styrende?

John Kørner forsøger ikke at komme med færdige svar eller løsninger på de mange spørgsmål, men inviterer derimod beskueren til selv at reflektere og prøve at finde svar. I serien synliggøres hvordan arkitekturen ofte møder naturen på en abrupt og overtagende måde, hvor naturen må bøje sig for den arkitektoniske indgriben. I mange af værkerne ser vi bjerglandskaber, hvori det naturlige materiale, med organiske og ukontrollerede former, møder det menneskeskabte, med mere regulære former.

På et af værkerne ses et bjerglandskab, der gennemskæres af en stor befolket trappe. På et andet ser vi et bjerg, der står på toppen af en butiksbygning. Vi ser også, i et af værkerne, en dame med en indkøbsvogn, der befinder sig i et bjerglandskab. Disse møder kan forekomme unaturlige eller ulogiske, men peger netop på det paradoks, der ofte ligger i vores opfattelse af, og forhold til, naturen. Vi ser naturen som noget smukt og livgivende, og den er uundværlig for os. På trods heraf har vi skabt et samfund, som er bygget op om at forbruge og nedbryde den. Således indeholder mange af værkerne en tematisk kobling mellem vores forbrugersamfund og naturen, som bliver påvirket heraf.


John Kørner, Understanding the Impact of Architecture 12 (2020). Foto: Anders Sune Berg

John Kørner har, gennem sit kunstneriske virke, beskæftiget sig med samfundsproblemer som bl.a. prostitution, krig, forbrugerisme og klimaforandringer. Han er mest kendt for sine farverige og kraftfulde malerier, men fokuserer i lige så høj grad på sit grafiske arbejde og har også beskæftiget sig med at male keramik. Nogle af hans mest brugte motiver er mennesker, dyr, både og træer. I sine værker afbilder han problemer af mere abstrakt karakter som ovaler i forskellige farver og størrelser, som indgår i forskellige sammenhænge. Nogle gange er de arrangeret på hylder, andre gange er de ornamenter på bygninger eller en del af varesortimentet i et supermarked.

Udstillingen kan opleves til d. 26. september 2021.

For yderligere oplysninger læs her.

Billede øverst: John Kørner, Understanding the Impact of Architecture. Originallitografi. Foto: Rasmus Hjortshøj.

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig