Indkøbskurven er tom.
Carlsbergfondets Portrætpriser uddelt
Rejser, Kultur & Event

Kulmination på Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence Portræt NU! 2021

Af Tina Kristensen.
07.05.2021.

Torsdag eftermiddag uddelte Det Nationalhistoriske Museum Carlsbergfondets Portrætpriser som kulmination på museets nordiske portrætkonkurrence Portræt NU! 2021 og som startskud til særudstillingen med samme navn, der nu er officielt åbnet.

1153 havde tilmeldt sig konkurrencen og 151 værker blev udvalgt til at indgå i udstillingen. Konkurrencen er åben for alle medier, og udstillingen rummer både klassisk maleri, fotokunst, skulptur og installation.


Ln Rye, Skærming, Olie på lærred. (Vinder af Young Talent Prize)

Astrid Storgaard, Corona (toiletpapir) krisen, oliemaling på toiletruller. (Vinder af Young Talent Prize)

”Portræt NU! 2021 vidner om, hvordan man i portrætkunsten arbejder med både klassiske teknikker og nye og anderledes medier. Vinderen af Carlsbergfondets Portrætpris har med sin mesterlige udførelse skabt et værk, der bringer os tæt på et anden menneske med et tema, der har en aktuel historie at fortælle,” siger direktør for Det Nationalhistoriske Museum, Mette Skougaard om Jon Bøe Paulsens portræt ”Sidste Brev”. 


Dag Aronson, Andrea, girl between chairs, olie på lærred. (Vinder af andenprisen)


Stinne Fuglsbjerg, Ingemann, pastel på sort papir. (Vinder af tredjeprisen)

Udstillingen er præget af kunstnernes og de portrætteredes møde med Coronapandemien. Som for eksempel vinderbilledet, der skildrer en, der er ved at læse det sidste brev fra en slægtning, der er ved at bukke under for pandemien. Mundbind indgår i flere af portrætterne og ensomhed, isolation og desperation kommer til udtryk.

Ti priser blev uddelt. Den norske kunstner Jon Bøe Paulsen løb med førsteprisen på 85.000 DKK. Andenprisen gik til danske Dag Aronson for værket ”Andrea, girl between chairs”. Danske Stinne Fuglsbjerg modtog 3. prisen for sit portræt af Peter Ingemann, mens Ln Rye og Astrid Storgaard modtog Young Talent-priser for deres portrætter, der hver især afspejler kunstnernes møde med corona (hhv. isolation og ”toiletpapirkrisen”). Jørgen Geisted modtog en specialpris for portrættet ”Blandt Venner”.

Udstillingen Portræt NU! 2021 kan ses på Det Nationalhistoriske Museum frem til d. 1. august.

Billedet øverst: Jon Bøe Paulsen, Sidste Brev, olie på lærred. (Vinder af førsteprisen)

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig