
Jeg prøver at ramme de fællesbilleder, folk har inde i hovedet.
Interview af Benedicte Weimar Rasmussen. 19.04.2021.
HuskMitNavn er aktuel med en soloudstilling hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus 13. april – 22. maj. De karakteristiske tegneserieansigter, som kendetegner hans udtryk, og som forholder sig til livets hverdagsscener med humor, kærlighed og budskaber, pryder galleriet. ”Wanderlust” hedder udstillingen og er en samling af malerier, der kredser om temaet udlængsel og tegninger på papir, der arbejder med form og ramme. Magasinet Kunst tog på besøg i galleriet, dagen før åbningen.
Det hele er stort set på plads. Et par enkelte sorte streger skal males op på et stort vægmaleri, når interviewet er færdigt. To tegninger står stadig på gulvet, mens sømmene allerede er placeret i væggen, ligesom de omkringhængende værker allerede omkranser de to tomme pladser. Vi møder kunstneren HuskMitNavn hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus, dagen før åbningen af hans soloudstilling.
I udstillingen med titlen ”Wanderlust” kan de besøgende både opleve en stor samling af tegninger, der udfordrer det traditionelle værk ved at inddrage rammen eller lade papiret folde sig ud tredimensionelt. Ligesom der i udstillingen er store farvestrålende malerier, der berører temaet udlængsel. HuskMitNavn har udsmykket galleriet med vægmalerier, der tilfører udstillingen en ekstra dimension til de besøgende.
Han er kendt for sine karakteristiske tegninger og malerier med tegneserieinspirerede figurer. Værker, der beskæftiger sig med situationer, som vækker genkendelse og indlevelse for både børn og voksne. I denne udstilling er der plads til humor, længsel, kærlighed og hverdag.
HuskMitNavn, der til dagligt bor i København, kom dagen før og malede kunstværker på væggene. En røver med en sæk over ryggen og to dyr pryder de ellers hvide vægge i galleriet. Der er kunst på alle vægge, og det er helt bevidst.
”Jeg laver udstillinger, hvor der er mange ting at se på. Når man er kommet herhen, skal det ikke være en af de udstillinger, hvor der hænger et lille værk allerlængst nede, som man ikke tør at gå ned og kigge på. Her er det ligesom, når man kommer ind i børneafdelingen på et bibliotek, hvor man godt tør gå ind og bladre i tegneserierne. Og sådan skal det helst være”, fortæller HuskMitNavn.
HUSKMITNAVN, Little Town Blues.
Malerier, der kredser om udlængsel
Et maleri skildrer en gruppe unge mennesker, der står foran en lokal grillbar. Én spejder efter storbyen, man svagt kan ane i baggrunden. Et andet motiv forestiller en kvinde, der forfølger sine stjerne-drømme ude på en tom villavej iført morgenkåbe og med en hårbørste som mikrofon. Og med en kat som sit eneste publikum.
Udstillingen hedder ”Wanderlust”. De store malerier kredser om temaet udlængsel, som efter et år i coronaens tegn formentligt indfanger en velkendt følelse hos mange. Længsel efter at rejse, længsel efter at opleve, længsel efter normalitet.
”Udstillingen hedder ”Wanderlust”, som blandt andet betyder udlængsel. Det er jo en følelse, man har, uanset om man godt kunne tænke sig at komme i storcentret eller en tur til Mallorca. Alle er en lille smule fanget”, fortæller HuskMitNavn.
HUSKMITNAVN, Udstillingsfoto fra Wanderlust på Charlotte Fogh Gallery.
Kun et enkelt maleri af en kvinde på en bænk, der er iført et mundbind, forholder sig direkte til coronasituationen. Og det er et bevidst valg, at det ikke skulle være en corona-udstilling.
”Det er en ret speciel tid, vi lever i. Og uanset om man maler det eller ikke maler det, så forholder man sig til det på én eller anden måde. Jeg har helt bevidst ikke lavet en corona-udstilling, og de fleste værker kunne jeg have malet uden corona. Men jeg har på en måde forholdt mig til det, uden at ville lave en udstilling, der handlede om det.”
HUSKMITNAVN, Udstillingsfoto fra Wanderlust på Charlotte Fogh Gallery.
3D og inddragelse af ramme
På modsatte side af galleriet hænger hans papirtegninger. Her har han udfordret det traditionelle firkantede medie og lader papiret folde sig ud tredimensionelt på nogle værker, hvor rammen inddrages i andre.
Et korthus er væltet. Her ligger kortene bogstaveligt talt mellem papir og glas. På et andet værk ser man skoledrengen, der vippede på stolen og blev sendt udenfor døren, tone frem på siden af ramme. Et tredje værk skildrer en kvinde, der koncentreret klipper sit pandehår. Her bukker håret sig ud fra papiret.
Inspirationen til hans kunst opstår blandt andet i mødet med andre. Når HuskMitNavn bevæger sig rundt, holder han sig bevidst om omgivelserne. De situationer bliver til ideer, som til sidst kan blive til værker, beskueren kan identificere sig med.
”Jeg prøver at ramme de fællesbilleder, folk har inde i hovedet. Selvom det ikke er situationer, man selv lige står i, så er det noget, man kender. Jeg står ikke og har langt pandehår og skal klippe det, men det er stadig noget, jeg kender til”, fortæller han.
HuskMitNavn, Cut It, 2021, Acrylic paint on paper, 47,5 x 47,5 cm.
Den anonyme kunstner
I galleriet på Åboulevarden bliver øjet konstant mødt af værker. Der er store vægmalerierne på den ene side af lokalet, der skaber blikfang omkring værkerne i papir. Her bliver de sort hvide tegninger indfanget af farvestrålende motiver. Kunstneren fortæller, at han elsker at få lov at dekorere væggene med motiver til sine udstillinger. Det er samtidig også en måde at vise, at han har været til stede og stået for opstillingen af udstillingen. For HuskMitNavn er anonym og har været det hele karrieren.
Anonymiteten har flere fordele. Det giver ham frihed til at adskille arbejdsliv og fritid. Og det lader ham samtidig uforstyrret indsamle inspiration til sine værker, når han bevæger sig i offentligheden, fordi han ikke er et kendt ansigt.
”Det er svært at observere verden, hvis verden hele tiden kigger tilbage på en. Det er svært at agere i, for hvad er det så for en virkelighed, man bevæger sig rundt i? Jeg lurede fra starten, at hvis jeg ikke havde behov for den del af det, så var det ret fedt at kunne fravælge”, fortæller han.
HUSKMITNAVN, Udstillingsfoto fra Wanderlust på Charlotte Fogh Gallery.
Første udstilling i nye lokaler
Det er dagen før åbningen, og stort set alle detaljer er på plads hos Charlotte Fogh Gallery. Det bliver dog en anderledes åbningsdag end normalt. Ferniseringen er udskiftet med afstandskrav, håndsprit og begrænsning på antal på besøgende. Og selvom indehaver Charlotte Fogh gerne havde set, at der var plads til fejring af den nye udstilling, er hun glad for, at de som galleri kan give danskerne en kulturoplevelse.
Det er den første soloudstilling, siden hendes galleri flyttede til nye lokaler i hjertet af Aarhus i december måned.
”Jeg glæder mig at præsentere vores første soloudstilling i vores nye lokaler. Der har været lockdown meget af tiden, siden vi flyttede herhen i december. Og det vigtigste ved at drive et galleri og at arbejde med kunst, er at mødes med mennesker omkring kunsten. Og så er det jo en mulighed for folk for at komme ind og opleve kunst lige nu, hvor alt andet kultur er lukket”, fortæller Charlotte Fogh.
HuskMitNavn og Charlotte Fogh har arbejdet sammen i 15 år, og dette er den syvende udstilling sammen. Udstillingen kan opleves fra den 13. april – 22. maj på Åboulevarden 43 C i Aarhus C.
Billede øverst: HuskMitNavn, The Spotlight (beskåret)