Indkøbskurven er tom.
Chokeret over forskelsbehandling
Interview & Portræt

Interview med Jacob Thage, direktør for Museum Jorn.

CHOKERET OVER FORSKELSBEHANDLING

Af Anette von Benzon, Journalist.
9. december 2020.

Jublende anmeldelser vælter ind. Det samme gør turisterne og kunstinteresserede. Kongehuset har været der fire gange inden for de senere år. Men noget halter.

Museum Jorn gisper efter kapital og er konstant på jagt efter alternative indtægtskilder og fondsstøtte.

"Jeg er dybt chokeret over at opdage, hvor stor forskel der gøres på henholdsvis provinsen og hovedstaden af politikerne og de bevilgende myndigheder."

"Der er ikke tvivl om, at hvis Museum Jorn havde ligget indenfor en radius af 50 km fra centrum i København, ville vores bevillinger have været mange gange større", siger Museum Jorns direktør Jacob Thage. 


Museum Jorn. Pressefoto. 

Jacob Thage har været direktør i 12 år for Museum Jorn. Han har opnået bred anerkendelse for at have opnået store kunstneriske succeser med stedet, men han kan blive træt ind til benet af de økonomiske udfordringer.

"Ja, jeg har været museumsdirektør på Gl. Holtegaard nord for København, og når jeg hørte museumsdirektører fra provinsen tale om forskelsbehandling og knappe ressourcer, sagde jeg altid, at de måtte tage sig sammen og lave noget ordentligt, som folk ville se."

"Men, jeg havde ikke været i Silkeborg på Museum Jorn længe, før jeg opdagede, at det er helt rigtigt, hvad de siger: De bevilgende myndigheder ser anderledes på os i provinsen", erkender han.

Han mener, der er så megen fokus på hovedstadsområdet, at et succesfuldt museum som Museum Jorn, ikke får de midler, det bør.


Museum Jorn. Pressefoto

Mange besøgende, men en kamp for overlevelse
"
Museum Jorn er det museum i Danmark, som låner flest værker og kunst ud til andre museer. Ikke alene i Danmark, men også til udlandet. Dermed er museet med til at promovere Danmark i udlandet", siger Jacob Thage.

Nogle af de seneste Jorn-udstillinger i udlandet, blandt andet i Salzburg, blev besøgt af over en halv million besøgende tilsammen, påpeger han.

I Danmark har museet mange besøg fra faste gæster og turister. I 2017 valfartede ikke mindre end 93.557 mennesker til de hvide bygninger ved Gudenåen, da Jacob Thage og hans team havde fået berømte Edvard Munch-værker til Silkeborg. Udstillingen, der blev kaldt Munch vs Jorn, blev en stor anmelder- og publikumsucces.

I 2021 sættes alle sejl til, med kunst i verdensklasse af den spanske kunstner Miro, ved Silkeborgs 175 års byjubilæum.

"Museum Jorn har en rækkevidde, der rækker langt ud over både by- og landegrænsen. Museet er kendt og respekteret blandt verdens mest anerkendte kunstmuseer og kunstnere, hvilket har gjort det muligt at udstille værker af verdenskendte kunstnere som Munch, Banksy, Picasso og Baselitz i selskab med Jorn", siger Jens Skov, afdelingsdirektør for Events- og Partnerskaber fra Jyske Bank, som er museets hovedsponsorer.

"Udstillinger, som tiltrækker gæster fra nær og fjern til Silkeborg, har dermed ikke blot en stor kulturel betydning, med også en stor økonomisk værdi for byen", siger Jens Skov.

Så skulle man tro, at Silkeborg Kommunen forgyldte stien ned til museet. Men sådan er det langt fra. Kommunen giver ca. 25 procent af budgettet, fortæller Thage. Resten skal Museum Jorn have finansieret af statsstøtte, sponsorer og entreindtægter. 


Museum Jorn. Pressefoto. 

En evig kamp
I år måtte museet ovenikøbet opleve, at kommunens budgetoplæg indeholdt forslag om direkte at lukke Museum Jorn eller skære voldsomt i støtten.

"Ikke særligt hjælpsomt", bemærker Jacob Thage tørt.  

Kommunen trak senere luknings- og sparetruslen tilbage, men det var alligevel problematisk for Jorn-museet, fordi muligheden for at søge støtte hos fonde og lignende blev undermineret ved det uldne kommunale udspil.

Pæne huller i jorden med vand i
Cecilia Felding, der bor i Silkeborg og tidligere medlem af museets bestyrelse, er ikke imponeret over statens eller kommunens støtte til det populære sted.

"Vi har en driftig museumsdirektør, som er guld værd for Silkeborg og for Danmark. Men hvorfor skal Jacob Thage hvert år kæmpe for hver en krone og bruge så meget energi på økonomien? Det er skandaløst. Man risikerer, han ikke orker at blive ved", siger Cecilia Felding.

Spørgsmålet er også, hvorvidt provinsen kan få meget mere ud af museer som Museum Jorn?

"Lidt frejdigt kan man sige, at uden Museum Jorn er Silkeborg nogle pæne huller i jorden med vand i", siger tidligere bankdirektør Leif F. Larsen, prof. bestyrelsesmedlem, og hyppig gæst på museet.

"Museum Jorn er noget helt unikt for Silkeborg. Det findes kun her og det kunne byen og erhvervslivet i Silkeborg helt sikkert bruge bedre", vurderer han.

Jacob Thage mener også, at lokalt erhvervsliv i provinsen kan få meget mere ud af udstillinger og kunstmuseer.

"Når en flag-allé for en Jorn-udstilling står ned gennem en hovedstad, som det var tilfældet i fx Seoul og Oslo, så ved alle at Jorn og Danmark er i byen. Men kender de Silkeborg? Næ."

"Men hvis kommunen og erhvervslivet var med, kunne de slå et godt slag for sig selv", giver han som eksempel.


Le canard inquiétant (Den foruroligende ælling), Asger Jorn, 1959. Olie på lærred (ældre billede) 53 x 64,5 cm. Gave fra Asger Jorn © Donation Jorn, Silkeborg. Atk. 1197.

(MR) Kæmper for et nyt museum
Men måske ændrer museets situation sig nu.

Jacob Thage har sat sig selv i spidsen for et nyt og meget større Museum Jorn, som skal ligge centralt placeret ved Silkeborg Langsø. En placering second to none.

Han omtaler stedet for ”et ministerie for forstyrrelser”, for det skal udfordre opfattelsen af et kunstmuseum.

"Museet skal have åbent både om dagen og om aftenen. Trække liv til bymidten hele dagen. Det skal være en kombination af udstillinger, folkeoplysning, værksteder for skoler, kurser for pensionister, engagementer for børnehaver, handicappede osv."

"Ganske som Asger Jorn ville have det", forklarer han.

Men så er vi tilbage ved de manglende bevillinger.

Det er en offentlig hemmelighed i Silkeborg om omegn, at det er en hård proces at samle penge nok til det nye museum.

Men Jacob Thage håber på at det lokale erhvervsliv, store fonde i Danmark og i udlandet går med.

"Og det lysner. Jeg håber, vi kan offentliggøre konceptet, der skal ligge til grund for en arkitektkonkurrence, om nogle måneder", siger Jacob Thage.

Og hvem ved, måske vil det nye museum give genlyd selv udenfor provinsen.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig