Indkøbskurven er tom.
PRIMUS – GODSBANEN
Scene, Film & Bøger

Tirsdag d. 1. september 2020, var der premiere på værket PRIMUS.

PRIMUS – GODSBANEN
(primus adj. den første, om en rækkefølge el. om tid)

7. september 2020.
Af Ann Sofi Holm Svenningsen

To kvinder optræder i et mørkt rum, og guider publikum igennem en række kropslige eksperimenter, hvor vi sammen undersøger nye perspektiver på begrebet skabelse. Denne performance skal også ses i lyset af en ny dags begyndelse. 

Koregraf og performer Nønne Mai Svalholm er aktuel med værket ’PRIMUS’ på Godsbanens åbne scene i Aarhus. PRIMUS er det første performanceværk i Nønne Mai Svalholms nye trilogi under titlen: ’BIG BANG’. Nønne Mai Svalholm har tidligere været aktuel med dansetrilogien ’Gravity’, inspireret af temaet Rethink Ageing, som består af værkerne: Circuit – a reflection on ageing (2016), Ultima (2017) og Gravity – a perception of value (2019).

Forestillingen PRIMUS er en skabelsesberetning og en parafrase over den biologiske og kunstneriske skabelse, som opføres af performerne Sisse Lunøe og Nønne Mai Svalholm. Den 70-årige performer Sisse Lunøe har tidligere medvirket i flere af Nønne Mai Svalholms opsætninger, senest i værket 'Gravity'.

Nønne Mai Svalholm har i samarbejdet med den visuelle kunstner Signe Klejs, skabt et medlevende lysdesign, hvor de scenografiske elementer tager udgangspunkt i lyset og farverne fra samme morgendags solopgang. Hver morgen filmes en ny solopgang i Aarhus, og det unikke farvespil inddrages i forestillingen, som en symbolsk henvisning til livet og naturens cyklus - med en kontinuerlig ny (dags) begyndelse. PRIMUS lyssætning vil således ændres under hver forestilling og visualiserer, at hver dag rummer et unikt potentiale. Signe Klejs står blandt andet bag den anerkendte lysinstallation ’The Hesitation of Light', der belyser ringgadebroen i Aarhus.

En stærk og følsom skabelsesberetning
PRIMUS inviterer publikum ind i et dystert og surrealistisk univers, med en scene, kun oplyst af en gigantisk måne. Lyset reflekteres ned i et spejlende gulv, hvor to kvinder befinder sig, en påklædt og en nøgen. I en fælles duet på scenen, og med afsæt i tematikken ’skabelse’, arbejder de to kvinder med kroppens vokabular og finder frem til følelsen af, at hver bevægelse de tager, er for første gang. Forestillingen arbejdede netop med idéen om, hvorledes vi oplever verden omkring os, når vi bliver præsenteret for en krop og for et menneske i et rum, der er blottet for alle forudindtagede forestillinger, kun påvirket af lyset fra en ny dags begyndelse.

PRIMUS udfolder sig i krydsfeltet mellem det skulpturelle, performative og sansende i scenekunsten, særligt centreret omkring det kropsligs sammenspil. To kvinder, med næsten uvirkelige menneskelige bevægelser, suger sit publikum ind i en verden, der pendler mellem drøm og virkelighed. Det bidrager til en stærk subjektiv og intens kunstoplevelse, hvori oplevelse, opdagelse og refleksion er i højsæde. PRIMUS er en meget stærk og følsom performance af Nønne Mai Svalholmog Sisse Lunøe - og er absolut anbefalingsværdig.

FAKTA:
PRIMUS består desuden også af tre videoværker med titlerne: ’Blue’, ’Purple’ og ’Pink’. Hvor hvert videoværk skal betragtes som en alternativ begyndelse eller finale på det fysiske værk, og bidrager på den måde også til det unikum PRIMUS er.

Det første værk, ’Blue’, kunne allerede opleves d. 13. august 2020 på ARoS´ Instagram, @arosartmuseum. Og sammen med de to øvrige videoværker ’Purple’ og ’Pink’ bliver ’Blue’, udstillet på Kvindemuseet i Aarhus og kan opleves fra d. 27. august til den 1. november 2020.

PRIMUS kan opleves på Åbne Scene, Godsbanen i Aarhus fra d. 1.- 6. september 2020. Og efterfølgende i Skuespilhuset, Lille scene, fra den 15. til den 19. september 2020. PRIMUS er den første forestilling, der er udtaget i det nye initiativ K:Selekt, som Det Kongelige Teater og Statens Kunstfond står bag. 

Kunstnerisk leder og koreograf: Nønne Mai Svalholm.
Dansere: Sisse Lunøe og Nønne Mai Svalholm.
Dramaturg og kreativ-producent: Carlos Calvo.
Kunstnerisksparring: Niels Rønsholdt.
Dramaturgisk konsulent: Ida-Elisabeth Larsen.
Komponist: Olga Szymula.
Filminstruktør: Michael Dinesen.
Scenografi og lysdesign: Signe Klejs og Nønne Mai Svalholm.
Konsulent på lysdesign: Jon Skulberg.
Fotograf: Peter Ravnsborg.
Co-produktion: Åbne Scene, Godsbanen i Aarhus.

Billede øverst: Foto: Peter Ravnsborg.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig