Indkøbskurven er tom.
Magisk realisme og farverig skønhed
Interview & Portræt

Interview med kunstner Carlos Cancio

Af Lærke Helene Askholm

 

I det allersydvestlige hjørne af Spanien, på lysets kyst i den smukke hvide by Vejer det la Frontera, bor billedkunstneren Carlos Cancio. Han er født og opvokset i Puerto Rico og har været bosat i en række lande – altid i huse eller lejligheder vis skønhed talte til ham på en særlig måde, hvor det har stået klart, at han måtte blive. Han han har udviklet sin meget personlige kunstneriske stil, og Magasinet Kunst har været så heldige at besøge ham i hans atelier.

 


Carlos Cancio. Foto: Lærke Helene Askholm.

 

 

Magisk realisme

Om hans malerstil fortæller Carlos, at hans favoritforfatter, som er den colombianske forfatter Gabriel García Márquez, er et litterært billede på, hvordan han selv maler. ”Hans bøger er

magisk realisme, hvilket vil sige, at du tror på det, han skriver, selvom du ved, at det er umuligt. Det er gennemført og som nævnt sådan jeg maler, selvom der også altid er noget helt `off´ og absurd i mine billeder.”, fortæller Carlos og uddyber, at humoren og det absurde i hans billeder er på grund af hans påvirkning af Dadaismens barnlige og provokerende indspark til kunsten. ”Jeg elsker at stille spørgsmål ved realiteterne, og derfor dyrker jeg den surrealistisk fantasi-tilgang i min kunst i stedet for realisme. Og med det skal det ikke ses som om, at jeg ikke prøver at finde mening, men jeg gør det på den sjove måde, for ikke at blive skør. For det kan hurtigt blive for tungt og alvorligt at søge efter mening.”, fortæller Carlos, der mener at vores fornemmelse for meninger og sammenhænge bedst udvikles gennem skønhed, og at det derfor dér, han har sit fokus og henviser i den forbindelse til, at han bruger mange elementer fra proto-renæssancen.

 

Livet kan ikke planlægges

Carlos elsker at eksperimentere, og det er dette konstante stadie af nysgerrighed og udforskning af både tanker og nye værker, som danner grundlaget for hans drivkraft i kunsten. ”Min stil er rå og åben, ligesom livet er det. Det kan ikke planlægges, og det sidste produkt er altid anderledes end man regnede med”, fortæller Carlos om vigtigheden af at overgive sig til processen. ”Livet bliver rodet, når man ikke har evnen til at gå i en anden retning, end hvad man først troede. For når vi rent faktisk gør det, så sker der en masse ting og vi kan først der tale om læreprocesser.”, fortæller Carlos.

 


Leveret af Carlos cancio.

 

Et maleri er mange malerier, aldrig kun ét

Ved at spørge nærmere ind til tankerne bag lagene i Carlos´ værker, uddyber han, at mange af elementerne i hans kunst repræsenterer forskellige stadier i hans liv og de geografiske steder, han har befundet sig: ”I den tid jeg boede i San Fransisco gik byens grå tåge så at sige ind i mine billeder. Miljøerne jeg har været i, de har altid infiltreret sig ind i mine billeder. Nogle gange er det andre, der ser det før mig selv, og de fortæller mig så, hvad jeg har lavet, når de giver mig feed back på deres oplevelse med billederne.”; fortæller Carlos, der heller ikke kan lide at forklare og fortælle til sine udstillinger. ”80 procent af gangene ser folk noget andet end det, jeg har malet, og jeg kan se hvor mange billeder et enkelt billede kan være. Det er aldrig et maleri. Der er tale om et multiunivers, som åbner sig, og det er derfor, det er vigtigt at vise billeder for at vise som kunst og ikke for berømmelse eller andre motiver i den dur. Grunden skal være, at maleriet kan leve og få mange betydninger.”, fortæller Carlos.

 


Leveret af Carlos cancio.

 

Brugen af specifikke farver

Som nævnt kom den grå farve, som jo er en rå farve, ind i mit liv, da jeg boede i San Fransisco, og den grå farve får andre farver til at se klarere ud. Hvis alt er stærke farver, så bliver øjet stresset.”, fortæller Carlos og uddyber nærmere omkring de specifikke farver, som han altid bruger: ”Jeg bruger altid en klar lys orange og en agua blue green og en hel række af caribiske farver, og så bruger jeg også, hvad jeg kalder for grimme farver og også de skrigende farver. I Mexico lærte jeg, at jeg ikke skulle være bange for farver, og jeg mistede også frygten for visse farver, som jeg aldrig havde kunnet lide at bruge, for eksempel gammelrosa og grumsede farver.”, fortæller Carlos, der i modsætning til en del kunstnere også er vild med at male ting: Jeg elsker at male, og jeg kan også lide at male huse, døre og møbler - jeg elsker at male altid, jeg elsker at male”, slår Carlos fast mens han sidder på sin solrige terrasse, hvor alt omkring ham, inklusiv hans bolig og allier, er malet af ham i smukke balancerede farver.

 

Carlos næste udstilling, kaldet A todo color (In full color), kan opleves I Madrid på Galeria Alegria fra og med oktober.
 


Leveret af Carlos cancio.

 


Leveret af Carlos cancio.

 


Leveret af Carlos cancio.

 


Leveret af Carlos cancio.

 


Foto: Lærke Helene Askholm.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig