Indkøbskurven er tom.
En festival for alle aldre: Tilbageblik på årets Skagen Festival
Rejser, Kultur & Event

En yderst vellykket blanding af varieret folkemusik og Skagens helt enestående idyl dannede igen i år rammen om fire dages hyggeligt samvær for alle aldre.

Af Lærke Helene Askholm

 

Kræfterne bag Skagen festival

Skagen festival, der er drevet af passionerede frivillige kræfter og har eksisteret siden 1971, leverer et utroligt varieret program indenfor folkemusik i en bred forstand, så der er noget for enhver smag. Omkring 650 frivillige stabler festivalen på benene og sørger med et stort overskud for, at alle på festivalen hygger sig og får den optimale behandling - både når det kommer til betjening og til yderligere service og løbende guide og informering. Festivalens mange scener er placeret på scener rundt omkring i Skagen by på forskellige lokationer, enten i store telte, på pladser, i kirken, på skoler og i Kultur- og Fritidscentret. Der er, udover det officielle program, også en lang række optrædende gademusikere rundt omkring i byen, som ligeledes bidrager med et meget varieret udbud af folkelige genre. For eksempel, som en fast del af det uofficielle program, optræder en stor håndfuld lokale musikere hvert år på havnefronten, hvor de spiller på alverdens instrumenter mens en stor gruppe af gæster tropper op og synger med. Bandet sidder i en rundkreds og spiller kendte melodier og viser og alle der vil lytte og synge med står i en endnu større (og hele tiden voksende) rundkreds rundt om dem.  Gruppen af musikere kalder sig Kvart over, fordi de altid spiller kvart over (og vist nok mere præcist kvart over to).


Kvart over. Foto: Knud Mortensen.

Meget varieret musikprogram

Årets officielle musikprogram var som nævnt et utroligt varieret program, og Magasinet Kunst måtte udvælge en række koncerter, hvilket var svært ud af så mange interessante kunstnere. Vi var gæster ved følgende koncerter festivalen igennem:
På Torvescenen, hvor der i øvrigt var åbent adgang for alle hele festivalen igennem, leverede Souvenirs om torsdagen en lang og flot koncert til et fyldt telt med en stemning der emmede af nostalgi, når folk løbende sang med og genopfriskede de gamle ørehængere.

Tørfisk gav torsdag en meget lang koncert der først var en rendyrket Tørfisk-koncert med hele pakken af vestjysk humor og overlegen musikalsk legesyghed, og derefter var der lagt op til en pallette af klassikere med gæsteoptrædener på scenen, hvor publikum, der bestod af alle aldre, var med som sangere i tørfisk sing along. Der blev både grint og fældet tårer, da det uddelte sanghæfte både rummede dybde og festlige viser. Tørfisk er virkelig dygtige og kan deres kram, helt i øjenhøjde, og det var rørende at se, hvordan en umiddelbar glæde samlede alt og alle på trods af, hvad der end måtte være af forskelle. 


Tørfisk. Foto: Skagen Festival


Mads Toghøj er en meget vellidt lokal musiker i Skagen. Han er barnebarn af folkesangeren Fisker Thomas, og lørdag aften spillede han med sit band, rødderne, på Havnescenen. Mads har en meget flot stemme med en god dybde til de melodiøse og stille sange.
 


Mads Toghøj. Foto: Skagen Festival

 

Fredag formiddag spillede irske Ultan Conlon and The Night Owls på Havnescenen, og udover de smukke melodier, var det særligt iørefaldende at lade sig opsluge af forsangerens meget flotte vokal.  


Ultan Conlon and The Night Owls. Foto: Skagen Festival

Senere om eftermiddagen spillede McGuinness, der nu med nyt medlem i form af en dygtig kvindelig violinist gav en koncert for et helt fyldt telt, der både sang og dansede til de mange velkendte irske sange. McGuiness er så populære på Skagen Festival, at de var booket til endnu en koncert dagen efter.  


McGuiness. Foto: Skagen Festival

Fredag aften væltede Sømændene Havnescenen med et brag af en koncert. Matroser og sømænd- og kvinder var troppet op fra nær og fjern for at danse og synge med. Sømændene er eminente musikere der gerne improviserer ekstra spræl og vildskab ud over scenekanten. Magasinet Kunst talte efter koncerten med Sømændene, der ligesom publikum var meget begejstrede for oplevelsen på Havnescenen:

”Skagen er for os en af de mest legendariske sømandslokationer i Danmark.  For ti år siden var det nærmeste et mytisk sted for os som vi kun havde hørt sømandsrygter om. I dag er det gået hen og blevet et sted vi føler os privilegerede over at få lov at spille. Den danske sømandstradition er stærk i Skagen og vi elsker at komme der! Og hvis festivalen ringer igen, siger vi ja tak!”, fortalte Sømændene om koncerten helt nordpå.


Sømændene. Foto: Skagen Festival

Hjalmer smittede et fyldt telt med positive toner, da han med sin behagelige stemme og flotte melodier spredte god energi til publikum, der især sang med på hans nye friske pust til Dieters Lieder-sangen Dig og mig.


Hjalmer. Foto: Skagen Festival

Søren Huss leverede lørdag aften en utrolig smuk og rørende koncert med et enormt nærvær mellem band og publikum, der stod helt og aldeles opslugt af de smukke toner fra Søren Huss og bandet. Magasinet Kunst talte med Søren Huss bagefter, og han var meget glad for oplevelsen på Havnescenen: ”Vi har lige været rundt på en slags minitour på festivaler, og den her koncert er den sidste af dem. Jeg var en lille smule nervøs for at skulle optræde her med forholdsvis stille sange som hovednavn en lørdag aften, da det måske ikke ville matche folks promille eller festhumør. Men det var en virkelig smuk oplevelse – publikum var det mest nærværende på denne tour”, fortæller Søren Huss, der sammen med sit band også blev klappet tilbage på scenen hele to gange, så de måtte få gang i et ekstra-ekstra-nummer.

Med på scenen havde han sit toptunede band, der blandt andet tæller guitaristen Lars Skjærbæk og cellisten Live Johansson.

Søren Huss. Foto: Lærke Helene Askholm

Musikken fortsatte indtil søndag eftermiddag og bød blandt andet også på Dansk Sangskriveraften, hvor både Kira Skov, Poul Krebs, Ander Blichfeldt og mange flere optrådte.

Its good to see you

Hver aften var der mulighed for at runde festen af med endnu en fest i Skawbaren , hvor der blev jammet til den lyse morgen. Its good to see you (sang af Allan Taylor), som er Skagen Festivals slogan og siden 70´erne har været den musikalske betegnelse for essensen af festivalen, kommer hvert år til udtryk i den åbenhjertede modtagelse alle gæster får - For der er ingen tvivl om, at man både ankommer og tager fra festivalen med en følelse af at være hjertelig velkommen!

Skagen festival finder har næste år 50-års jubilæum og kan opleves fra d. 2. til d. 5. juli.

Links: Link til festivalens hjemmeside, hvor nyheders om næste års festival løbende publiceres, og hvor programmet fra i år også kan nærstuderes i alle dets mange musiske facetter.  

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig