Indkøbskurven er tom.
Kunstnernes legeplads
Interview & Portræt

Interview med Rasmus Urwald hos Edition Copenhagen

Kunstnernes legeplads

INTERVIEW: Af Lars Mostad, d. 13. maj 2016.

Magasinet Kunst har været på besøg hos Edition Copenhagen, og fået en snak med partner og cheflitograf Rasmus Urwald om stentryk og arbejdet med nogle af verdens største kunstnere. 

Med en næsten tres år gammel historie er Edition Copenhagen i dag et af verdens fremmeste litografiske stentryksværksteder. Værkstedet får årligt besøg af nogle af de største kunstnernavne fra ind- og udland. Hvis man skal nævne nogle få af dem der været forbi over de senere år: Michael Kvium, John Kørner, Elmgreen & Dragset, Elizabeth Peyton, A.R. Penck, Luc Tuymans, Antony Gormley, Thomas Struth, Jake & Dinos Chapman… og listen fortsætter.  

Kunstnerportrætter på væggen. Foto: Lars Mostad

Der er en helt speciel følelse der rammer en når man kommer ind i værkstedet hos Edition Copenhagen i de luftige lokaler på Christianshavn. Jeg har efterhånden været på besøg i værkstedet en del gange og man får altid en følelse af, at komme ind i en anden verden. 

Der er en spænding og intensitet i luften, med kunstneren der arbejder i dyb koncentration på stenen og litograferne der blander farver og forbereder det næste tryk. Men samtidig med det urokkelige fokus på opgaven, så er der en uhøjtidelig stemning og en stor portion humor i lokalet. En følelse af et unikt frirum og en kunstnerisk legeplads. Man kan observere Rasmus og de andre litografer og deres mangeårige erfaring og tekniske færdigheder, når de tilrettelægger hvert eneste skridt i den kunstneriske proces.

Til litografiet benyttes en linoliebaseret trykfarve. Foto: Lars Mostad

Litografiet har en lang historie, fra Goya og de berømte tyrefægtere til Toulouse-Lautrec, Picasso og Munch. Mange af de store billedkunstnere har på et eller andet tidspunkt arbejdet med litografi. Kan du fortælle lidt om din opfattelse af kunstnernes fascination af litografiet?

“Mange tror, at litografiet er en måde at lave penge på. Man trykker et oplag og så kan det sælges for kunstneren. Men det er slet ikke økonomien, der er det væsentlige. Det handler om at kunstnerne kan udtrykke sig på en anden måde, end de plejer.

En kunstner kan udtrykke sig i akvarel, oliemaleri, skulptur osv. På samme måde er litografiet en selvstændig kunstnerisk udtryksform. Når kunstnerne arbejder på stenen, så bliver de udfordret og tvunget til at tænke anderledes end de plejer. Noget der igen inspirerer dem til at prøve andre ting og nye teknikker, når de kommer tilbage til deres atelier efterfølgende. Det er noget vi hører igen og igen fra kunstnerne. At de lærer nogle helt nye teknikker og måder at arbejde på her."

Hvad er det stentrykket kan i forhold til moderne digitale medier som Inkjet osv?

“Stenen er meget mere levende. Kunstneren arbejder direkte på stenen og man får derfor en fornemmelse af en umiddelbarhed i litografiet, som man ikke finder i de digitale medier. Derudover opnår man et fantastisk lys og en mæthed i farven når man trykker fra de 135 milioner år gamle sten."

Hvad er din rolle som litograf i forhold til at tilrettelægge kunstnernes arbejde?

“Det er kunstneren, der skaber værkerne, mens vi kommer med tekniske løsninger. I samarbejde med kunstnerne, er vi meget åbne og kommer aldrig med løsninger, der lukker ned eller begrænser den kunstneriske proces. Vi siger aldrig, at der kun er denne ene måde at gøre det på. Vi stiller en palette op, og så vælger kunstneren den vej, de vil gå. Nogle gange bliver vi udfordret af kunstnerne rent teknisk, og der vil der være mange, der er nødt til at sige nej. Men vi siger altid ja, og spørg os selv, hvordan kan vi løse det her. Det gør nogle gange at vi prøver nogle åndssvage ting af og det lykkes ikke altid. Men mange gange, er der fra asken af det mislykkede forsøg at der gror noget fantastisk. Det gøder jorden for noget ekstraordinært. Vi skal altid være parate til at prøve noget nyt. Pludselig sker der en kreativ process hvor der opstår et eller andet som kunstneren fanger og bygger videre på."

Hvad er noget af det vigtigste, du har lært i dit arbejde med så mange forskellige kunstnere?

“Det vigtigste er ikke, at vide hvornår man skal komme med et godt råd, men at vide hvornår man skal holde kæft og bare lade kunstneren arbejde. Men det er en hårfin balance. Der er nogle kunstnere, der er så sikre på sig selv, at du kan komme med alle mulige ideer og forslag til dem. De skal nok selv sortere i det.

Så er der andre, der er mere søgende og forsigtige. Hvor vi bare ønsker, at give dem den tid de har brug for. Når vi kan mærke, at det er en usikkerhed til stede hos kunstneren, så er det vigtigt at de får lov til at tænke og finde sig selv igen. Vi siger hele tiden til kunstnerne, at de skal tage al den tid de har brug for, og når vi kan mærke at de er tilbage på sporet, så står vi parate til at hjælpe dem videre.

Det er en enormt vigtig balance hele tiden at passe på, at deres kreativitet skal have lov til at udvikle sig på den rigtige måde. Hvis vi overtræder den grænse og kommer til at påvirke kunstnerens værk, så er vi dårlige litografer. Så har vi tabt. Vores mål er at lave et godt litografi som har kunstnerens dna. De skal kunne genkende sig selv i værket, når de er færdige.

Noget af den smukkeste ros, jeg har fået, var fra nogle repræsentanter fra et museum, der da de kikkede på billeder fra værkstedet sagde: “Det er fantastisk, man kan slet ikke se trykkerne”.

Hvad er din opfattelse af folks interesse for litografiet og kunst i hele taget i dag? 

“Den gang jeg startede for 32 år siden, så var der typisk folk, der var plus halvtres, der kom ind og købte kunst, og der var kun en håndfuld gallerier i København. I dag er kunsten blomstret op og der kommer folk fra hele samfundet. Det hænder, at der kommer folk med deres børneopsparing og køber billeder til deres væg, og det rører mig altid dybt, når unge mennesker kommer ind med interesse for kunst."

Anders Morgenthaler og Rasmus Urwald. Foto: Lars Mostad

Hvis du måske begynder at blive lidt træt af dine plakater fra Ikea eller bare ønsker, at fordybe dig i litografiet, så skal du helt klart tage turen forbi Edition Copenhagen. Man kan besøge galleriet på Christianshavn alle ugens dage fra 9-17.

Edition Copenhagen

Det originale litografiske stentryksværksted blev grundlagt i 1959 af Carl Gustav Urwald. Værkstedet som senere blev til Edition Copenhagen, drives i dag af Rasmus Urwald sammen med de to partnere Dannie Vieten og Peter Wissing Sørensen. Udover det litografiske værksted, består Edition Copenhagen af et tilhørende galleri og rammeværksted. 

Du kan læse mere om Edition Copenhagen på deres hjemmeside: https://www.editioncopenhagen.com/ 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig