ROSKILDE FESTIVAL: 06.07.2015.
Af Sune Jensen.
Roskilde Festival Art Zone har en mission om at inspirere, engagere og udfordre festivalens gæster med kunst og happenings. Menneskebiblioteket er en del af årets program og er et initiativ, hvor besøgende med 30 minutter på lommen kan få udfordret deres fordomme i samtaler med personer fra forskellige udsatte samfundsgrupper.
Biblioteket startede på Roskilde Festival i år 2000, og konceptet er efterfølgende blevet kopieret på festivaler og skoler på tværs af Europa. I år er biblioteket så tilbage, hvor det startede, med mere end 30 levende skikkelser på udlånshylden.
Roskilde Festival, Art Zone 2015, Menneskebiblioteket. Foto: Hans Henrik Rasmussen.
Et lån starter i udlånsskranken, hvor man kan bladre i bogkataloget. Her er alle de udsatte (eller udskældte) listet op sammen med de stereotyper, der typisk klæber til dem. Der var islamisten, jøden, romaen, den aids-syge, den tørlagte alkoholiker, den afkriminaliserede pusher, christianitten, naturisten, tantrikeren, journalisten, politimanden og adskillige andre.
Mit valg faldt på romaen, men han var udlånt. I stedet fik jeg lov at låne Sean, som er 32 og tidligere pusher i det århusianske hashmiljø.
Projektets formål og ideen med de arrangerede samtaler er at skabe større forståelse og tolerance for mangfoldighed. Det handler om at åbne et dialogrum, hvor man låner en anden persons tid og stiller de spørgsmål, man normalt ikke tør stille. Hvis det hele går efter planen, kan man komme tættere på det enkelte menneske, på sig selv og være med til at åbne verden op.
Samtale med en eks-pusher, Menneskebiblioteket, Roskilde Festival 2015.
Foto: Hans Henrik Rasmussen.
Jeg var nysgerrig efter at finde ud af, hvordan det lyder, når et bidsk muskelbundt fra rockermiljøet fortæller sin livshistorie. Det var ikke sådan en pusher, jeg mødte. Til gengæld fik jeg en 20 minutter lang og hyggelig snak med en flink fyr, der var på festival, og som nogle år tilbage havde solgt hash til sine 3-400 nærmeste venner.
Menneskebibliotekets næste åbningstid er d. 10. november fra 9:45 til 15:45 på Peder Lykke skolen på Amager. Læs mere: http://menneskebiblioteket.dk/