Indkøbskurven er tom.
Endnu Ukendt
Endnu Ukendt

Af Christian A. S. Aahauge

13. juni 2015

OMTALE: For nogle uger siden  skrev jeg en omtale omkring Odenses nye udstillingssted, Kunsthal Ulys. Gennem en samtale med Lars Mikkes blev det klart for mig, at Ulys er stedet, hvor det provokatoriske har plads på en anden måde, end man ser det hos de etablerede udstillingssteder. Jeg tog derfor med til åbningen af deres nye satsning, ”Endnu Ukendt” – et navn der er meget lig udstillingsstedets egen fremtid.

Der træder en mand ind på midten af gulvet. Roligt begynder han at klæde sig af og smide tøjet i et hjørne. Manden, der nu er helt afklædt, er performance-kunstneren Uwe Max Jensen, der blandt andet er kendt for at have urineret i Olafur Eliassons skulptur ”Waterfalls” tilbage i 2005. I aften skal han fremføre en performance, ”Yeezus”, der er inspireret af Kanye Wests album af samme navn.

Fra en pose ved siden af tøjet trækker han en pensel og glas frem. Han sætter sig på en træstub og placerer et spejl på gulvet foran. Med glas og pensel i hånden begynder Uwe Max at male sig i ansigtet og på låret til tonerne af Kanye West. Penslen virker ineffektivt, og han tyer til at hælde indholdet ud i hånden for bedre at kunne smøre sig ind. Er det en blanding af vand og kul? Jeg ved det ikke, men snart er han sort. Ansigt, torso, lem og ben.

Uwe Max Jensen, "Yeezus" 2015. Foto: Christian A. S. Aahauge.

Fra posen finder Uwe Max et brød frem, og, som en anden Jesus, bryder og deler han brødet ud til publikum. En nadver. Han finder nu vin frem, og også denne deler han ud. Med spejlet fra tidligere går han rundt til publikum og spørger os, om vi er født i hans billede. Ikke én ryster på hovedet, men jeg kan ikke være helt sikker på, om der er nogen der siger nej. Hvad ville konsekvensen være? Spejlet smides og splintres, og Uwe Max finder noget tømmer frem, der skal bruges til at bygge korset. Som den lidende Jesus gjorde det, vandrer Uwe Max rundt med korset på ryggen, inden han korsfæster sig selv. Også døden og genopstandelsen opfører han; for til sidst at velsigne os alle.

Således åbnedes Kunsthal Ulys’ nye udstilling ”Endnu Ukendt”.

Uwe Max Jensen, "Yeezus" 2015. Foto: Christian A. S. Aahauge.

I den første udstilling ”Utopia”, blev håbet om noget vedblivende, at Ulys kunne få lov at udvikle sig, et tema, men endnu går holdet bag den nye udstilling en uvis fremtid i møde, og derfor har de valgt at navngive denne udstilling ”Endnu Ukendt”.

I lokalerne finder man både danske og internationale kunstnere, og der er blandt andet blevet viet en helt rum til kinesiske billedkunstnere, der viser en anden og måske ukendt måde at leve på.

Baiming Liang, "Hey Boy!" 2014. Foto: Christian A. S. Aahauge.

I kunsthallens største hal, der hvor Uwe Max Jensen fremførte sin performance, bliver der udstillet både kollager, malerier og skulpturer. Når man først træder ind, bliver man næsten overrumplet af det omkring 6 meter lange værk af Jonathan Fromholt. Et fantastisk billede, der ikke kun i dets størrelse er storslået, men også i dets farver og de mange elementer.

Jonathan Fromholt, ukendt titel 2014. Foto: Christian A. S. Aahauge.

Jonathan Fromholt, ukendt titel (udsnit) 2014. Foto: Christian A. S. Aahauge.

Rundt i lokalet, og i andre rum, står de mange skulpturer af Mikala Valeur. Disse er utroligt interessante – og efter min mening noget af det bedste ved denne udstilling. Sammensatte af drivertømmer eller andet materiale bliver de eksperimenterende skulpturer små øer af forunderlig fantasi.

Mikala Valeur, "Skibs Brud" 2015. Foto: Christian A. S. Aahauge.

Mikala Valeur, "Livets Spor" 2015. Foto: Christian A. S. Aahauge.

Der er masser at opleve i Kunsthal Ulys’ nye udstilling. Ganske vist var Uwe Max Jensens performance en engangsforestilling, men der er flere kunstnere, end jeg her har nævnt, som alle gør udstillingen unik.

Udstillingen løber frem til den 24. juni, og er åbent onsdage fra 19.30-21.30 og søndage fra 11-15.

Billeder:

Sara Lotus, "Stories sharing on the edge we are all connected". Foto: Christian A. S. Aahauge.

Emil Tonne, "Cake Walk". Foto: Christian. A. S. Aahauge.

R. Holmegaard, "Bauhaus" & "Komposition 2014". Foto: Christian A. S. Aahauge.

 

Eksterne links:

Kunsthal Ulys’ hjemmeside: http://ulys.dk/

Mikala Valeurs hjemmeside: http://www.100percentvaleur.dk/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer