BØRNEHJØRNET: Et par tips til hvordan du præsenterer udstillingen ‘Someting Strange This Way’ af Cardiff & Miller for børn.
Denne udstilling er uden tvivl et bombardement af sanserne, og den har fortjent de mange gode anmeldelser; men, er den børnevenlig?
Måske er den ikke det mest oplagte valg, når man skal tage børne med på udstilling. Hvis man kunne kategorisere udstillinger som man gør det ved film, vil jeg varmt anbefale den fra 11 års alderen. En alder hvor brugen af særlig formidling er knap så nødvendig. Men det betyder ikke, at man skal holde de små væk fra udstillingen, tværtimod. Dog, skal man give dem en hjælpende hånd, bogstaveligt, speciel i den første installation til venstre ”The Carnie”.
Janet Cardiff & George Bures Miller, installationsfoto. Foto. Anders Sune Berg
The Carnie; værket er beskrevet som en slags mareridt, og det kan virke på den måde for de små, jeg hørte flere gange små børn sige ”jeg er bange” og det er der ikke noget at sige til, da det, som sædvanligvis er en hyggelig genstand, bliver transformeret til en uhyggelig karrusel, som man ikke kan lege i. Alt det søde ved karruselen bliver til det fundamentalt modsatte. Som Cardiff selv siger i et video-interview (som også bliver vist i udstillingen); da hun fik Karrusellen i hendes atelier, den så, ”så nuttet ud” og senere blev den forandret til denne her mørke karrusel; Lige som livet også nogle gange er mørkt. Hold barnet i hånden, og snak om hvorfor de er bange? Hvorfor karruselen ser anderledes ud end den plejer? hvad ville kunstnerne mon sige med en uhyggelig karrusel? En enkel forklaring kunne være, at livet har sine søde og sine mørke sider. Det er vigtigt at understrege, at dette her er et kunstværk og ikke ”virkeligheden” – kunstnerne har skabt denne her verden som en oplevelse.
Den samme foruroligende følelse kan også reflekteres i den næste installation, The Cabinet of Couriousness, som igen er, en helt almindelig og genkendelig skuffeskab; måske et arvestykke; men, den larmer eller laver musik når man åbner skufferne. Den er god at lege med og glemme alt andet. Et godt værk til alle aldre som næsten ikke behøver formidling.
Storm Room (øverste billede), er et teknisk vidunder. Man kan snakke med børnene om teknikken bag værket, alt er muligt; man kan opleve en stærk Japansk storm i Danmark, midt i et museum i Århus. Kig rundt udenom rummet (eller den stor kasse i træ) og snak f.eks. om hvordan I tror den blev lavet. Det øser ned derude, men alligevel er der tørt både indenfor og udenfor. Er det virkeligt, når det virker naturligt?
På samme måde er teknikken bag værket The Killing Machine avanceret, alt er velsynkroniseret og … ”mærkeligt”, som titlen antyder det.
Der er så mange elementer i denne her udstilling som vil gøre at børnene vil kunne huske den og reflektere over værket.
Udstillingen kan ses på ARoS fra d. 29. november 2014 - 19. april 2015.
Tjek også Juniorværkstedet i ARoS. http://www.aros.dk/boern/juniorvaerkstedet/
Med udgangspunkt i Janet Cardiff og George Bures Millers værker samt udstillingen ”Out of the Darkness” arbejder Juniorværkstedet med virkelighedsbegrebet.
ÅBNINGSTIDER: Lørdag og søndag: 11.00-16.00, værkstedsbillet: 25 kr.
Øverste billede: Janet Cardiff & George Bures Miller, installationsfoto. Foto. Anders Sune Berg