Udstilling af Christian A. S. Aahauge
9. april 2015
Foråret er virkeligt kommet til lille Danmark i løbet af påsken. I Odenses gader vrimler det med mennesker, og jeg skal zigzagge mig gennem menneskemængden i gågaden, for at komme fremad. Det er min fridag og jeg vil et smut forbi Brandts 13 for at se KUNSTENs udstilling af værker. Udstillingen har været på programmet siden august sidste år, men jeg har endnu ikke fået set den, og det er derfor oplagt nu hvor jeg har en fridag.
Fem favoritter
Mens KUNSTEN i Aalborg undergår restaurering, har de udlånt en del af deres samling til Brandts 13. Blandt de udstillede værker kan man blandt andet opleve Michael Kvium, John Kørner, Anette Harboe Flensburg, Christian Vind med flere. Der var dog værker af andre kunstnere, der i ekstra høj grad vakte min interesse.
En af disse kunstnere er Allan Otte, der med sit billede ”Indgreb” fra 2007, tager del i udstillingen. Med en teknik der minder om pixels, fremmaner Otte et vue over et industriområde, der på afstand kan ligne et foto. I stedet for pixels er Ottes billede dog blevet til ved hjælp af små geometriske felter. Motivet ser velkendt ud – det er let genkendeligt – men som billedteksten påpeger, så giver kombinationen af Ottes maleteknik og synsvinkel, det kendte et anstrøg af noget fremmed.
Allan Otte, Indgreb, 2007. Olie på lærred. Foto: Christian A. S. Aahauge
I samme sal som Allan Otte, hænger et billede der i første omgang slog mig som værende en hvid sky eller en bunke sne med noget rødt. Ved nærmere inspektion blev det dog klart, at det var en hvid rose og at det røde element også var blomster. Værket hedder ”Rose- og Amaryllis Fragmenter, og er malet af Inge Ellegaard. Måske var det vejret udenfor, der havde en indvirkning på mig – måske var det den første tanke om en bunke af sne – men det virkede så forårsagtigt og friskt.
Inge Ellegaard, Rose- og Amaryllis fragmenter, 1999. Olie på lærred. Foto: Christian A. S. Aahauge
Nu vi er ved planterne, hvad gør palmer i en potte så egentligt ved os? Uanset hvad de gør, så er det netop det Trine Boesen udforsker i billedet ”What palms do to you” fra 2006. Billedet der er lettere syret, indeholder både edderkopper, et kranie, et skydevåben – og selvfølgelig en stuepalme i en potte. I mine tanker om sammenhængen mellem disse elementer, kunne jeg ikke lade være med at forestille mig, hvordan skyggerne fra palmens blade måske har danset på en væg og derved mindet Boesen om en edderkops lange ben; hvilket kan have ført tankerne over på det uhyggelige eller makabre. Uanset hvad der har inspireret Trine Boesens billede, forbliver det, for mig, en blanding af noget skævt og dystert. Fantastisk!
Trine Boesen, What palms do to you, 2006. Akryl på lærred. Foto: Christian A. S. Aahauge
Tidligere på året, besøgte jeg Brandts sanseudstilling, Den Glemte Have. Her var det som at gå på eventyr i fabler og børns fantasier. Den næste værk mindede mig om lidt af det samme, da jeg så det. Mette Vangsgaards keramiske kunststykke, ”Bader i en skovsø”, er let legende og fantasifuld på samme måde som Mie Mørkebergs installationer var det i Den Glemte Have. Som en lille ø med træer, står keramikfiguren og drager med sine farver og legende former. Der gemmer sig en hel historie i det lille værk, men det er op til beskueren at digte den.
Mette Vangsgaard, Bader i en skovsø, 2006. Keramik. Foto: Christian A. S. Aahauge
Det sidste jeg fandt helt utroligt, var det røde rum, som emmede af Twin Peaks. Udadtil minder det måske om en hyggelig stue, med tunge gardiner, et blødt gulvtæppe og en stilet lysekrone, men under overfladen lurer det uhyggelige og surrealistiske. For ser man nærmere på billederne, der pryder væggene, er det tydeligt at der hviler en underliggende dystopi. Selve rummet med billederne går under navnet ”Just like home”, og kunstneren er Julie Nord. Hun har med sine blyants- og blækværker fascineret mig i flere år, og derfor skulle hun selvfølgelig med på min lille liste.
Julie Nord, Just like home, 2013. Installation. Foto: Christian A. S. Aahauge
Har du lyst til at se eller gense KUNSTENs udlånte billeder på Brandts, kan du nå det indtil den 26. april.
Eksterne links:
KUNSTEN Besøger Brandts: http://brandts.dk/udstilling/kunsten-besoger-brandts/
KUNSTEN i Aalborg: http://www.kunsten.dk
Allan Ottes hjemmeside: http://www.allanotte.dk/
Trine Boesen: http://trineboesen.com/
Mette Vangsgaard: http://www.mettevangsgaard.com/
Julie Nord: http://www.julienord.dk/