Indkøbskurven er tom.
Det Fynske Kunstakademis 70-års jubilæum - Af Christian A. S. Aahauge
Det Fynske Kunstakademis 70-års jubilæum - Af Christian A. S. Aahauge

REPORTAGE: 

7. januar 2015

Der var fest i toppen af Brandts Klædefabrik, med taler og performances, da Det Fynske Kunstakademi kunne fejre deres 70-års jubilæum, torsdag den 4. december, sidste år.

Det Fynske Kunstakademi blev i 1944 grundlagt i Odense, af billedkunstneren Kaj Kylborg. Dengang hed akademiet dog Odense Tegne- og Maleskole, og her blev undervisningen afholdt i Kylborgs egen lejlighed i Vestergade. Siden da, er det fynske kunstinitiativ flyttet et par gange, er taget til i omfang og kan nu bryste sig af, at være ét af de tre anerkendte kunstakademier i Danmark.

Hvis der skulle sidde nogen, som deltog i 25-års jubilæet for 5 år siden, og er forvirret over at der allerede nu kunne afholdes 70-års jubilæum, så er der en enkelt forklaring. I er ikke gået glip af de sidste 45 år, men som Rektor, Stine Hebert, kom ind på under åbningstalen, så var der dengang tale om fejringen af 25-året for at Det Fynske Kunstakademi, rykkede ind i de nye lokaler på Brandts Klædefabrik.

Rektor Stine Hebert byder velkommen. Foto: Anastasija Gogoleva.

Arrangementet begyndte kl. 17, hvor der i forhallen på Brandts, var linet op med lidt til ganen. For toppen af trappen stod Rektor, Stine Hebert, og bød velkommen. Det var også her, hun indledte arrangementet med en kort tale, samt introducerede de næste. Disse bestod af Rådmand Jane Jegind, Direktøren for Brandts Mads Damsbo, og den tidligere studerende fra 1977, Karen Meisl. Bestyrelsesformand, Poul Falck, sluttede talerne af med en åbningstale, og klipning af snor til udstillingen History history.

Billedkunstner Karen Meisl. Foto: Anastasija Gogoleva.

 

History history

Fælles for taler og performances var, at de hver især behandlede den ånd, hvori Det Fynske Kunstakademi er opstået i – dets historicitet. Dette var også udgangspunktet for udstillingen History history, som var udarbejdet specielt til jubilæumsarrangementet.

Bestyrelsesformand Poul Falck. Foto: Anastasija Gogoleva.

I et samarbejde mellem en gruppe studerende, billedkunstner Åsa Elzén og kunsthistoriker Karen Mette Fog Pedersen, blev der i en undersøgelse af akademiets historie, gravet dybt ned i forskelligartet arkivmateriale. Sammen har de stiftet kontakt med tidligere studerende, været på besøg på akademiets tidligere bopæle og gravet i arkivkasser, for at finde et udvalg af gamle artefakter og billeder, der i gruppens fortolkning, kunne danne grundlag for udstillingen. Fortolkningen af materialet forholdt sig til akademiets konkrete historie, men også refleksioner over historieskrivning, hvor der blandt andet blev gjort brug af fiktive elementer, der kunne danne grobund for nye fortællinger.

Udstillingen History history. Foto: Anastasija Gogoleva.

 

Udstillingen History history. Foto: Anastasija Gogoleva.

 

Udstillingen History history. Foto: Christian A. S. Aahauge.

Udstillingen History history åbnede sammen med jubilæumsarrangementet og er desværre, i skrivende stund, allerede gået over i historien, da den kun var åben i få dage efter arrangementet. Til gengæld, kan man netop nu nyde sanseudstillingen, Den Glemte Have af billedkunstneren Mie Mørkeberg. Udstilling er aktuel indtil den 5. april, og du kan læse mere her.

 

 Performances

Efter åbningen af History history, var der performances ved både nuværende og tidligere studerende, samt undervisere.

Performance af Jonas Kjeldgaard Sørensen. Foto: Anastasija Gogoleva.

 

Kunstnergruppen Koh-i-noor. Foto: Anastasija Gogoleva.

 

Underviser Kristoffer Ørum holder narrativt oplæg. Foto: Anastasija Gogoleva.

 

Gruppen Solhorn. Foto: Christian A. S. Aahauge

 

Kim Kim. Foto: Anastasija Gogoleva.

Til slut, skal der her fra Magasinet Kunsts webredaktion, lyde et stort tillykke med de 70!

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer