Indkøbskurven er tom.
Rubens Hus i Antwerpen
Rubens Hus i Antwerpen

REJSE: Af Tina Kristensen
01.06.2022.

Antwerpen er hjemby for en af historiens største kunstnere, Peter Paul Rubens. Under et nyligt besøg i byen, fik magasinet en guidet tur rundt i Rubens Hus, en nærmest magisk tidslomme, hvor man mærker historiens vingesus – levende formidlet af en gudsbenådet fortæller i form af direktør Bert Watteeuw. En større udvidelse og restaurering er planlagt, så museet lukker i januar 2023 og åbner først igen på Rubens 450års fødselsdag 28. juni 2027.

Den nye arkitektur er skabt med fokus på bæredygtighed of respekt for det gamle. Scenografien skal beskytte og fremvise fra den bedste side. Før Covidnedlukningen havde man 200.000 besøg årligt, og når man går rundt i de mange rum, kan man godt se behovet for en udvidelse.

Direktør Bert Watteeuw viser rundt og fortæller om stedets historie og de mange planer for udvidelsen med stor indlevelse. Der skal blandt andet implementeres et omfattende klimaanlæg for at skærme det gamle, og som han siger, er det jo ikke noget, gæsterne vil lægge mærke til, men som kræver en hel del at realisere. Og så er der selvfølgelig den spritnye moderne bygning, der skal fungere som reception med alt hvad et moderne museum har behov for - herunder en cafe.


Den nye receptionsbygning designet af Robbrecht and Daem Architects. Billede: G2Architectural

Kunst og kulturhistorie
Huset rummer både kunst og kulturhistoriske elementer, med møblement og originale køkkenredskaber i det fine køkken med dekorative blå kakler. Watteeuw peger på nogle redskaber og forklarer med ivrig gestik, at det her var datidens svar på at indstille kogepladen – man sænker eller hejser gryden over ildstedet for at opnå den ønskede temperatur.

Interiøret er et kapitel for sig selv, med originale stole, diverse redskaber, et væld af malerier og portrætter (heraf fem selvportrætter). Ikke at forglemme de fantastiske skabe med malerier på skufferne, typisk for Antwerpen på Rubens tid.

Og anekdoterne og detaljerne, der fremhæves på rundvisningen, er mange og gør historien levende.

Som vi bevæger os gennem rummene, står det klart at Rubens var en velhavende mand og i det store studio, hvor der er højt til loftet får vi at vide, at her blev den enorme altertavle til Antwerpens Katedral malet.

Rubens Hus, Studio. Pressimage.

En grøn oase midt i byen
Også museets have bliver opgraderet. Haven er vigtig, da det er en sjælden skala midt i byen. Under Covid-pandemien har behovet for grønne områder været meget synlig, og her har vi en have, hvor man kan gå ind imellem historiske bygninger og opleve en blanding af nye planter og planter der stammer fra 1700tallet. Haven vrimler med fantastiske detaljer. En pavillon med en centralt placeret skulptur, fire aflukkede bede og en skøn, skøn udsigt fra haven til Rubens Hus gennem tre buer, overdådigt ornamenteret murværk med søjler og skulpturer så det er en lyst.

Rubens Hus, udsigt fra haven. Foto: Magasinet kunst.

Ny receptionsbygning
Det er ikke noget ligetil foretagende at udvide en historisk bygning som denne. Men en af de ting man vil gøre, for at imødekomme det stigende besøgstal, er at bygge et helt ny separat receptionsbygning. Her har man engageret Robbrecht and Daem Architects, der med inspiration i Rubens har designet bygningen, der placeres diskret på Hopland. Med et multimedialt oplevelsescenter, museumscafé, læsesal og ”Rubinianums” bibliotek.

Bygningen kommer til at ligge på stedet, hvor Ruben lagde sit omfattende bibliotek i 1639 og mange elementer i nybyggeriet vil referere til Rubens, heriblandt en mængde søjler, og geometrien i bygningen som helhed, trækker på Rubens hang til de store diagonaler.

Den nye receptionsbygning designet af Robbrecht and Daem Architects. Udsigt fra Rubens have. Billede: G2Architectural

I den historiske bygning taler man mere om at justere og opdatere bygningen. Her er større indgreb og ombygninger noget der primært kommer til at foregå under overfladen, således at f.eks. klimaanlæg etc. kan integreres så bygningen imødekommer de behov der er for en samtidig museumsbygning.

Rubens Hus er åben frem til og med d. 8. januar 2023 og åbner på Rubens 450års fødselsdag 28. juni 2027.

Mens ombygningen forestår, vil værkerne rejse ud i verden som udlån til andre museer.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer