Indkøbskurven er tom.
TEFAF Maastricht 2019
TEFAF Maastricht 2019

MESSE: Af Tina Kristensen.
14.03.2019.

Hvert år samler man 7000 års kunsthistorie på den store messe, TEFAF (The European Fine Art Fair) i Maastrict. Nu er dagen så kommet, hvor man igen kan gå på jagt, denne gang hos 279 eksperter fra 21 lande (herunder Danmark, med galleriet Dansk Møbelkunst). Magasinet Kunst er med her på messens første dage.

I dag er der VIP preview, i morgen endnu en prewiew og herefter åbner messen for alle. Indenfor venter mesterværker af tunge drenge som Picasso, Van Gogh og Rembrandt samt møbelkunst, antikviteter og meget andet. Det er her museer og samlere kan få fingrene i en ny Chagall eller Van Gogh eller shoppe mesterværker af de hollandske og italienske mestre. I afdelingen MODERN finder man også videokunst af Bill Viola, skulpturer af Niki de Saint Phalle og en smuk lysinstallation af James Turell.


TEFAF Maastricht 2019 - Entrance. Foto: Mark Niedermann                                   

Nye vinde i messeverdenen
TEFAF har gennem årene ændret form og man fornemmer også denne gang, at messen arbejder i en ny retning. For nogle år siden udvidede TEFAF med messer i New York, hvor der nu både er en messe i foråret  med fokus på de moderne mestre og samtidskunst og design og en anden i efteråret med antikviteter og Fine Art frem til 1920. Det lader til at selv de traditionsbundne og meget fasttømrede internationale messer i disse år må gentænke sig selv for ikke at tabe terræn.

Her kan man drage en parallel til den danske messescene, der over de sidste år også har gennemgået en større udvikling, med det nu efterhånden veletablerede CHART og en nytænkning af Art Copenhagen i form af den mere internationale og Art Basel-inspirerede CODE ART FAIR.  

Fra middelalder til samtid
Der sker noget interessant, når de store messer går i tænkeboks. Det er ikke længere nok at ”gen”vise succesen fra sidst, der skal nye tiltag til. Over årene har TEFAF således gået fra et primært fokus på middelalderens skulpturer og de gamle mestre (1975, første år messen fandt sted) til at rumme en afdeling for kunst på papir (2010), TEFAF Design (2009) og i år er tiden så kommet til at der sættes ind med mere samtidskunst. Det ses tydeligt på udstillerlisten, hvor ikke mindre end 14 nye gallerier er med i Moderne-afdelingen.


TEFAF Maastricht 2019 - Borzo Gallery stand 448.
Foto: Natascha Libbert                                                                            

At der er sket en positiv udvikling på messen er tydeligt, i hvert fald hvis man prioriterer samtidskunsten og har hang til moderne kunst og design. Hvad antikviteterne angår, så er det et område man har oplevet faldende efterspørgsel på, måske i takt med at yngre samlere kommer på banen og interessen for (og udbuddet) af interessant samtidskunst er stigende.

Netop herfor er det også vigtigt, at en messe som TEFAF fælger med tiden. Så er det selvfølgelig altid et sats, når man bevæger sig over i nye områder, og de kommende år vil så vise, om man har valgt at lægge vægten det rigtige sted. På en messe som denne taler markedskræfterne i særdeleshed og det vil hurtigt kunne ses, om de nye satsninger har været rigtige.


TEFAF Maastricht 2019 - Tornabuoni stand 510.
Foto: Natascha Libbert                                                                             

TEFAF Maastricht finder sted i MECC Maastricht Forum d. 14.-24. marts 2019.
Læs mere om det den danske deltager her

Læs mere om messen her 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer