Indkøbskurven er tom.
Fritidens formfulde facetter – af Nicoline Thoning
Fritidens formfulde facetter – af Nicoline Thoning

Omtale: Det var i et beskedent udstillingsrum i en baggård i Bredgade, Peter Lav Gallery fremviste Julie Boserups ”Leisure Shapes”. Rummet var proppet til bristepunktet og menneskemylderet var overvældende. Hele tiden summede begejstrede stemmer ud af galleriet for at blive forenet med stemningen af forår.  

Julie Boserups værker er kollager, sammensat af fundne materialer som for eksempel brugte plakater, forældede rejseførere, billeder fra internettet, reklamemateriale eller fotografier af arkitektur. Derudover kombinerer hun med egne snapshots eller andre materialer, der visuelt, metaforisk eller tematisk har forbindelse til det motiviske indhold. På den måde kommer hendes værker til at udspringe af den moderne mediekulturs overskudslager af visuel information. 


Julie Boserup, Leisure Shapes III, 2015 Inkjet print partially washed and sanded, pencil, wallpaper and found images, 74 x 79 cm. 

Kollagens kontrast  
Der er fart på sanseindtrykkene. Detaljer og forbindelseslinjer springer ustandseligt i øjnene, men forenes i en større visuel orden, hvilket giver en paradoksal ro i de livlige sammensatte værker. Julie Boserup har selv fremhævet det modsætningsfyldte aspekt ved at arbejde med kollager. For på den ene side foregår der en dialog med de forskellige motiver, som bliver bragt sammen, men på den anden ses deres indbyggede modstand mod at blive sat sammen med hinanden.

Installationsview, "Lesiure Shapes", Peter Lav Galley 2015.   

En modstand, som understreges ved, at der ikke lægges skjul på, at utallige materialer er tvunget til at sameksistere; værkerne folder og bølger til adskillige former, hvorved der opstår en dybde og rummelighed, som var spændende at betragte. Og jeg tog mig selv i nysgerrigt at se efter, hvad der gemte sig bag en specifik fold. Værkerne både pirrer og indbyder til opdagelse. Det er en fornemmelse, man desværre ikke helt opnår ved at se print af værkerne. De skal ganske enkelt opleves!            

Julie Boserup, Leisure I, 160 x 150 cm, collage, pencil and found images, unique

Hverdagens åndehuller
Udstillingens titel ”Leisure Shapes” giver anstrøg af, hvad udstillingen handler om. ”Leisure” betyder fritid, og Julie Boserup har netop fundet sin inspiration til værkerne i steder og former der er skabt til at være arena for denne fritid. Den moderne tilværelse er i stigende grad organiseret, sådan at individet pendulerer mellem det professionelle liv og fritiden. Fitness-centre, sportspladser og svømmehaller danner blandt andet ramme for vores personlige udfoldelse – til tider næsten som templer, hvor vi søger ro og renselse. Steder som indkapsler et modsætningsforhold; de kan være frigørende og selvrealiserende, men samtidig anvendes til at presse individet ind i tidens idealbillede.  

”Leisure Shapes” kan derfor siges at problematisere åndehullernes betydning i vores hverdag. For det kan utvivlsomt diskuteres hvor meget ro og åndelig frirum, vores fritid egentligt bærer med sig, hvis den anvendes til at køre i pendulfart mellem institutioner, der har uendelig travlt med at presse et bestemt selvbillede ned i halsen på os.


Julie Boserup, Leisure Shapes II, 2015 Inkjet print partially washed and sanded, pencil, wallpaper and found images,74 x 79 cm. 

De enkelte værker kan ses som forsøg på at forvandle den fysiske uorden, der omgiver de steder, der skildres, til en form for utopisk visuel orden. De antyder muligheder, perspektiver og alternativer – en form for visuelle opdagelsesrejser. De afdækker den måde vi former vores omgivelser og organiserer vores liv på. Mange af de steder Boserup skildrer, er mere eller mindre skjulte eller forældede – for eksempel Simon Spies tennisbane bag Vesterport – og værkerne kommer dermed også til virke som en visuel historiefortælling om skiftende tiders utopiske idealer.


​Julie Boserup, Leisure IV, 2015 Inkjet print partially washed and sanded, pencil, wallpaper and found images, 165 x 155 cm.  

Udstillingen kan ses på Peter Lav Gallery frem til 27. juni 2015. Læs mere om udstillingen på:  www.plgallery.dk

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer