Indkøbskurven er tom.
Sol og sommer i maleriet
Sol og sommer i maleriet

OMTALE af Frederik Westergaard

D. 20/04/18

Forårssolen er kommet til Danmark efter en lang og kold vinter. I den herlige forbindelse kommer her tre malerier, som bedst indkapsler følelsen af sol og sommer. Malerierne er også gode hvis man trænger et godt skud D-vitamin på en dansk regnfuld sommerdag


Kurv med jordbær af Jean-Baptiste-Simeon Chardin fra år 1761

Kurv med jordbær af Jean-Baptiste-Simeon Chardin fra år 1761

Maleriet af franskmanden Chardin indeholder ikke sol og sommer direkte, men på samme tid så gør det i form af et helt bjerg af sommermodne jordbær. Jordbærrenes svulstige røde farve indkapsler selve essensen ved sommeren; sol, varme og sødme. Derudover ligger der en fersken og et kirsebær på siden, som ser ligeså indbydende ud som jordbærrene.

Sommerens frugter, og smagen af dem, kan blive vakt til live i beskueren ved første øjekast. Det er nærmest et Proust madeleinekage-lignelse, som sker oppe i hovedet på beskueren. Man kan nærmest smage alle de gange man, som barn har siddet på en varm sommeraften og mæsket sig i jordbær med fløde.

Varmen i maleriet opstår også på den måde, som Chardin har malet vandglasset på. Det drypper med kondens, og de mange små perler af vanddråber får næsten sveden til at pible frem på panden af beskueren. Man mærker glæden ved et iskoldt glas vand på en varm sommerdag. Det bliver ikke mere sommerligt end dette her.


Taget på Frederiksborg Slot af Christian Købke fra år 1834

Taget på Frederiksborg Slot af Christian Købke fra år 1834

Den danske maler Christian Købke har med dette maleri lavet en hyldest til den stille og varme sommerdag. Købke formåede, at udnytte sollyset på bedste vis, og dette maleri er ingen undtagelse. Købke har kravlet op på toppen af Frederiksborg Slot for, at male udsigten. Købke har formået at lave et fantastisk vandret maleri, som understreger varmens stilhed i den lille landsby. Himlen står helt stille, og vandet virker næsten helt køligt og stillestående.

Den smukke tårnspir og skorsten ligner næsten to mennesker, som står og spejder ud over det afsvedet landskab, og skaber på den måde en panoramisk effekt som gør at man læser maleriet, som en bog; fra venstre mod højre. Maleriets farvekomposition og perspektiv giver følelsen af hvordan landet bliver helt lammet af varme, og man kan næsten høre cikaderne og hver enkelt lille lyd der bryder den larmende stilhed. Et sandt sommermesterværk.


Høsten af Pieter Bruegel den ældre fra år 1565

Høsten af Pieter Bruegel den ældre fra år 1565

Ligesom at Bruegel kan indkapsle vinterens barske, frosne og kolde død i ’Jægere i sneen’ så kan også gøre det modsatte i dette maleri. En af sommerens store ritualer, nemlig kornhøsten bliver her malet på fineste og romantiske vis. Som med Bruegels mange andre malerier så ligger djævlen i detaljen. Maleriet er stopfyldt med bittesmå fantastiske detaljer, som kun forøger sommerstemningen. Bønderne nederst i højre hjørne sidder og spiser, sover og drikker. De tager en velfortjent pause fra det hårde arbejde. Her ser vi en af de morsomme detaljer, nemlig at manden der ligger og sover har åbnet bukserne, som hvis han havde spist for meget. Ud fra hans størrelse at dømme, så er det nok også tilfældet.

Man føler næsten at man er en bonde, som går igennem maleriet selv i takt med at opdager alle de små detaljer. Man kan mærke alle sommerens aktiviteter, når man nærstuderer maleriet. Fuglene der flyver kvidrende rundt, insekterne der summer i luften, man hilser på bønderne der bærer korn på ryggen og man ler af munkene, som står nøgne og bader nede ved klostersøen. Til sidst ender man sin gåtur, forbi de legene børn på græsplænen, og nede ved havnen hvor en kølig havbrise kan køle en ned. Hvor Købkes maleri var en hyldest til den lammende sommerdage, så er dette her en hyldest til de travle sommerdage, som emmer af liv og aktivitet.

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer