Indkøbskurven er tom.
David Lynch – The Art Life
David Lynch – The Art Life

FILMOMTALE: Af Frederik Westergaard.
13.03.2018.

D. 15. marts begynder filmfestivalen CPH: DOX. Her bliver der vist flere dokumentarer om kunstnere og deres virke, men hvis man ikke har muligheden for at komme ind og se film, så ligger David Lynch – The Art Life nu endelig på bibliotekernes streamingtjeneste; Filmstriben.


Foto: Janus Films

David Lynch som kunstner

Mange kender nok David Lynch som manden bag store film som Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet, Lost Highway, Mulholland Dr. og tv-serieklassikeren Twin Peaks. David Lynch startede ikke sin professionelle karrierer ud som værende filmskaber, men som billedkunstner og skulptør. Som titlen afslører er det netop den side af David Lynch som filmen fokuserer på. Filmens fokus er nemlig på Lynch’s liv inden han gik til filmen, og vi får derigennem en indsigt i den verden han ønsker at skabe for sig selv; et liv med kunst.

Igennem filmen kommer man helt tæt på kunstneren David Lynch. Man følger ham med ind i hans private atelier i Los Angeles hvor smukke, langsomme og velorkestrerede billeder viser Lynch i færd med sit kunstneriske virke. Man ser ham male og lave skulpturer alt imens hans stemme fører seeren igennem hans tanker omkring sin opvækst og hvad der har formet ham som kunstner.

Det er med andre ord et meget intimt portræt der bliver tegnet af Lynch. Igennem filmen får man fornemmelsen af, at hele hans liv har handlet om hvordan han bedst kunne udtrykke sig kunstnerisk. Om det så er film, musik eller billedkunst.


Foto: Janus Films

Meditativ indførelse i Lynch’s kunst

Som sagt, så er det Lynch selv der er fortælleren i filmen, mens han ego kommer aldrig i vejen for filmens fortælling. Det er kunsten der skal tale filmens sprog, og det gør i den grad. Lynch har engang sagt i et interview, at han syntes det er så irriterende at skulle fortælle om sin film, efter man har lavet den: ”But the film is the talking”.

Sådan er det også med The Art Life. Det er kunsten der taler. Lynch krydder blot filmen ekstra med fortællinger, tanker og idéer smukt akkompagneret med hans kunst. Her får filmen sin egentlige styrke. Lynch lader kunsten tale for sig selv. Seeren får rig mulighed for selv at tolke Lynch’s kunst, alt imens ens tanker bliver formet af Lynch selv. Det er en særdeles pragtfuld filmisk oplevelse, og en fantastisk indførelse i kunstneren David Lynch – ikke filmskaberen.

I filmen siger Lynch: ” I think every time you do something, like a painting or whatever, you go with ideas and sometimes the past can conjure those ideas and color them, even if they’re new ideas, the past colors them.”

Det er filmen i en nøddeskal. Igennem Lynch’s liv ser man det, som former en kunstnerisk sjæl. Fortiden bliver bragt til live i kunsten, og stimulerer følelser og sanser. Ikke kun hos Lynch, men også hos seeren.


Foto: Janus Films

Ekstra: David Lynch – The Art Life kan ses gratis på filmstriben.dk.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer