Indkøbskurven er tom.
At svømme med kunsten på havets bund
At svømme med kunsten på havets bund

D. 06/03/18

Af Frederik Westergaard 

Den engelske kunstner Jason deCaires Taylor har gjort det til sin kunstneriske livsopgave at hjælpe verdenens truede koralrev. Det gør han ved, at installere biovenlige skulpturer på havets bund, og resultatet er intet mindre end imponerende. Nu er Taylor aktuel i Oslofjorden hvor han er fuld gang med at sætte en ny undervandspark op.


Foto: Jason deCaires Taylor 

Koralrevene overtager skulpturerne

Jason deCaires Taylor har for to måneder siden sænket ti store skulpturer i såkaldt maritim cement ned på bunden af Oslofjorden. Nu er Oslofjorden frosset til, og de sidste forberedelser på en to år lang proces skal gennemses under isens overflade.

Skulpturerne er lavet af afstøbninger af børn, som flyder rundt i vandet. På nuværende tidspunkt ser skulpturerne en anelse uhyggelige ud, men med tiden vil havets biodiversitet sætte ind, og overtage skulpturerne så de bliver et konkret eksempel på Oslofjordens marineliv.

Grundet havmiljøernes konstante forandring er det vigtigt for Taylor, at materialerne, som er blevet valgt er de rigtige, således at det norske marineliv kan flytte ind, og overtage havskulpturparken, sådan som de har gjort i de Taylors andre skulpturparker i bl. a. Caribien og Lanzarote.

Idéen med havskulpturparken i Oslofjorden er, at kunsten skal få livet tilbage i havet, som vi er i færd med at ødelægge. Det er den samme drivkraft, som ligger bag Taylors tidligere projekter.


Foto: Jason deCaires Taylor

Miljømæssige fordele ved projektet

Hvis man kigger på Taylors seneste store opførsel på Lanzarote fra år 2016 kan man se en tydelig positiv forandring i biodiversiteten i havet. Skulpturerne er lavet af koralrevslignende materialer hvilket har resulteret i en forøgelse af marinebiomasse på omkring 200% på blot to år.

Flere sjældne dyrearter, som f. eks. engelhajen er vendt tilbage til Lanzarote. Barracudafisk, blæksprutter, store stimer af sardiner og et par rokker er også vendt tilbage, og indgår aktivt i skulpturparkens biodiversitet, mens de svømmer rundt blandt de 200 menneskestøbte skulpturer.

I Moilinere Bay i Grenada har Taylors skulpturpark, også haft en positiv effekt efter at store dele af koralrevene blev ødelagt under orkanen Ivan i år 2006. Grundet turismens kraftige slid på koralrevet i den nærliggende Flamingo Bay, har Taylors skulpturpark faktisk været med til at skåne det slidte koralrev ved at trække flere dyr, og turister til sin skulpturpark i stedet.


Foto: Jason deCaires Taylor

Politisk motiveret filantropisk kunst

Taylor ønsker at hans kunst skal være med til at åbne beskuerens øjne op for de store skader, som vi pådrager verdenshavene med overfiskeri, olieudvinding, global opvarmning, forurening og øget turisme.

Kun ved at engagere beskueren i den rige biodiversitet, som findes i koralrev vil vi kunne værdsætte den, og få incitament til at beskytte de truede koralrev. Derfor mener han også, at det er langt bedre at besøge en af hans kunstige koralrev, så dykkere med gode intentioner kan opleve et koralrev, som samtidig også er et utroligt visuelt stærkt stykke kunst.

Taylors skulpturer er ofte i 1:1 størrelse med rigtige mennesker, og lavet som et stykke bidende satire der skal man mindes os om at vores handlinger på jorden har en direkte og tydelig effekt på havets liv og velbefindende. Også skalaen på parkerne er imponerende. I Mexico lavede Taylor en skulpturpark med 500 menneskeskulpturer.


Foto: Jason deCaires Taylor

At svømme med kunsten

Som i Taylors andre skulpturparker kræver det at man tager en snorkel i munden og hopper i vandet for at man skal kunne se skulpturerne i Oslofjorden. Men museet Sjøholmen i Oslo har dog forsikret om, at skulpturparken er tilgængelig selv for børn.

Der er langt til Caribien og Lanzarote, men næste gang du er i Oslo, og isen i Oslofjorden er smeltet, er det jo oplagt at hoppe i vandet, og få en helt ny og anderledes kunstoplevelse hvor havets dyreliv har overtaget kunsten.

Hvis det kolde vand virker afskrækkende, så er Taylors skulpturparker flittigt fotograferet og de mange smukke billeder kan findes her, hvor du også kan læse mere om Taylors undervandsprojekter.

Klik her for at se Taylors videooptagelser af skulpturparken i Oslofjorden.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer