Ribe Kunstmuseum fylder 125 år, og i den forbindelse har de i løbet af i år lavet tre store udstillinger med forskellige fokus. Den tredje og sidste ”Ribe Samlingens gemte skatte” åbner i dag, og viser gemte og glemte værker fra museets egen samling.
Af Eline Eggers, 15.10.16.
Hos Ribe Kunstmuseum har man kigget dybt i arkiverne og fundet skatte frem, som sjældent bliver hevet frem fra deres magasiner. Værkerne, skriver museet, er lidt skæve og passer ikke umiddelbart ind i den permanente udstilling. Men nu får de så lov!
Ellen Scheelke. Selvportræt. Ribe Kunstmuseum.
Udstillingen er tredje led i Ribe Samlingens jubilæumsår, og viser hvad museet har at byde på. De foregående udstillinger, ”Da maleriet blev moderne” og ”Gips & Guld”, lod publikum vide at Ribe Samlingen har mange facetter og en stor spændvidde, og nu skal de kunstnere, der ikke hedder Eckersberg, Ancher og Skovgaard til efternavn, vises frem i tredje og sidste led inden året går på hæld.
A. Salto. Ribe Kunstmuseum.
Udstillingen råder over 90 værker i et bredt spektre af materialer fra maleri og skulptur til grafik. Værkerne præsenteres i kendte temaer, som ”portrætmaleri” og ”landskabsmaleri”, men enkelte værker hænger uden et tydeligt sammenspil med hinanden, hvilket skal give publikum et nyt syn på værkerne og måske et smil på læben.
M Wandel Gustav. Ribe Kunstmuseum.
Kunstnere som Ellen Scheelke, Axel Salto og Marie Wandel er hevet frem fra samlingen, og giver et indblik i dyremotiver, blomster, landskaber og de ukendtes portrætter. Værkerne fortæller deres egne historier fra forskellige perioder i 1750’erne og op til midt i 1900-tallet. De vidner om en stor og alsidig samling, der er vokset støt i forskellige retninger. Nogle førte samlingen mod et fokus på bestemte underprioriterede perioder, andre havde et geografisk blik, og andre igen havde et ønske om en kronologisk gennemgang af kunsthistorien, set i værker.
A. Mackeprang. Kronhjort ved en sø morgendis. Ribe Kunstmuseum.
Derfor er samlingen stor og bred, og går fra de virkelig store kanoner til de mindre kendte, og netop det giver grobund for at lave en udstilling som den, Ribe Kunstmuseum nu kan vise frem. Museet tilbyder altså et unikt indblik i kunst af ældre dato, der kan virke ny, fremmed, nyfortolkede, fremadstræbende og på samme tid tilbageskuende.
Udstillingen ”Ribe Samlingens gemte skatte” kan opleves på Ribe Kunstmuseum frem til 30. december 2016.
Profilbillede: Michael Therkildsen. Høstscene 1888.