Indkøbskurven er tom.
Censur af Claus Carstensen
Censur af Claus Carstensen

NYHED af Karen Ægidius. 12.01.16.

DF-kandidat får Esbjerg kunstmuseum til at vende en overmalet plakat om.
Den 3. oktober 2015 slog Esbjerg Kunstmuseum dørene op for en ny særudstilling ved navn Bastard, skabt af kunstner Claus Carstensen. Udstillingen, som vises frem til 17. januar 2016, sætter fokus på kunstverdenens afgrænsninger, når det kommer til, hvad den ønsker at udstille. Hvor går grænsen mellem kunst og ikke-kunst, og hvordan kan disse grænseflader reflekteres og udvides?

Til at imødegå disse problemstillinger har Claus Carstensen sidestillet et udvalg af egne værker med værker fra Esbjerg Kunstmuseums arkiv såvel som personlige memorabilia-dele for at skabe en mangfoldighedskollage af personlige og ikke-personlige udtryk.

Claus Carstensen, Installation med memorabilia og personlige ejendele, 2015 (fra rummet But you, Sir, you shall die, that is what it is about)

DF-er overmalet med svastika
Et element af udstillingen, som har haft stor interesse for Carstensen, er fænomenet ’defacement’, hvor plakater eller andre objekter i det offentlige rum overtegnes med den hensigt at latterliggøre eller forarge. Som eksempel på dette fænomen har Carstensen i sin udstilling inddraget en valgplakat af DF-kandidat, Michael Larsen, der var blevet overmalet med et svastika, som et readymade.

Denne del af udstillingen forargede politikeren, som senere kontaktede Carstensen med henblik på at få den vandaliserede plakat fjernet. Esbjerg Kunstmuseum skulle i denne situation tage stilling til, hvorvidt det ville censurere denne del af Carstensens kollage eller understrege plakaten som en vigtig del af udstillingens problemstilling. Museet valgte kort efter en løsning, som gik på kompromis med Larsens krav om censur og stadig opretholdte Carstensens oprindelige idé med sit kollageværk; plakaten ville fortsat være en del af udstillingen men skulle vendes om.

Installationsfoto (fra rummet Evil Eyes and Weird Abstracts)

Debat om ytringsfrihed
Modsvaret har siden hen skabt heftig debat om retten til kritik af autoriteter og ytringsfrihed, hvilket modvirker Larsens ønske om plakatens bortfjernelse.
Esbjerg Kunstmuseum understreger, at det hverken var kunstnerens eller museets intention at støde dets publikum men derimod at give en fænomenologisk undersøgelse af den elastiske hybrid, som er tilstede mellem det offentlige rum og kunstmuseets intime sfære.

Installationsfoto med Max Meden, Dame i overtøj, 1928 (Esbjerg Kunstmuseum) (fra rummet Evil Eyes and Weird Abstracts)
Claus Carstensen – BASTARD
Esbjerg Kunstmuseum frem til d. 17. januar.

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer