Indkøbskurven er tom.
Aktivistgruppen Brandalism hacker 600 reklamer i Paris under klimatopmøde
Aktivistgruppen Brandalism hacker 600 reklamer i Paris under klimatopmøde

NYHED: af Elsa Fanney Jonsdottir, 12.12.2015.

600 reklamestandere i Paris fik for nylig udskiftet deres indhold med satiriske kunstværker og hackede reklamer. Politikere og virksomheder, der i disse dage er samlet til COP21 i den franske hovedstad, stod for skud, da Brandalism udstillede klimahykleriet hos magthaverne.

Hijacking af reklamer i det offentlige rum
”Vi er kede af, vi blev opdaget” står der på én af reklamerne, der er skabt af Brandalism. Denne falske reklame fra Volkswagen parodierer den originale undskyldning fra Volkswagen, hvor virksomheden undskyldte for at have brudt kundernes tillid efter at være blevet taget i softwaresnyd.


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk

Et andet eksempel er den hackede reklameplakat for Air France med et billede af en stewardesse, hvor der står: ”Håndtere klimaforandringene? Selvfølgelig ikke. Vi er et luftfartsselskab. Air France: En del af problemet”. 


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk

’Greenwashing’
Klimaforhandlingerne har en række store virksomheder som sponsorer, der promoverer sig selv som løsningen på trods af, at de faktisk er en del af problemet, lyder det fra Joe Elan fra Brandalism: “By sponsoring the climate talks, major polluters such as Air France and GDF-Suez-Engie can promote themselves as part of the solution – when actually they are part of the problem.”

Brandalism peger på, at multinationale virksomheder fortsætter med at lave greenwashing og bliver ved med at sætte profit over klima på trods af, at de brander sig som værende grønne og miljøvenlige – med diverse CSR-strategier.


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk

Brandalism: Brands versus vandalisme
De vandaliserede reklamer imiterer de multinationale virksomheders reklameæstetik, og derfor er man nødt til at kigge en ekstra gang. De kommercielle brands, man allerede kender, bliver på de nye plakater koblet med vandalisme. Det er en form for oprør mod magthaverne, men på en provokerende og satirisk måde.


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk

Projektet er lavet af intet mindre end 82 kunstnere fra 19 lande, der forsøger at erobre retten til at udtrykke sig i det offentlige rum. En af kunstnerne i Brandalism-gruppen har udtalt følgende om aktionen:

“We are taking their spaces back because we want to challenge the role advertising plays in promoting unsustainable consumerism. Because the advertising industry force feeds our desires for products created from fossil fuels, they are intimately connected to causing climate change. As is the case with the Climate talks and their corporate sponsored events, outdoor advertising ensures that those with the most amount of money are able to ensure that their voices get heard above all else.”


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk

Brandalism mener i bund og grund, at samfundet ikke kan overlade klimaforhandlingerne i hænderne på de magthavere, som har været med til at skabe disse problemer til at begynde med. Det rejser spørgsmålene: hvem får ret til taletid i det offentlige rum? Og hvor går grænsen mellem kritisk kunst og reklame?


Foto: venligst udlånt af brandalism.org.uk

Læs mere om Brandalism på deres hjemmeside

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer