Indkøbskurven er tom.
Dagpengereform vil have alvorlige konsekvenser for billedkunstfeltet
Dagpengereform vil have alvorlige konsekvenser for billedkunstfeltet

DEBATINDLÆG: Af UKK.
09.09.2021.

I disse dage diskuteres forslagene i regeringens nye reformudspil, hvor man blandt andet vil skære i nyuddannedes dagpenge og give andre ledige 5.000 kroner ekstra. Her et indspark til debatten fra UKK – Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere, der peger på de konsekvenser dagpengereformen vil have for billedkunstfeltet:

" UKK støtter ikke op om regeringens reformforslag om omfattende ændringer på dagpengeområdet. Vi forudser, at det vil have alvorlige konsekvenser for billedkunstfeltets vækstlag og billedkunstfeltet som helhed.

Ifølge regeringens forslag skal dimittendsatsen reduceres fra 13.815 til 9.500 kr. (4.315 kr.). Udover at sænke satsen vil regeringen også forkorte dagpengeperioden fra to til et år. Hver dimittend vil således gå fra at kunne modtage 331.560 over to år, til at kunne modtage 114.000 kr på et år. Én ud af fire, der er på dagpenge er nyuddannede dimittender.

Vi håber at der vil rejse sig en protestbølge mod regeringens forslag så det ikke bliver vedtaget. Vi vil her komme ind på hvorfor reformforslaget vil have alvorlige konsekvenser for billedkunstfeltet og hvilke tilgange vi i stedet mener er vejen frem:

Som billedkunstner, freelance kurator eller kunstformidler vil du typisk have flere jobs eller indgå i forskellige projekter på én gang. At skabe en levevej med en kombination af A- og B-indkomst og evt. selvstændig virksomhed er en helt anden proces, hvor koblingen til skiftende arbejdsgivere og projekter i afgrænsede perioder, tager længere tid at opbygge indtægt og navigere i, til sammenligning med et fast fuldtidsjob. Det er derfor meget bekymrende for billedkunstfeltet hvis de nyuddannede kun har et år med støtte fra dagpenge til at finde deres levevej, til forskel fra de to år i dag (og fire år indtil 2010).  

Som nyuddannet har man et højere forbrug end som studerende, hvilket satsen bør afspejle. Mange nyuddannede bliver nødt til at flytte fra studieboliger til andre boformer. Derudover spiller atelier- og værkstedsforhold også en væsentlig rolle. Kunststuderende har adgang til atelier og værksteder på kunstakademierne, og den mulighed frafalder når man er færdiguddannet. Med en reduceret dagpengesats vil det være tæt på umuligt for færdiguddannede kunstnere at betale for atelierer og værksteder ud over leveomkostninger. Hvis vi vil have et mangfoldigt vækstlag af høj kunstnerisk kvalitet i Danmark, er det en grundpræmis at dimittenderne fra de kunstneriske uddannelser kan vedligeholde deres kunstneriske praksis efter endt uddannelse. Dette er med til at øge mulighederne for at den enkelte kan blive økonomisk uafhængig med udgangspunkt i sit kunstneriske virke.

For nyligt har Rådet for Visuel Kunst offentliggjort en rapport om atelier- og værkstedsforhold i København, som er udarbejdet på baggrund af en undersøgelse udført i samarbejde med UKK. Rapporten viser at der mangler atelier- og værkstedsforhold i byen, og de der findes, er for dyre. 75% af de adspurgte kunstnere har overvejet at flytte ud af København inden for det sidste år. Rapporten opsummerer undersøgelsen på følgende alarmerende måde: “Kunstnere forsvinder pt. fra København grundet manglede atelier- og værkstedspladser. Hvis de først forsvinder, kommer de ikke igen. Det er ikke kun sjæl byen mister, men også vigtig økonomi. Undersøgelser fra både ind- og udland peger på væsentligheden af at bibeholde de kreative miljøer i byerne – for økonomien, diversiteten og turismen.” Regeringens reformforslag falder direkte ind i denne problematik om hvordan det kunstneriske vækstlag har råd til at bo og arbejde i byerne. UKK ser med stor bekymring på reformforslaget, og vurderer at det vil forøge et allerede eksisterende problem.

UKK ser det som en absolut nødvendighed at vi har et stærkt dagpengesystem i Danmark, ikke bare på billedkunstfeltet, men på tværs af alle sektorer. Vi mener at det er en fejlvurdering at reducere satsen samt perioden for dagpenge for dimittender, og i særdeleshed lige nu, hvor vi stadig er på vej ud af en krise, hvor mulighederne for dels at studere og dels at knytte bånd til et arbejdsmarked har været stærkt reduceret.

Vi mener i stedet at vi bør styrke dagpengesystemet, ved at se på hvad dimittender og arbejdsmarkedet faktisk har brug for af støtte og hjælp. Med udgangspunkt heri kan man udvikle nye programmer og initiativer, der har langsigtede perspektiver og afspejler den iderigdom der findes i vores faggruppe. Her kan nævnes Klima- og Omstillingsrådets forslag til en grøn jobgaranti som et eksempel, der vil kunne løse vedvarende arbejdsløshed og samtidig starte den omfattende omstilling af vores økonomi mod mere grønne industrier og beskæftigelsesformer. Det vil kunne komplimentere de mere positive aspekter af regeringens reformforslag, hvor man ønsker investeringer for “4,5 milliarder kroner i uddannelse, forskning, grøn omstilling og det danske arbejdsmarked.”

Med venlig hilsen
UKKs bestyrelse

UKK – Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere er en uafhængig, faglig forening, som har til formål at skabe demokratiske, bæredygtige og lige forhold for samtidskunsten og dens udøvere. Foreningen blev stiftet i 2002, og har 436 medlemmer (2021).

Billede: Hand Tool - Brushes, Foto: Tanja-Milfoil.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer