Nyhed. Af Olivia B. Lynglund. 09. december 2020.
Nye corona-tiltag betyder, at mange af landets museer skal holde lukket indtil starten af det nye år. Aflysninger, udsættelser og bekymringer om driftstab fylder meget i disse dage, og det skaber både stilhed og uvished blandt de ramte museer.
Et alarmerende smittetryk i de største byer og udvalgte kommune betyder, at der nu indføres regionale og lokale nedlukninger. 38 kommuner har fået besked på at lukke delvis ned, hvilket også omfatter en nedlukning af kommunernes offentlige kulturinstitutioner, herunder en lang række museer og gallerier.
De ramte områder er hele Region Hovedstanden, Århus, Odense, Greve, Solrød, Køge, Roskilde, Faxe, Lejre Slagelse og Vordingborg Kommune, hvor der er identificeret en bekymrende smitteudvikling eller risiko for yderligere eskalering.
Hvor store konsekvenserne bliver for museerne, er der ingen, der kan sige noget om endnu. På nuværende tidspunkt virker det som om, at de ramte museer blot forholder sig til de fremlagte retningslinjer og har ikke lyst til at udtale sig om eventuelle konsekvenser.
Der er dog ingen tvivl om, at de nye restriktioner rammer museerne hårdt, og at nedlukningen betyder aflysninger af events og udsættelser i stor stil. Museernes melding er, at de selvfølgelig krydser fingre for, at de kan genåbne den 3. januar 2021 som planlagt, og at de nu bruger tiden på, at få kommunikeret ordentligt ud om alle ændringer.
Påvirker udstillingskalenderen
Restriktionerne tilvejebringer både praktiske og logistiske udfordringer, der skal løses og håndteres, ikke mindst hvad angår udstillingskalenderen, som ofte planlægges langt ud i fremtiden. Derfor har nedlukningen naturligvis også indvirkning på de aktuelle og kommende udstillinger, som museerne har linet op.
Magasinet Kunst har dog været i kontakt med flere museer, heriblandt SMK, ARoS, Den Frie Udstillingsbygning, Louisiana og Brandts, der endnu ikke kan sige noget om, hvordan nedlukningen kommer til at påvirke deres udstillingskalender. De opfordrer til, at man holder sig opdateret på deres hjemmesider og sociale medier.
Mange håber dog på og regner med at kunne genåbne uden de store ændringer, og det ser heldigvis ud som om, at nedlukningen ikke nødvendigvis resulterer i aflysninger af udstillinger. Copenhagen Contemporary udtaler fx:
”Nu er vi i gang med at se på mulig forlængelse af en enkelt udstilling og på udskydelse af åbningsdatoen for en anden. Det næste store udstillingsskift finder sted i marts, så vi håber selvfølgelig, at CC igen er åben for publikum til den tid,” siger udstillingschef Jannie Haagemann til Magasinet Kunst.
Hjælpepakker forlænges
Det er ikke en billig omgang for de danske museer, der kan se frem til et styrtdykkende besøgstal og hjemsendt personale. Kun vagter, der skal værne om museernes værdigenstande, vil fortsat være tilstede, både nat og dag.
Store som små, vil museer, kunsthaller og gallerier unægtelig blive påvirket, og især de mindre udstillingssteder, der ikke har samme økonomi som nogle af de større flagskibe på kunstscenen, står over for nogle hårde uger. Derfor er der også et klart håb om, at man fra politisk side bakker op.
Kulturminister Joy Mogensen påpeger, at regeringen har i sigte at følge dette dørs, og at nuværende hjælpepakker vil blive videreført frem til udgangen af februar:
”De tvangslukkede dele af erhvervs-og kulturlivet, som dermed ikke har omsætning i perioden, vil med de eksisterende hjælpepakker få adgang til kompensationsordningerne for selvstændige mv. samt fuld dækning for faste omkostninger og lønkompensation,” udtaler hun i en pressemeddelelse.
I samme meddelelse står, at det høje smittetryk beviser, at de corona-tiltag, der allerede er foretaget i Hovedstaden, ikke længere er tilstrækkelige, men at regeringen hele vejen igennem har forsøgt at holde hånden under blandt andet idræts- forenings- og kulturlivet.
”Mange har fået hjælp, og mange får fortsat hjælp,” lyder meldingen, men der oplyses ikke, hvor mange der er tale om.
Billedet øverst: Gæster foran SMK. Foto: SMK Pressefotos.