Indkøbskurven er tom.
Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence - Af Camilla Holm Rautenberg
Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence - Af Camilla Holm Rautenberg

NYHEDER. Af Camilla Holm Rautenberg. 24.11.2020.

Det Nationalhistoriske Museums portrætkonkurrence Portræt NU! er åbnet op for tilmelding – konkurrencen gælder for alle kunstnere som holder til i Norden.

I en tid hvor smartphones og selfies aldrig har været mere populære end i dag, er portrættet for alvor en genre som vinder frem på ny. I 2007 indførte Det Nationalhistoriske Museum portrætkonkurrencen ”Portræt NU!” på Frederiksborg Slot, som har til formål at sætte fokus på portrætgenren. Sidenhen har konkurrencen været afholdt hvert andet år. Med konkurrencen ønsker museet at øge interessen for portrætgenren hos både kunstnere og offentligheden.

For at deltage i konkurrencen skal man være bosiddende i Norden og bidrage med et enkelt portræt. Der er frit spil for hvilket medie man har lyst til at arbejde med, men det er afgørende at kunstneren portrætterer en ægte person i mediet. Portrætterne skal på trods af mediet have fokus på individet og samtidig kunne fortælle historie og skabe nærhed.

Vinder af Portræt Nu!’ publikumsprisen 2019: 'The Modern Greenlandic Aataa (bedstefar)' Fotografi af Dida Geisler Heilmann.

Udvælgelse og priserne
En international jury har til opgave at bedømme de indsendte portrætter. Juryen består af Christopher Baker som er direktør for Scottish National Portrait Gallery i Skotland, Nicholas Cullinan, direktør for National Portrait Gallery i London, England, Mikhail Ovchinnikov, vicedirektør for Fabergémuseet i Sankt Petersborg, Rusland, Pontus Ljungberg, museumschef for Ljungbergmuseet i Ljungby, Sverige og Mette Skougaard, direktør for Det Nationalhistoriske Museum i Hillerød, Danmark.

Den internationale jury vurderer portrætterne og udvælger vinderne, som skal udstilles på Frederiksborg Slot fra maj 2021. I takt med prisoverrækkelsen i maj 2021 åbnes udstillingen op for befolkningen. Vinderne af konkurrencen tildeles Carlsbergfondets portrætpriser. Der uddelegeres i alt seks priser:
- Førsteprisen er på 85.000 danske kroner.
- Andenprisen er på 45.000 danske kroner.
- Trejdeprisen er på 25.000 danske kroner.
- Publikumsprisen er på 15.000 danske kroner.
- Young Talent prisen er på 10.000 danske kroner.
- Specialpriser er på 10.000 danske kroner hver.


Vinder af Carlsbergfondets portrætpris 2017: 'Melancholic Selfportrait, front and back’ (el. dansk 'Melankolsk selvportræt forfra og bagfra'. Kunstner Jesús Herrera Martínez. Olie på lærred 2 x 70x70 cm. (spanier bosiddende i DK).

Tilmelding
Man kan allerede nu tilmelde sig konkurrencen Portræt NU! Tilmeldingen til portrætkonkurrencen er åben til og med d. 3. januar 2021. Værkerne tilmeldes her – hvor man også kan læse mere om regler og retningslinjer for konkurrencen.

Billedet øverst: Vinder af Carlsbergfondets portrætpris 2019: ‘Leif’. Fotograf Erik Viklund, Sverige. 85x106. Pigmentprint. Ramme af krydsfiner.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer