Indkøbskurven er tom.
Danish Rainbow Awards Kulturpris går til tre museer - Af Camilla Holm Rautenberg
Danish Rainbow Awards Kulturpris går til tre museer - Af Camilla Holm Rautenberg

NYHEDER. Af Camilla Holm Rautenberg. 06.10.2020.

På dette års Danish Rainbow Awards gik Kulturprisen til Fuglsang Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling. Museernes fælles undervisningsmateriale til udstillingen: ”Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab”, der blev vist på de tre museer i 2019 og 2020, bragte Kulturprisen i hus.

Danish Rainbow Awards er en prisuddelingsfest, som finder sted hvert år. Prisuddelingen er en hyldest til organisationer, virksomheder og enkeltpersoner, som særligt har medvirket til skabe opmærksomhed om LGBT-miljøet det sidste år. Undervisningsmaterialet til udstillingen: ”Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab”, har medvirket til netop det. Med undervisningsmaterialet ønskede man at skabe debat og refleksion over kunst, køn, identitet og seksualitet.

Med undervisningsmaterialet til udstillingen berørte museerne seks temaer om kunst, køn, seksualitet og identitet både i historiske og nutidig kontekst. Temaerne og materialet blev i samarbejde med LQBT+ Danmark udarbejdet og tilrettelagt folkeskoler og gymnasier. Materialet og temaerne kunne/kan anvendes i fagene: Dansk, Historie, Samfundsfag og Billedkunst samt Sundheds- og Seksualundervisning og Familiekundskab.

Med fokus på den danske maler Kristian Zahrtmann (1843-1917), som anskues som værende en af de første queerkunstnere, blev der i undervisningsmaterialet arbejdet med udvalgte værker af ham samt arbejdet med begrebet ”queer” og dets mangfoldige betydning. I Zahrtmanns værker arbejdede han bl.a. både med at bruge og iscenesætte sig selv. I hans værker udfordrede han kønsrollerne ved at portrættere stærke kvinder og smukke mænd.

Er du interesseret i at læse undervisningsmaterialet selv, så ligger det gratis og frit tilgængeligt på museernes hjemmesider. Undervisningsmaterialet kan også anvendes uafhængigt af udstillingen.

Fuglsang Kunstmuseum
Ribe Kunstmuseum
Den Hirschsprungske Samling

Billed øverst: Kristian Zahrtmann, Loke viser Alfaderen Misteltenen, 1912. Tilføjet Rainbow prisen. Ejet af Den Hirschsprungske Samling.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer