Indkøbskurven er tom.
Efterlysning: Værker a Kristian Zahrtmann
Efterlysning: Værker a Kristian Zahrtmann

Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling er gået sammen om at skabe en udstilling om Kristian Zahrtmann. Udstillingen ”Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab” vil kaste nyt lys på den kontroversielle kunstner og vil kunne ses fra 2019-2020. Men ingen udstilling uden kunsten. Derfor efterlyser museerne nu værker af den farverige kunstner.

Stærke damer og nøgne mænd
Kristian Zahrtmann malede jævnligt billeder af smukke, muskuløse mænd og stærke kvinder. Disse har ikke været vist offentligt i mange år. Det er netop denne side af Zahrtmanns kunst, som udstillingen vil sætte fokus på.  I den forbindelse efterlyser museerne nu værker af Zahrtmann i privateje.

”I dag er det helt åbenlyst, at Zahrtmann var queer, og vi savner flere af Zahrtmanns nøgne mænd og nogle af hans stærke kvinder. Vi er også interesseret i hans selvportrætter og nogle af hans billeder fra hjemmet, som han malede som en slags indirekte selvportrætter,” forklarer museumsinspektør på Ribe Kunstmuseum Rasmus Kjærboe.

Herunder nogle af de værker der efterlyses:


En Sejrherre, 1915

Jættepigerne Fenja og Menja male Guld, 1906.

I Ormegaarden, 1915.

Selvportræt, 1917

Zahrtmann er uddannet på Kunstakademiet i København og prægede flere generationer i dansk malerkunst. Han var anerkendt som både kunstner og som underviser. Blandt andet gik Fynbomalere som Fritz Syberg og Johannes Larsen på hans skole, og det samme gjorde modernisterne Edvard Weie, Sigurd Swane og Harald Giersing. Zahrtmann udfordrede den gode smag igen og igen, men slap af sted med det.

Med sine malerier hyldede han også kvindelige outsidere såsom Leonora Christina og dronning Kristina af Sverige, hvis liv stod i kontrast til de etablerede kønskonventioner.

”Selv var han bevidst om sin egen outsiderstatus. Men hans udfordrende sider er blevet glemt eller decideret undertrykt på trods af, at danske museer ejer hundredevis af hans kunstværker. De skal nu frem i lyset,” skriver museet i en pressemeddelelse. Så lad jagten begynde, og hjælp museerne til at skabe en udstilling der er Zahrtmann værdig.

Hvis du ligger inde med et af de efterlyste malerier af Kristian Zahrtmann, så kan du tage kontakt til museumsinspektør Rasmus Kjærboe, rkj@ribekunstmuseum.dk; tlf: 23 69 52 20. Alle henvendelser behandles fortroligt.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer