Indkøbskurven er tom.
Et studie i barok
Et studie i barok

OMTALE af Frederik Westergaard

d. 08/06/18

Hvis man her til sommer opholder sig i Belgiens kejtede lillesøster Antwerpen, kan man opleve barokmesteren Peter Paul Rubens i anledning af byens Barokfestival. Her er fire kirker hvor man kan se Rubens udvikling fra elev til mester. Samtidig er det fortællingen om Rubens selv, og Antwerpens fascinerende historie.


Skt. Andreas martyrdom af Otto van Veen

Skt. Andreas Kirke (Sint-Andrieskerk)

Denne smukke gotiske kirke fra det 15. århundrede er ikke direkte prydet med et af Rubens værker, men er bestemt et besøg værd i sig selv. Kirkens interiør er vidunderligt udsmykket med et heftigt præg af barok, og her finder man en altertavle som Rubens læremester Otto van Veen har malet.

Altertavlens motiv forestiller Skt. Andreas martyrdom. Andreas, bror til en af katolicismens tunge drenge Skt. Peter, blev dømt til døden for at sprede det kristne budskab. Senere er Andreas blevet til kultisk fænomen indenfor katolicismen, og hans kryds-formede kors bærer i dag stor kulturel betydning. Se blot på Skotlands flag.

Rubens læremester malede et af de mest berømte portrætteringer af Andreas henrettelse. Det oprindelige altermaleri er blevet udsat for en grusom renovering engang i det 19. århundrede. Man kan dog stadig, i kirken, se en kopi af hvordan maleriet så ud i sin oprindelige opførelse og dermed få et indblik i de grundsten som Rubens byggede sin karriere ud fra.

Dengang var det normalt for en malermester, at lade sine elever stå for farvelægningen af de ufærdige malerier, og det er her at Rubens kommer ind i billedet. Godt nok er det van Veen, som står krediteret men det er faktisk Rubens som har stået for det hårde benarbejde i farvelægningen, lysindfald og nuanceskiftende.


Raising of the cross af Rubens

Fire stykker med Rubens

I Antwerpen Kathedraal kan man opleve hele fire stykker af Rubens malervirke. Her ser man tydeligt hans inspiration fra van Veen, men samtidig ser man også hans heftige brug af italienskinspireret renæssancekunst. Rubens afbildning af menneskekroppe f. eks. er som taget ud af Michelangelo, men der er samtidig også noget mere Nordeuropæisk over Rubens motiver. Brugen af husdyr og protestantismens insisteren på livslede er tydeligt repræsenteret i Rubens afbildning af Jesus sidste dage.

Derudover ser man også at Rubens var mere end blot en maler. Han var en intellektuel mand, som var veluddannet. Derfor er hans malerier også tætpakkede med bibelsk symbolik og direkte referencer til passager i bibelen.

De værker, som er katedralen er er udsmykket med anses for at være en milepæl i Belgisk og Vesteuropæisk kunsthistorie. Der er bred enighed om, at Rubens bragte barokken til Vesteuropa og disse fire værker er eminente eksempler på dette.

I kirken kan man opleve The Assumption of the Virgin, The Raising of the Cross, The Descent from the Cross og The Resurrection of Christ. Katedralen indeholder cremen af Rubens artistiske formåen, og er et must see for enhver kunstinteresseret. Resten af kirken er også et udstyrsstykke i sig selv, og indeholder nok kunst til en hel formiddag. Katedralen kan kun anbefales.


The descent from the cross af Rubens

Skt. Pauls Kirke

Skt. Pauls kirke i Antwerpen indeholder nok kunst af Rubens, og endnu mere kunst som er direkte inspireret af andre af hans malerier, til at man kunne skrive en hel artikel om den. Den er bestemt et besøg værd, og man kan let blive beruset af kirkens voldsomme kunstskatte. Det siges også, at Rubens var arkitekten bag kirkens eksteriørudsmykning.  

Man må ikke gå glip af kirken, og derfor skulle den nævnes. Caravaggio skænkede kirken et maleri, som gave. Dette maleri blev i 1786 stjålet efter ordrer fra den østrigske kejser Joseph II, og kan nu opleves i Wien. Kirken har dog udstillet en kopi af maleriet der hvor det oprindelig hang.


Madonna Surrounded by Saints af Rubens

Skt. James kirke

Men et besøg er i Skt. James kirke er alligevel lidt mindre krævende for sanserne, og er samtidig her Rubens selv ligger begravet sammen med sin familie. Skt. James kirke var Rubens kirke, og her han gik til gudstjeneste om søndagen. Han malede altertavlen Madonna Surrounded by Saints.

Den observante besøgende vil lægge mærke manden i rustningen, som er fuldstændig ude af trit med tiden. Dette er pengemanden bag maleriet. Han krævede en plads i maleriet hvis han skulle betale for det, og kunne samtidig cementere vigtigheden af sin tro for omverdenen.

Kirken ligger centralt placeret i Antwerpen, og indeholder meget andet smuk kunst inklusiv et kapel, som Rubens tegnede. Selve Rubens grav er minimalistisk, men kapellet den ligger i emmer af den stemning, som Rubens vækker i os når vi beundrer hans geniale barokkunst. Rubens grav er også hjemsted for et af de eneste selvportætter, som Rubens malede. Samtidig bliver kirken også rammen om Rubens privatliv, som er ligeså spændende som hans kunst.

 

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer