Indkøbskurven er tom.
En løbebane til Kunsthal Aarhus - Af Natascha Kromann
En løbebane til Kunsthal Aarhus - Af Natascha Kromann

INSPIRATION: 17.08.2015 – Da jeg besøgte Kunsthal Aarhus, for nyligt, trådte noget overraskende mig i møde allerede ude fra fortovet - noget som jeg ikke nødvendigvis forbinder med moderne kunst - men jeg opdagede, den dag, en ny og interessant måde at facilitetere en kunstoplevelse på – en måde som appellerer til flere umiddelbart uforenlige, verdener.

Jeg vil gerne berette om en anerledes vej ind til Kunsthal Aarhus end den jeg havde forventet og ikke mindst hvor og hvordan den starter.

Tankens begyndelse
I sommeren 2013 søgte Kunsthal Aarhus efter en til at designe en ny skilt-rute til sin nye indgang. Udvælgelsen forgik gennem Open Call. Man kunne forestille sig at der ville blive tale om skilte eller belysning, men i stedet foreslog kunstnerne/designerduoen Jeroen Bouweriks og Linda Beumer det, der nu har udmøntet sig i en 50 m lang løbebane fra J. M. Mørks gades fortov og hen til kunsthallens indgang. Løbebanen hedder Shaped Canvas Track og er inspireret af det amerikanske minimalistikon Frank Stella og den danske mellemdistanceløber Wilson Kipketer.


Kunsthal Aarhus

Udtrykkets begyndelse
Bouweriks og Beumers kreation er første projekt i Kunsthal Aarhus’ nye offentlige program ”Museum uden vægge”. Projektet er sammensat af to elementer; henholdsvis værker med det specifikke formål at inddrage publikum, både fysisk og online, samt udvikling af værker til byrummet.

Løbebanen, der er formet som et lærred, forener landskabsarkitektur, sport, design og kunst og bliver på den måde ikke kun et symbol på en progressiv motionskultur, men danner også en overraskende og spændende dynamik mellem forskellige discipliner. Dette gør, i høj, grad værket tilgængeligt for en bred offentlighed.

Indtrykkets begyndelse
Shaped Canvas Track giver et klart indtryk – den er en løbebane – men den er også et kunstværk! Den repræsenterer en uventet kombination af discipliner og det gør mig nysgerrig og udfordrer mig til at følge med hvorend den måtte føre.

Jeg mindes om gymnastik i folkeskolen, når redskaberne blev taget frem og husker hvordan jeg skulle inspicere og afprøve dem alle. Jeg får den samme følelse når jeg møder løbebanen ude fra fortovet. Min nysgerrighed vækkes og drager mig ind på Kunsthal Aarhus’ matrikel.

Idet jeg betræder løbebanen, forestiller jeg mig startklodserne på en atletikbane og senede, spændte løbere, der er klar til at sætte i gang når startskuddet lyder, men banen giver mig også lyst til at lege - eller nærmere at interagere med den – ikke nødvendigvis, som løbebane, men som et kunstværk, jeg inspicerer, ved at mærke det under mine fødder. Mens jeg går, tager jeg dog mig selv i at holde mig indenfor den streger uden helt at vide hvorfor.

Kunsthal Aarhus

Oplevelsens begyndelse
Shaped Canvas Track skaber en tilgængelighed og forbinder verdener og kontekster, som jeg ikke tænker har nogen tilknytning til hinanden, men den ændrer fra start hele følelsen og oplevelsen af Kunsthal Aarhus. Det overrasker mig hvor dragende en effekt denne installation har på mig og hvor mange forskellige associationer jeg får, men den minder mig også om at kunsten er for alle og dette er en storslået og samtidig beskeden måde at gøre den relevant på.

Løbebanen i sig selv, ved jeg, hvad er og hvor hører til, men i denne kontekst, åbner den op for kunstintuitionen og forbinder den til en verden udenfor. Jeg bliver begejstret over at kunsten griber fat i mig, på en måde, hvor jeg ikke ved hvad der skal ske, men jeg må følge med den alligevel. Dette gør Shaped Canvas Track til et meget usædvanligt kunstprojekt og det glæder mig, at den bringer kunsten ud i byrummet og gør den mangfoldig.

Shaped Canvas Track er kun en lille del af hvad Kunsthal Aarhus har at byde på. Jeg vil anbefale dig at besøge stedet, hvis du har lyst til at se, hvad der findes af flotte unikke værker bag institutionens vægge eller hvis du bare er nysgerrig og har lyst til mærke hvordan Shaped Canvas Track påvirker lige præcis dig.

 

Shaped Canvas Track vil lede vejen til Kunsthal Aarhus indtil 21. december 2017

Se videooptagelser af løbebanen på vimeo:
https://vimeo.com/131282528

Se og læs mere på Kunsthal Aarhus’ egen hjemmeside:
http://kunsthalaarhus.dk/


Profilfoto: Jeroen Bouweriks

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer