Indkøbskurven er tom.
Verdens dyreste Finn Juhl møblement solgt - Af Maria Wulff-Høyer
Verdens dyreste Finn Juhl møblement solgt - Af Maria Wulff-Høyer

NYHEDER. Af Maria Wulff-Høyer. 15.12.2020.

4,03 millioner danske kroner. Det er, hvad “elefantmøblementet” af Finn Juhl netop er blevet solgt for. Det kunne auktionshuset Bruun Rasmussen Kunstauktioner oplyse, efter hammerslaget på det svimlende høje beløb lød ved deres auktion i sidste uge. 

Med en samlet pris på 4.030.000 kroner kan en europæisk samler nu kalde sig ejer af et unikt stykke dansk designhistorie. Beløbet sætter rekorden for det dyreste møblement af Finn Juhl, der nogensinde er blevet solgt.

Et opklaret mysterium
Møblementet bestående af en sofa og to stole med rundede og skulpturelle former blev lavet af Finn Juhl i 1939. Men hvad der i dag fremstår som en sand perle af dansk design, der netop forener kulturarv og designkvalitet, faldt dengang uden for tidens ånd og smag. Måske derfor gik information om møblerne tabt, og deres fortsatte eksistens har været et mysterium i årevis i designverdenen, hvor fotografier af sofaen har floreret i litteratur om dansk design. 

Det har derfor været til stor glæde og af afmystificeret karakter for Bruun Rasmussen at erfare, at møbelsættet har været i kunstneren Mogens Lorentzens familie, siden han selv købte det i tidernes morgen. Peter Kjelgaard, leder for Bruun Rasmussens afdeling for design og kunsthåndværk, mener, at møblementet er den største skat inden for dansk design.

“Jeg betragter det nærmest som om, at et af de helt store mysterier i dansk designhistorie er blevet opklaret”, udtaler han i auktionshusets pressemeddelelse. 

Godt design holder
Bruun Rasmussen har med stolthed stået for salget af møblerne. Og de kan med god grund være stolte. Med nænsom restauration og godt samarbejde opnåede “elefantmøblementet” sin samlede rekordpris på 4,03 millioner under auktionshusets tag. Heri tælles salær og kunstnerafgift samt sofaens endelige pris på 2,1 millioner kroner og stolenes pris på 1 million kroner. Ifølge Peter Kjelgaard slår det rekordsættende hammerslag fast, at godt design holder. 

Øverste billede: Finn Juhl møblementet. Billede venligst udlånt af Bruun Rasmussen. 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer