Indkøbskurven er tom.
Royal Copenhagen Juleborde 2020 - Af Maria Wulff-Høyer
Royal Copenhagen Juleborde 2020 - Af Maria Wulff-Høyer

OMTALE. Af Maria Wulff-Høyer. 8.12.2020.

Det er 57. gang at Royal Copenhagen inviterer indenfor i den smukke Flagship Store i indre København til udstillingen af årets juleborde. Traditionen tro har en række kendte danskere givet deres bedste bud på et veldækket julebord. Julebordene hylder de personlige traditioner og familieforhold, der er med til at sætte rammerne for højtiden og frembringe juleglæden, når familien samles om et smukt opdækket bord på årets mest særlig aften.

Det er atter blevet december, og vi går med hastige skridt den søde juletid i møde. Netop i lyset af traditionernes særlige rolle i danskernes fejring af julen er temaet for årets juleborde hos Royal Copenhagen fokuseret på højtidens kerneværdi: Nærvær. Et af de helt store temaer, som 2020 har lagt os på sinde. Noget, som mange i år har måtte give afkald på. Og lige præcis det, som vi hylder og værner om, når vi samles til årets hyggeligste højtid.

Selvom vi i år må holde det småt og springe de helt store julesammenkomster over, er julen stadig hjerternes og familiens fest. Det er tiden, hvor familien samles omkring bordet beklædt med juledugen til gløgg og æbleskiver, juleknas og den helt store julemiddag. I julen er der anledning til at gøre lidt ekstra ud af hyggen. Kalenderlys, pynt, gran og julekugler. Og selvfølgelig det fine porcelæn.


Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Inspiration til julebordet
Royal Copenhagens juleborde er en årlig tilbagevendende begivenhed, der vækker stor glæde og inspiration til juleopdækningen hos mange. I år er ingen undtagelse. Der er rig mulighed for at beundre og blive inspireret af Royal Copenhagens smukke og historiske porcelæn i de fem vidt forskellige installationer af juleborde. Årets borddækkere har på kryds og tværs mikset Royal Copenhagens imponerende porcelænsporteføje. Resultatet er et indblik i fem personlige juleeventyr, hvor porcelænet er med til at skabe rammerne for en aften i nærværets, familiens og traditionernes tegn. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Årets fem borddækkere er Lis Sørensen, Peter Mygind, Adam Aamann, Ida Wohlert og Andrea Elisabeth Rudolph. På trods af vidt forskellige karrierer og juletraditioner har de det til fælles, at julen for dem alle er en helt særlig begivenhed, der skal fejres. I år mere end nogensinde.

Traditionsrig stråleglans hos Peter Mygind 
For skuespiller, entertainer og foredragsholder Peter Mygind er julen hjerternes og kærlighedens fest. Han har lavet en eventyrlig juleopdækning, der emmer af klassisk julehygge og giver hyldest til julens allermest traditionsrige elementer. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

En prægtig gyngehest i træ tårner op på det runde bord sammen med et fint pyntet juletræ. De gøres selskab af en julebuk, et smukt udsmykket honningkagehus og julefigurer i massevis. Nisser, snemænd, kagemænd og glansfulde engle, der danser over bordet. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

De velkendte julemotiver og pynten i julens røde og grønne farver komplementerer Royal Copenhagens klassiske julestel Stjerne Riflet Jul. Med sirligt malede guldkanter, guirlander af gran og små julekugler, sløjfer og guldklokker fuldender julestellet det smukke julebord og Peter Myginds hyldest til traditionerne og hjerternes fest. Ved dette rigt udsmykkede julebord er der lagt op til julestemning, der kan give både store og små julelys i øjnene.

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Julens stjernehimmel hos Lis Sørensen
Julestemningen hos den velkendte sanger og sangskriver Lis Sørensen er præget af naturen, havet og himlen. En væg med funklende stjerner danner baggrund for det natblå rum, og netop som et tændt lys i mørket er det naturinspirerede julebord oplyst under en svævende lysekrone. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Det rustikke betonbord, det sanddryssede gulv og lysekronen i messing, omkranset med grene af havtorn, vidner om en jul præget af ro, nærvær og kærlighed til hinanden og naturen. Referencen til himlen understreges på elegant vis af Royal Copenhagens historiske Mågestel fra 1895. Der indbydes til både balance, ro og varme i kombinationen med det rene, enkle Hvid Elements og de enkelte farvestrøg fra serien af Multifarvet Elements. Sammen med fuglemotiver, orangefarvede drikkeglas, guldbestik og tunge stofservietter pyntet med de orange havtorn bringes der lys og juleglæde ind under nattehimlen hos Lis Sørensen.


Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Svensk landidyl hos Ida Wohlert
Der er lagt op til omfavnende, inkluderende og uformel julehygge ved julebordet hos journalist og TV-vært Ida Wohlert. To julebukke flankerer indgangen og inviterer indenfor i den røde træhytte. Personliggjorte honninghjerter og bundne grankranse hænger i de hvide sprossede vinduer og giver et løfte om den traditionsrige familiehygge, der venter på den anden side. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Røde træstole er sat op langs det massive træborde, der giver en varm og landlig baggrund til det smukke royale porcelæn. I en blanding af arvestykker og nyere stel får familiens klassiske Musselmalet Helblonde og Musselmalet Halvblonde selskab af udvalgt dele fra Blå Elements og Prinsesse-stellet. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

De fine og elegante blå blomstermønstre og blondekanter kontrasteres af det rustikke bestik af tin, lysestagerne af jern og træ og ikke mindst de rødstribede stofservietter, sløjfeindbundne marcipangrise og dekorative planter og æbler, der pryder bordet. Der er sat rammerne for en hyggelig familiejul på den svenske ødegård. Her er der gjort plads til alle familiemedlemmer og traditioner.

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Et ekstravagant kaos hos Andrea Elisabeth Rudolph
Kreativitet, kvalitet og et luksuriøst udtryk er en stor del af Andrea Elisabeth Rudolphs karriere som iværksætter og indehaver af det bæredygtige skønhedsbrand Rudolph Care. Samtidig er det en meget passende beskrivelse af hendes juleoppyntning, der er rig på detaljer, udtryk og små finurligheder. Det vidner om både hendes egen og familiemedlemmernes kreative erhverv. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Julebordet er en smuk blanding af forskellige stilarter og elementer. Nyt møder gammelt. De klassiske Royal Copenhagen stel Blå Blomst fra 1779 og Dagmar-stellet fra 1930’erne rummer mange minder for familien Rudolph. Et moderne islæt tilføres af stellet Blomst fra 2018, og der hersker et velsammensat julesammensurium med forskellige dyrefigurer, håndaftryk på dugen og små juletræer i forskellige farver og teksturer. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Også naturen bringes med til bords i de specialdesignede porcelænsfade bemalet med forskellige nåletræer. De er tydeligvis skabt af en kyndig hånd, tilhørende en af Royal Copenhagens dygtige malere. Udsmykningen byder også på et juletræ pyntet med Rudolph Care-ornamenter og et fremsat teselskab på det tilhørende badeværelse. Tilsammen emmer rummet af ekstravagance og familiær kaos, og der er rig mulighed for både at føre gamle traditioner videre og for at skabe nye juleminder.

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Det overdådige højbord hos Adam Aamann
Adam Aamanns julebord vidner om en højtid, hvor julemiddagen og det veldækkede bord er i centrum. Som kok, restauratør og gastronomisk ildsjæl er måltidet i højsædet. Her danner det stilrene porcelæn fra Royal Copenhagen de elegante rammer for et overdådigt julebord. Sammen med blankpoleret sølvtøj og pynt hentet ind fra naturen lægges der op til mange timers samvær og nydelse omkring bordet.

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Gran, mos og citroner pynter på den mørkegrønne dug og i de fine porcelænsskåle. Naturen er bragt med indenfor, og de grønne nuancer danner en både rolig og raffineret baggrund for det prægtige porcelæn. Royal Copenhagens Musselmalet Riflet og HAV er repræsenteret i en rig kombination af tallerkener, skåle, fade og vaser. Der er sans for detaljen, og de mange forskellige elementer rummer en forventningens glæde; en spænding over at få løftet sløret for alle de komponenter, der skal indgå i den forestående overdådige julefrokost. 

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Julebordets eksklusive udtryk er ikke bare sammensat for æstetikkens skyld, selvom det i høj grad føles som at træde ind på en dyr restaurant. Adam Aamanns julemiddag skal have de bedste betingelser, og her spiller porcelænet og borddækningen en vigtig rolle. Så er der lagt an til at måltid, samvær og juleglæde kan gå op i en højere enhed.

Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

Praktisk information
Julebordene kan opleves frem til d. 31. december 2020 i Royal Copenhagens Flagship Store på Amagertorv 6, 1160 København K. Har man ikke mulighed for at lægge vejen forbi, kan man se årets smukke juleborde digitalt her.


Øverste foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer