Indkøbskurven er tom.
I Norge satser de på kulturen
Rejser, Kultur & Event

Store ambitioner og et højt kvalitetsniveau

I NORGE SATSER DE PÅ KULTUREN

Af Merete Mørup.
26.06.2015.

Langt inde i de norske fjelde ligger der kulturhuse med store ambitioner og et højt kvalitetsniveau

En kort vandreturs tid ad den gammel kirkevej fra Rosendal ved Hardangerfjorden og over et mindre fjeld ligger den smukke dal, Guddal med resterne af et gammelt tun. Der ligger stadigvæk en klynge smukke, gamle norske huse. To af husene tæller deres år tilbage til den oprindelige bebyggelse og er fra 1700-tallet; de andre huse rummer privatboliger, en café og et spisested, alt sammen bygget op omkring det uventet store Galleri G Guddal, der viste udstillingen «CROQUIS – En serie metalltrykk» af maleren og grafikeren Tom Gundersen (f. 1951), da Magasinet Kunst var på besøg.


Tom Gundersen, Selvportrett. Foto: Tom Gundersen

Tom Gundersens grafikserie tager udgangspunkt i hans croquis-tegninger, som han så har omformet til trykbar grafik ved hjælp af blandt andet ståltråd og metalplader. Farven lægger han på med pensler og valser. 


Tom-Gundersen-Croquis-28: Foto: Tom Gundersen

Metaltrykkene af frit tegnede skitser af modeller i bevægelse er trykt i meget små oplag af en virtuos kunstner, der  fortjener meget større opmærksomhed end hidtil. Han har en lang række af udstillinger bag sig i kunstforeninger, Nasjonalmuseet har købt værker af ham, og han har blandt andet udsmykket Universitett i Oslo. Er der mon nogen, der vil invitere ham til Danmark?

www.galleriguddal.no

Kunsthuset KABUSO og skulptursamlingen på Ingebrigt Vik museum
Længere inde i Hardangerfjorden, i byen Øystese, ligger Kunsthuset Kabuso, som denne sommer viser udstillingen ”Edvard Munch: Natur og kjensle” med grafiske værker af den mest berømte af alle norske kunstnere til alle tider, Edvard Munch (1863-1944). Kunsthuset har ambitioner om at samarbejde med de store aktører på i hvert fald det nordiske kunstmarked som danske Louisiana og norske Munch Museet, og det ser ud til at lykkes. 


Edvard Munch: Aften Melankoli, 1896. Foto:  Munchmuseet

Som et klart scoop og efter forhandlinger med finansielle kilder og ikke mindst takket være et godt netværk, er det lykkedes Kunsthuset Kabuso at få et værk af den amerikanske kunstner James Turrell (f. 1943) til byen. I løbet af 2015 opstiller James Turrell en af sine berømte walk-in-skulpturer, ”Skyspace”, lige ved fjorden og lige uden for museet. Eller mere korrekt: Han graver skulpturen ned, for som betegnelsen walk-in-skulptur siger, er det meningen, at publikum skal gå ind i skulpturen.

Inde i skulpturen kan publikum sætte sig og se op på himlen og lyset igennem et oculum, et stort utildækket hul ud til det fri. Lyset kan skinne ind og regnen og sneen kan også komme uhindret ind, men sådan er det. Igennem ovenlyshullet kan publikum iagttage lyset, som det veksler i løbet af dagen og årstiden. Den største oplevelse venter publikum om vinteren og nærmere betegnet i januar måned, når lyset langsomt, langsomt vender tilbage fra vintermørket minut for minut på de nordlige breddegrader. Turrells lysinstallationer er spredt over hele verden. Kabusos ”Skyspace” bliver den nordligst placerede.


Arne Ingvaldsen «12 Vindu og VÄLITILA», 2011. Foto:  Øystein Klakegg.

Arne Ingvaldsen og Suvi Nieminen er begge Bergensbaserde kunstnere, der har produceret dette stedsspecifikke værk til en udstilling for Kabuso

Kunsthuset Kabuso angiver rejsetiden fra Bergen til Øystene til 1 time og 15 minutter! Det kan lade sig gøre på grund af den massive investering i et moderne vejnet, der går gennem tunneller og over de mange fjorde via nye broer.

http://www.kabuso.no/kunsthuset-kabuso/norsk/aktuelt.aspx

Smukke skulpturer af international kvalitet
En rotunde lige ved siden af Kabuso huser det lille fine Ingebrigt Vik museum, der rummer en mindre skulptursamling af en af Norges store billedhuggere. Ingebrigt Vik (1867-1927) var den største konkurrent til Gustav Vigeland (1869 – 1943), som først og fremmest er kendt for sin totaludsmykning af Vigelandparken i Oslo. Ingebrigt Vik opholdt sig en del år i Frankrig, og hans skulpturer med både naturalistiske og vitalistiske træk er da også meget franskinspirerede med tydelige referencer til blandt andre Auguste Rodin (1840-1917). Bør ses!


Ingebrigt Vik museum. Foto: Kunsthuset Kabuso

Norge vil gerne undgå at befolkningen koncentrerer sig om de store byer og satser på kulturen som en løftestang for beskæftigelse og lysten til at bosætte sig i de mange, mindre byer. Som for eksempel her i Øystene – langt væk fra alting, men lige der, hvor kunsten findes.

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig