Indkøbskurven er tom.
Magnetic Cyclus
Interview & Portræt

Interview med kunstneren Anna Samsøe

Interview af Christian A. S. Aahauge

16. april 2015

Jeg har netop sagt farvel til Josefine Struckmann og skal nu videre for at interviewe Anna Samsøe. De to deler atelier i København, og det er her jeg skal møde Anna. Da jeg ankommer, undskylder hun rodet – de er ved at bygge om. Sammen tager vi plads ved et lille bord i det ellers tomme lokale.

Anna Samsøes møde og arbejde med kunsten skete med hendes egne ord, lidt tilfældigt. Efter skolen og nogle rejser, vidste hun ikke helt hvad hun skulle tage sig til. Hun havde planer om måske at læse historie på universitetet – ud fra en teori om at kender man historien, kan man forudse fremtiden – men hun begyndte i stedet på teknisk skole, hvor hun fandt interesse for videoredigering. Her lavede Anna nogle videoer med et kunstnerisk islæt.

”Når man springer ud i et ukendt medie, så tror jeg man leger lidt mere, end når man kender alle de værktøjer, man skal bruge. Hvis man aldrig har set en hammer og bliver bedt om at gøre brug af den, så er det heller ikke sikkert, at man ville slå søm i med den. Min underviser sagde, at jeg skulle sende mine videoer ind til kunstakademiet – så det gjorde jeg, og kom ind. Det var temmelig tilfældigt, hvis man tror på tilfældet. Nu føler jeg i hvert fald, at det giver mening”.

”Til afgangsudstillingen på Det Fynske Kunstakademi, lavede jeg første del af serien ’Sound is Matter’. Den består af tre videoer, der præsenterer tre forskellige teorier om lyd. Jeg har siden haft en udstilling på Gammel Strand, hvor jeg lavede fire videoer, som var anden del af serien. Det er et projekt, der kører kontinuerligt, og man kan se det som kapitler i et større projekt. Egentligt bunder det i en stor interesse for fænomener inden for den metafysiske verden. Det handler om psykoakustik og hvordan lyd påvirker vores krop. Mange teorier om lyd er blevet kategoriseret som noget der ikke hører til den fysiske verden. Men nu er videnskaben begyndt at forske i lydens potentiale. ’Sound is Matter’ går ud på at udbrede teorier og ideer om lyd”.

Magnetic Cyclus, Installationview. Foto: Andreas Stoubye Johansen og Anna Samsøe, 2015.

”En af de sidste videoer jeg har lavet, handler om DNA-frekvensen. Der er videnskab, der nu har påvist at tonen C, liggende på 528Hz, får kroppens celler til at regenerere hurtigere. Den er blevet navngivet DNA-frekvensen på grund af dens påvirkning på cellerne. Det er jo meget interessant! Hele projektet omkring ’Sound is Matter’ er opstået ud fra en idé om, at alle lyde der omgiver os påvirker kroppen, vores sind og tilværelse. Lydsiden på videoerne spiller også en stor rolle. Dels er musikken komponeret ud fra den pågældende teori videoen præsenterer, og derudover er der voice-over af Chris Hawgood. Hans stemme minder mig lidt om David Attenborough, og jeg tænkte at den er perfekt til at overlevere denne viden på”.

”Jeg vil ikke sige, at jeg kun interesserer mig for lyden. Det visuelle aspekt fylder også meget. Til åbningen af afgangsudstillingen lavede jeg en koncert med østrigske Coach Bernhard Reisinger, der er ekspert inden for lasere. Han leverede det visuelle, og jeg stod for det auditive. Det er et samarbejde der handler om at visualisere lyde – deriblandt lyde vi ikke kan høre”.

Magnetic Cyclus, Installationview. Foto: Andreas Stoubye Johansen og Anna Samsøe, 2015.

Arbejdet bag

Der ligger meget research i Annas arbejdsproces, og der bliver studeret artikler og eksperimenteret.

”Jeg samler meget materiale. Der går meget tid på at udvikle på idéer. En del af det materiale jeg bruger til videoerne laver jeg selv og noget er fundet. Det bliver så efterfølgende onduleret, animeret og får gerne effekter på. Det man står med i sidste ende, er sjældent det det lægger ud til at være; idéer der ændrer sig. Jeg synes det er vigtigt og spændende at afsøge flere metoder at gøre tingene på. Jeg ser ikke mig selv som værende fastlåst til et bestemt materiale eller medie.  Jeg har lige investeret i en gammel kinesisk spouting bowl, det er et instrument man har brugt i oldtiden til at helbrede forskellige lidelser. Det er en bowle der, når man gnubber håndtagene, producerer en dyb tone, der sammen med vibrationerne har effekt på kroppen. ”.

Magnetisk cyklus

I samarbejde med Andreas Stoubye Johansen, kreerede de to kunstnere udstillingen ”Magnetic Cyclus”, der fandt sted på New Jörg i Wien.

”Sammen lavede vi en installation i et rum, og jeg viste anden del af min serie ’Sound is Matter’ i et andet rum. Bortset fra min tidligere video, var alt vi lavede, skabt specielt til udstillingen. Andreas har opfundet Magnetaren, et instrument bestående af en guitarstreng og en basstreng. De bliver slået an af magneter, der hænger i en snor, samt nogle der sidder fast til blæsere. Magneterne er ikke i berøring med strengene. Det er udelukkende magnetiske kræfter der slår dem an. Som en del af installationen er også en bowle med en roterende vandtornado, som også er genereret af magnetiske kræfter”.

Magnetic Cyclus, Installationview. Foto: Andreas Stoubye Johansen og Anna Samsøe, 2015.

”Instrumentet kørte konstant, og folk kunne gå hen og bevæge magneterne som de ville. Lyden fyldte meget og rummet havde en speciel resonans, så man virkeligt kunne fornemme den. Alligevel var der mange andre aspekter i udstillingen; lyd og magnetisme er nogle temmelig store emner at berøre”.

”Udgangspunktet for udstillingen var at skabe et kredsløb. Jorden har et magnetiske felt, og magnetiske poler spiller en stor rolle i jordens kredsløb. På samme måde skulle elementerne påvirke rummet og de tilstedeværende. Der er bestemte steder på Jorden, hvor magnetfelterne er særligt fremtrædende. For eksempel er Stonehenge placeret over et meget kraftigt magnetfelt. Det skaber vibrationer, som er meget lavfrekvente. Den infralyd under og omkring Stonehenge, skulle efter sigende skabe en følelse af poltergeist. Det er ikke en tone man kan høre, da den ligger under 20Hz, men det er noget kroppen registrerer”.

”Udstillingen er i Wien på udstillingsstedet New Jörg, som er et progressivt udstillingssted. Jeg har jo været meget i Wien, da jeg boede der for nogle år siden og har et ret nært tilhørsforhold til stedet – så jeg var meget glad for at blive inviteret derned”.

Magnetic Cyclus, Installationview. Foto: Andreas Stoubye Johansen og Anna Samsøe, 2015.

Fremtidsplaner

”Jeg arbejder nu på tredje del af ’Sound is Matter’. Det er en temmelig omfattende proces, men også spændende at lave. Det bliver præsenteret til efteråret.

Så forestiller jeg mig – det håber jeg i hvert fald – at Andreas og jeg, arbejder videre på vores projekter, og også kommer til at vise det i Danmark. Vi har investeret i en meteorit, som vi beundrer og arbejder med for tiden”.

Udstillingen ”Magnetic Cyclus”, kunne opleves fra 27. februar til 13. marts på New Jörg i Wien.

Eksterne links:

Anna Samsøe: http://annasamsoee.com/

Link til video fra ”Magnetic Cyclus”: https://vimeo.com/121585257

New Jörg: http://www.newjoerg.at/

 

Coverbillede: Magnetic Cyclus, Installationview. Foto: Andreas Stoubye Johansen og Anna Samsøe, 2015.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig