Indkøbskurven er tom.
Den Nye Stil
Scene, Film & Bøger

Historien om dansk rap: P3 live i Store Vega

TILBAGEBLIK: Af Lærke Helene Askholm. 17.01.2019.

Den 26. december var der linet op til et brag af en fest, der på alle måder også blev indfriet i et væld af nostalgi, da rappen som kunstart i Danmark blev fejret i et udsolgt Vega. Det var kulminationen på dj og radiovært Pelle Peter Jensens dybdegående programrække på P3 om rappens indtog i Danmark. Alle programmerne ligger nu som podcasts på P3´s hjemmeside ligesom selve fejringen i Store Vega, der blev sendt live, også ligger kan genhøres der.

Som barn af 80´erne husker jeg tydeligt, hvordan de første klasefester var indhyllet i det allermest seje fra højtalerne: Rap på dansk. Jeg husker også, hvordan det heldigvis ikke stoppede, da festerne blev ved med at byde på ny rap, og at den var kommet for at blive. Derhjemme havde jeg lyttet til LP med MC Ejnar, og jeg var dermed klar til også at rappe med på Østkyst Hustlers, Humleridderne og Den Gale Pose, da de kom frem. Rytmiske ord- og poesikunstnere var kommet for at blive, og programserien på P3 om Den Nye Stil har også været utrolig populær, da det er en kunstnerisk genre, der ligger dybt i de fleste af os med dens indtog, som en stor bølge over Danmark i slut 80´erne og start 90´erne, hvor den jo lige siden har udviklet sig stødt.


Foto: Kristian Gade.

Tilbage til rødderne
En perlerække af kunstnere fra rappens fremspiren i Danmark var mødt op for at optræde. Humleridderne lagde ud med at fyre op for hele salen, der fra start gyngede og skrålede ”Drenge, det er tid til en humle!”. Der var toptunede dansemoves fra de tre humleriddere, der leverede et brag af en åbning på aftenen! De blev efterfulgt af Agami-brødrene med storebror Al i front og med Joseph og Kuku med fire rå og til perfektion streetstyle hiphipnumre i vild rap, der også rummede en hilsen til afdøde Natasja. I et koncentreret set fik publikum både et genhør med Nothing like an idiot, Hook it up, Danm whos got the loot og ikke mindst Deep undercover. Outlandish fik hele salen med på hver en strofe af både Walou og Aisha. No Name Requested blev modtaget med stor klapsalve og hyldest, da Karen Mukupa trådte frem på scenen med sine dansere, men uden Natasja, som den anden halvdel af gruppen. Karen gav et fantastisk show sin smukke powerfulde stemme og med virkelig gennemførte 90´er moves i form af de seje kvindelige dansere. Østkyst Hustlers tekster sidder ligeledes mejslet ind i hukommelsen på os alle sammen, og ned til mindste detalje blev der sunget med: ”Jeg tager fra de rige og giver til mig selv”, skrålede vi blandt andet! The one and only legende MC Ejnar var spot on cool og fyrede helt op for festen inden Jokeren rockede huset med Szhirley og spændte alle op til en vild gang lir! Af legendariske Dj´s optrådte blandt andre Tue Track, Dj Static, Phase5 og selvfølgelig også Pelle Peter.


Foto: Kristian Gade.

Klub 47 blev hyldet som springbræt
Niels `Turbo´ Jørgensen, der før også har modtaget Respekt Prisen og Michael C.U.P. Kløvedal blev begge æret på scenen for deres indsats på et af de vigtige danske undergrundssteder, der agerede springbræt for rappens udfoldelse og indtog i Danmark. Jeppe B blev ligeledes æret, ligesom Rasmus Berg og Natasja. Alle hyldester blev ledsaget af klip fra programmerne og ekstramateriale, hvor de medvirkende kunstnere fortalte anekdoter og ærede deres afdøde venner og kollegaer. Det var utrolig gennemført og ligesom alle andre aspekter ved aftenen var det gennemført med en sirlig sans for nuancer og med et konstant fokus på drivkraft og passion. Publikum i salen var ligeledes dybt passionerede og mange var iklædt fuldt 80´er eller 90´er-look med sportsdragter, pandebånd, omvendte kasketter osv. Jeg talte med en gruppe sammentømrede venner først i fyrrene, der til perfektion kunne hver en strofe af MC Ejnars sange. En i gruppen, Nikolaj Rolsted, fortalte mig, hvordan de har en regel om, at man skal troppe op, hvis MC Ejnar spiller, og det er uanset, hvor i verden man befinder sig. Det er reglen. ”Vi sad dengang i 80´erne og hørte sangene på LP i en lejlighed, og når der var et hak i pladen, så hørte det hak med til sangen, så vi har stadigvæk vores LP´-hak med, når vi står her og rapper”, fortalte Nikolaj om deres urokkelige passion for rap og særligt MC Ejnar, hvis første plade også lægger navn til radioprogrammerne: Den Nye Stil.


Foto: Kristian Gade.

Kunstnernes reaktioner
Magasinet Kunst talte efter showet med en række af kunstnerne, der udtalte sig om aftenen:

Kuku Agami: ”For os der har måtte kæmpe for at blive hørt og taget seriøst var det en utrolig varm fornemmelse at stå der og modtage folkets hyldest og blive anerkendt som en del af dansk musik historie. Men det var også med et tungt hjerte fordi Jay B, Rasmus B og Natasja manglede. Tre utrolig talentfulde mennesker, som har meget stor andel i dansk hiphops historie og succes og som jeg stadigvæk savner!”, fortæller Kuku Agami.

Karen Mukupa: Da Magasinet Kunst taler med en meget glad og energisk Karen Mukupa efter hendes optræden som den ene halvdel af bandet No Name Requested og spørger hende om, hvordan det var at stå på scenen, svarer hun som det første: ”Det var først og fremmest rigtig underligt at stå der uden Natasja! Jeg vidste ikke, hvordan publikum ville reagere, når Natasja ikke var med på scenen, men der var jo en fantastisk stemning, hvor vi også fik hyldet Nastasja! Det var vigtigt for mig, at det var en pigeting, så det er helt bevidst at både mine dansere og de rappere, jeg havde med på scenen var kvinder!”, fortæller Karen om sit hold, hvor rapperne Ms Marie, Viksoe og Annelise rappede med. Om Den Nye Stil fortæller hun: ” Jeg tager total hatten af for at P3 gør det her! De har meget fokus på nye navne, og det her beviser, at folk gerne vil nørde musik. Derfor synes jeg, det er så fedt, at gerne vil dykke ned i dansk raps historie og give det plads!”

Jokeren/Jesper Dahl: ”Det var en fornøjelse at optræde og fedt at stå på scenen med Szhirley igen! Mit adelsmærke har jo altid været, at jeg rocker huset!”, fortæller Jesper. Og det må man i den grad sige, at han gjorde. Salen sydede. Om Klub 47 fortæller han: ”Klub 47 var et kommunalt værested på amager, hvor der også kom unge rødder. Det var et fedt sted. Turbo-Niels arbejdede der som socialpædagog, og vi unge hiphoppere spillede for hinanden. Det var slet ikke noget man kendte, så der var ingen main stream. Det var undergrundskultur, hvor vi optrådte til jamaftener, der blev arrangeret af Michael C.U.P. som var en ung fyr Turbo-Niels tog til sig som vicesherif. Han planlagde de legendariske Pule-Jams, hvor det kostede en 20´er i entre og vi hver fik 3 øl for at optræde. Det var så fedt, og på den måde var det et sted, hvor kulturen holdt sig i live og i gang.”, fortæller Jesper, der kom i klubben i årene mellem `88 og `93. Han tilføjer, at det svære ved at blive ældre er der kan komme sygdom ind i billedet, som det netop har været tilfældet med både producerne Jeppe B og Rasmus Berg. Sådan er det desværre at blive ældre. Det minder en om, at man skal huske at nyde livet og ikke mugge over småting. Kræft er sådan en lumsk sygdom, der desværre kan ændre kurs lige pludseligt. Jeg spillede til Jeppes gravøl, og det var festligt og i hans ånd. Rasmus kender jeg helt tilbage fra, da jeg gik på HF i Hillerød, hvor han gik på Gymnasiet. Han var som Jeppe en rigtig dygtig producer. Her til aften på Vega har det været ligesom at være til gammel elevfest med trist fortegn på grund af tabene. Men det er godt at se de gamle igen! Lidt som et tilbageblik i tiden”, fortæller Jesper efter sin oplevelse til Den Nye Stil live.

Szhirley: Szhirley sagde meget rammende fra scenen, at det i en normal hverdag, som mor og med helt normale gøremål er vildt at huske på den anden rolle som værende en del af så vigtig en historisk bevægelse: Hiphop´ens udfoldelse i Danmark. ”Det er helt vildt at være en del af!”, råbte hun begejstret til publikum, der var helt enige!

Det har også været, og er stadigvæk, også helt vildt at være publikum til!

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig