Indkøbskurven er tom.
Kreative Jorn-eksperimenter for børn
Scene, Film & Bøger

Gratis klassesæt med kreative kunsteksperimenter.

BØGER: 11.10.2018. 
Så er der godt nyt til kreative undervisere. Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” udkommer i 130.000 eksemplarer og gives som gave til alle børn, der går i 1. klasse i 2018 og 2019. Bøgerne bestilles i klassesæt på Museum Jorns hjemmeside.

Bogen indeholder 100 sjove kunst-eksperimenter, hvor fokus er på proces, sanselighed, historiefortælling og den gode samtale. Med fantasi og helt enkle midler kan vi styrke livsglæde og fællesskab i klassen på en sjov måde. Alle kan være med.

Lene Tanggaard, Danmarks eneste professor i kreativitet ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet, pointerer, at bogen er et opgør med fabriksidéen om læring, der hersker i mange sammenhænge.  Den har fokus på proces frem for resultat, samvær frem for præstation, muligheder frem for facit. Dermed åbner bogen op for nye måder at arbejde i klasseværelset.

Der er lagt op til, at de 100 eksperimenter laves i samarbejde mellem børn og voksne. Læreren og eleverne kommer til at bruge fingre, tæer, glaskugler, en cykel, en kartoffel, kartoner fra cornflakes og en masse andre ting, som kan findes i penalhuset, køkkenskuffen, køleskabet eller naturen. Men først og fremmest aktiveres fantasien.

Lene Tanggaard udtaler: ”Det er vigtigt, at børnene får lov at fordybe sig. De får lov til at eksperimentere. Og de får lov til at arbejde med modstand, hvor tvivlen er positiv. De elementer er i bogen.  Bogen er en invitation til at tænke kunst, formidling og pædagogik på en mere hverdagsnær måde. Det er socialt inkluderende, at bogen bliver tilbudt til alle. Kunsten får den funktion, som mange kunstnere er optaget af: at man kan tale ind i en hverdag. Køkkenbordet er et enormt hyggeligt sted, hvor man lære noget, uden at man er klar over det. Det er et kreativitetsstimulerende projekt, men det er ikke stift eller kunstigt. Det er hverdagsnært.”

”For Asger Jorn, var kreativitet et grundlæggende vilkår for det enkelte menneskes trivsel og livsglæde. En mulighed for at skabe fællesskab mellem mennesker. Han var overbevist om, at alle kan være kreative – at det hverken kræver det store udstyr, eller et særligt talent. På Museum Jorn forsøger vi dagligt at videreføre disse værdier. Vi mener, at alle har lige vilkår for at skabe og tale om kunst – børn såvel som voksne,” fortæller Jacob Thage, direktør på Museum Jorn.

Det er muligt at tilbyde bogen gratis til alle børn i 1. klasse børn i Danmark på grund af generøs støtte fra Nordea-fonden, der har støttet udgivelsen med 4,8 mio. kr.

”Asger Jorns værker, arbejdsmetoder og kunstneriske univers kan stadig inspirere børn til leg og kreativitet. Med bogen og digitale tiltag får børn, forældre og skoler nu redskaberne til selv at eksperimentere med Jorns teknikker. Både i skolen og hjemme ved køkkenbordet. Vi håber, at projektet vil inspirere en ny generation af børn til flere kreative aktiviteter,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” er udført af et team på Museum Jorn: Karen Friis, Mette Hanghøi, Kirsten Tholstrup, Lars Hamann, Katrine Nør Andersen og Niels Povlsgaard. Bogen er grafisk tilrettelagt af Malene Hald.

Museum Jorn forærer et gratis eksemplar af bogen til alle elever i 1. klasse. Skolen bestiller et klassesæt via museets hjemmeside www.museumjorn.dk og betaler kun porto og ekspeditionsgebyr. Bogen kan forudbestilles fra d. 9. oktober og bliver distribueret i slutningen af november.

Kilde: Pressemeddelelse fra Museum Jorn.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig