Indkøbskurven er tom.
TEGNing for børn og voksne
Udstillinger & Omtaler

TEGN. HuskMitNavns vanlige satiriske streg sætter gang i gaden i kunsthallen på Nikolaj Plads.

Af Sofie Ramji. 27.09.18


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

De let genkendelige figurer fra HuskMitNavns hånd løber frit omkring på både gulv og vægge i det enorme kirkerum. TEGN af HuskMitNavn er kunstnerens største soloudstilling til dato og kunsthallens årlige efterårsudstilling for både børn og voksne. Her kan man blive så længe man lyster (både voksne, børn – og duer!), for at tegne og kreere og opleve. Linjen er heldækkende farvebilleder med sort konturstreg. 

På denne tirsdag formiddag er der overraskende mange besøgende til udstillingen. Skoleklasser løber rundt mellem hinanden. To piger fra Sankt Annæ skoles 6. klasse er i gang med at finde postmodernistiske træk i udstillingen. En flok drenge sidder og udfylder de blanke malebogsbilleder. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

Kunst på graffitiens præmisser
Børnene passer i det hele taget godt i ind i HuskMitNavns nyskabte univers i hele Nedre Galleri. Og det gør voksne også. 

De farverige og tankevækkende figurer er lige så meget sjove bemærkninger til de voksnes hverdag som til børnenes. Alle kan for eksempel få lov at gå i HuskMitNavns fodspor og opleve, hvad det vil sige at være graffitimaler – sådan for real! På hele den ene væg er nemlig tegnet både politi, togvogne og en vred togchauffør. Hver togvogn er en blank tavle, så alle her kan få oplevelsen af, hvad det vil sige at være graffitimaler. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

Det er også muligt at forcere et område, bevogtet af malede sikkerhedsvagter, ind til en samling guldrammer, også med blanke tavler. Publikum er altså med til at tegne og dermed skabe udstillingen. Og det er netop kunstnerens intention. Publikum skal ikke SE PÅ, de skal TEGNE. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

Kunstnerens tegninger blander som altid komik, kunst og graffiti. I en særlig grad får graffitipræget lov at fylde netop denne udstilling, hvor alle flader er udsmykkede. Ifølge HuskMitNavn er graffiti både kæmpestort og forsvinder igen. Nøjagtigt som de farverige figurer på kunsthallens vægge en dag vil. 

Kunsten bliver nu og her. Ikke på et hvidt maleri fra gamle dage, der skal hænge til evig tid. ’Intet varer evigt alligevel’, siger han selv i udstillingens videoportræt. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

Sjove portrætter af børn og voksne
Det er en sanseudstilling i mere end en forstand. På flere vægge er der billeder af skitser af leg med papir og tusch, alle sammen fra HuskMitNavns egen hånd. Her kan ses hundrede af 3D-foldetegninger, hvor udgangspunktet er humoren og hverdagen. En dåse makrel, en skrællet banan og en far med papir i ørerne, for at holde hans børns larmen ude. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

For kunstneren er det sjove, at folk kommer og sætter deres præg på udstillingen. Også selvom det bare er at komme og føle sig set i en tegning. Det betyder noget, at det ikke er en salgsudstilling, men i stedet en oplevelse, hvor publikum kan være med. Også selvom børnene slet ikke maler det, han havde tænkt sig de skulle. 

Hvis de voksne går hjem med fornemmelsen af, at de ikke er de eneste på planeten, der ikke gider vaske op, så er han glad. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

Indblik i en anonym kunstners liv
HuskMitNavn er kendt for at fortolke hverdagen med finurlige streger.Hans karriere startede i 00’erne, hvor folk hev hans anonyme værker ned fra busstoppesteder og andre steder rundt omkring i byen. Hans særegne stil kan dog stadig ses i det offentlige rum, men nu på mere lovlig og prominent vis fra udsmykning af biblioteker til terapirum. For ikke at tale om et utal af udstillinger i ud- og indland. På udstillingen i Nikolaj Kunsthal får man lov at se mere end nogensinde før af hans satiriske streg. 

Det er nærmest som en lille biografi over kunstneren, der for eksempel helt tydeligt er vokset op i 80’erne og derfor ikke er bange for at bruge smøgen som objekt i hans tegninger. Udover hans befriende, sjove motiver er der også elementer fra, hvad der højst sandsynligt er hans egen ungdom, med plademotiver af Bowie, et kassettebånd og en tegning af Obelix. 

Udstillingen er derfor ikke kun tegninger, men også et sanserigt og spændende indblik i den anonyme kunstners eget finurlige univers. 


HuskMitNavn, TEGN, 2018, Nikolaj Kunsthal. Foto: Magasinet Kunst

Udstillingen på Nikolaj Kunsthal er for alle mellem 0-117 år. Den kan opleves frem til d. 6. Januar 2019 i kunsthallens Nedre Galleri. 

Om kunstneren:
HuskMitNavn er født 1975 og bor og arbejder i København. Med afsæt i graffiti har han siden 1990erne skabt en lang række udendørs vægmalerier og udsmykninger fra Hebron til København. HuskMitNavn er repræsenteret af V1 Gallery i København og Charlotte Fogh Gallery i Aarhus. Han har udstillet på museer og gallerier verden over, bl.a. i New York, Berlin, Shanghai, Helsinki og Bruxelles. TEGN er kunstnerens hidtil største samlede præsentation af værker.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig