Indkøbskurven er tom.
Odense International Filmfestival: OFF18
Scene, Film & Bøger

Magasinet besøgte festivalen i Odense.

Af Lærke Helene Askholm. 26.09.2018.

Odense International Filmfestival 2018 fandt sted rundt omkring i Odense centrum fra d. 27. august til 2. september. Det var et brag af en festival, der igen i år bugnede af arrangementer med både talks, workshops, debatter, koncerter og ikke mindst et utal af filmvisninger.

Den kunstneriske profil på OFF18 var i år varetaget af Super16-kollektivet, der stillede skarpt på at skabe et nyt manifest for unge filmskabere. Manifestet fremhæver det kunstneriske frirum, hvor den frie, kreative og personlige tanke er drivkraften. Super16-kollektivet bidrog blandt andet med 12 arrangementer, hvor temaerne var mange og havde både dybde og stor variation. De omhandlede blandt andet flokken og individet, LGBTQ+, faste samarbejder, impro og fremtidens filmsprog.

Magasinet Kunst har i forbindelse med OFF talt med en række glade gæster, ansatte og ikke mindst kunstnere på OFF18. Nedenfor er der et lille udpluk af samtaler, som viser OFF fra flere vinkler. Vi var med til KickOFF og den store prisoverrækkelsesfest, hvor Thomas Levin var vært ligesom vi fik set en masse både smukke og intense kortfilm. Blandt andet 5 af de 25 i rækken af danske kortfilm, der var nomineret i samme kategori: Nødsporet, En værdi mand, Delfinen, Det vi mister og Rain on canvcas.


Udendørs, OFF-taske. Foto: Line Svindt

Lisa Svelmøe og kortfilmen Nødsporet
Lisa Svelmøe er uddannet i digital film på SAE Intitute i London og senere på instruktørlinjen på 18Frames på Fyn. Hun har lavet mere end ti kortfilm, og på dette års OFF var Lisa repræsenteret med kortfilmen Nødsporet, som foregår i en bil, hvor et kærestepar har tre andre passagerer med. Lisa ser nærmere på konceptet samkørsel, og i filmen udvikles køreturen hurtigt til en meget intens dynamik imellem alle i bilen. Om optagelserne fortæller Lisa, at de som hold havde fem skuespillere i en bil på motorvejen om natten, og at den ramme gjorde det til en sjov og meget udfordrende opgave at løse for få midler. Årstiden var også en udfordring, der krævede planlægning, fortæller hun: ”Vi have kun 5,5 timer med mørke hver nat, så det gjaldt virkelig om at være effektive når først solen var væk. Skuespillerne var alle dygtige og de var en fornøjelse for mig som instruktør at arbejde med.”, fortæller Lisa om processen omkring Nødsporet.

”Jeg synes OFF er en fantastisk kortfilmsfestival og jeg er meget stolt over at være blevet udtaget til den danske konkurrence, da det altid er et meget højt niveau af kortfilm de præsenterer. Derudover er det en uge fyldt med inspiration som jeg ser frem til hvert år,” afslutter Lisa.


Fra kortfilmen Nødsporet. Foto: Lisa Svelmøe. Foto: Kristian Arbs.

En snak med moderator Cecilie Jensen
”OFF var en dejlig oplevelse for mig, et pust af frisk luft med en masse dejlige og venlige mennesker samlet omkring film.”, fortæller Cecilie Jensen, der er efter at have læst jura i London har taget en Master i filmproduktion på American Film Institute i Los Angeles. Hun har både arbejdet for Fox, Universal og Summit, og er efter sin tid i USA nu bosat i Danmark med sin datter. ”OFF er en af de første ting indenfor film, jeg har lavet, siden jeg kom tilbage, og det er en supergod oplevelse at kunne møde et så varieret netværk inden for filmverdenen. Jeg nyder at være moderator her på festivalen og at interviewe de forskellige filmskabere foran publikum. Jeg kan få brugt min viden og erfaring i den proces og jeg anbefaler derfor virkelig at både besøge og arbejde på OFF, hvis man har en passion for film.”


Søren Fleng og Sara Kopel. Foto: Line Svindt.

Animationsfilm på festivalen
Producent, formand for animationsforeningen og chefredaktør for det nye animationsmagasin WAM Søren Fleng var på festivalen meget begejstret for det fortsat voksende fokus på animationskunst i filmverdenen: ”Vi har fået fokus på dansk animation med en kontekst, der er filmfortælling. Det er vi rigtig glade for, for vi har altid været underdogs og haft en underlig placering som værende noget, der kun er for børn. Men Odense har med OFF fået fokus på, hvad animation også kan. Her ses vi på lige fod med de andre måder at fortælle korte formater på, og det er dét, der er det allervigtigste for os!”, fortæller Søren.


Skuespiller Iben Hjejle ses her med magasinet WAM, We Animate Magazine. Foto: Søren Fleng.

”Når vi som animationsfolk er tilstede på OFF, så møder vi en masse mennesker, og det betyder noget for os, at vi rent faktisk er en del af filmbranchen,” understreger Søren. I år vandt Martina Scarpelli og Gabriel Harel priser inden for animerede kortfilm.


Festivalleder Birgitte Weinberger ses her foran festivalens filmskabere til den store OFF18 prisoverrækkelsesfest lørdag d. 1. september. Foto: Line Svindt.
Billedet øverst: Filmvisning på OFF18. Foto: Line Svindt.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig