Manifesto af Julian Rosefeldt på Kunsthal Charlottenborg
Af Cecilie Wortziger
25.06.2018.
Videoværket Manifesto tæller én skuespiller, 13 roller og kulturhistoriens 50 vigtigste manifester. Tyske Julian Rosefeldt er berømt for sine visuelt smukke og omhyggeligt koreograferede videoværker, et af hans mest kendte - og hans første spillefilm - kan lige nu ses på Kunsthal Charlottenborg.
Første gang Manifesto blev vist var i 2015 i Australien, der var den sat op som en tretten-kanals videoinstallation, det samme gjaldt sidste år, da værket blev vist på O Space, Kulturby Aarhus udstillingslokale. Senere blev Manifesto opdaget og fejret af filmverdenen – i en 95 minutter lang version, som vakte opsigt på Sundance Film Festivalen. Herhjemme kunne den sammenklippede version opleves i flere af landets biografer sidste efterår, og mange aviser skrev om den lidt absurde filmcollage.
Dadaistisk manifest forklædt som begravelsestale. Foto: fra filmen.
Fra dadaisme til dogme
Manifesto indeholder tretten meget forskellige konstruerede situationer, som hver især repræsenterer og trækker tråde til et kendt kulturmanifest. Forvandlingsmesteren og Hollywood-ikonet Cate Blanchett spiller alle hovedrollerne, og det er udelukkende hendes stemme, som gennem alle 95 minutter enten læser uddrag af manifesterne højt, eller også er det hendes karakter, som ordene er puttet i munden på. Eksempelvis når hun som sortklædt enke i en begravelsestale udlægger et følelsesladet dadaistisk manifest, eller når hun som værdikonservativ husmor ved aftenbønnen med foldede hænder fremfører hele popart kunstneren Claes Oldenburgs ”I am for…” tekst – der kan man ikke lade være med at trække på smilebåndene over kontrasterne. Eller når hun som krukket koregraf med russisk accent, gennem uddrag af Fluxus manifester, kommanderer rundt med et helt kompagni af alien-klædte dansere. Det er på mange måder flabet og karikeret, men også meget stilfuldt.
Cate Blanchett som Fluxus-citerende og krukket koregraf. Foto: fra filmen
Lydsiden i værket, som er komponeret af musikeren Nils Frahm, er med til at fastslå den lidt bombastiske grundtone, og understrege manifesternes alvorlighed og indflydelse på historien. Kendte filmiske greb er brugt til at føre tilskuerne ind i det lidt absurde univers, og scener i slowmotion giver beskueren tid til at fordøje den ekstremt store mængde ”manifest”, som ustandseligt flyder ud af højtalerne.
Manifesterne genbesøgt
Manifesto er en smuk tur gennem kulturmanisfesterne, gennem brydningstider og gennem utopier. Den spørger åbent ind til, hvilken rolle kunstneren egentligt har i det moderne samfund, og den puster liv i døde kunstretninger.
Skuespiller Cate Blanchett er verdensmester i at krybe ind i sine karakterer, og det er svært få øjnene væk fra hendes ansigt. Foto: fra filmen.
Hvis du måske allerede har tænkt dig at lægge vejen forbi Kunsthal Charlottenborg for at se de to aktuelle udstillinger: kunstnerduoen Jonah Freeman & Justin Lowes ”Scenario in the Shade” og Kirstine Roepstorffs soloudstilling ”Renaissance of the Night”. Så grib chancen og se den sammenklippede udgave af Manifesto på det store lærred.
Manifesto vises i Kunsthal Charlottenborgs biograf hver dag indtil d. 12 august.