Indkøbskurven er tom.
Heartland Festival
Scene, Film & Bøger

Fra festivalen d. 31.5 – 2. 6 i Slotsparken omkring Egeskov Slot.

SERIE: HEARTLAND 2018.
Af Lærke Helene Askholm. 06.06.2018.

 Der sættes ind på alle fronter med stimulerende sanseindtryk på Heartland Festival, der kunne opleves på Fyn for tredje år i træk i sidste weekend. Magasinet kunst var med og sætter i denne uge fokus på festivalens kunstprofil. Som optakt lægger vi ud med at pege på et par af festivalens interessante indslag inden for f.eks. musik og smagsoplevelser – senere følger indlæg om festivalens spændende kunstprogram.  

Musikalske projekter
Bag en af de mange høje hække i den kæmpemæssige sirligt udformede renæssancehave lå Prxject-scenen, der er skabt af kulturlaboratoriet Prxjects by Mercedes-benz. Scenen var omringet og skærmet af en dyb grøn blanding af buske, høje vægge af hæk og gamle træer. Scenen blev dermed afgrænset af frodige vægge, som i den grad stod som et stemningsmæssigt modstykke til de store åbne festivalscener i bagende sol uden skygge.

Fredag klokken 14.30 gik sangerinden Soleima på scenen i den gamle have, hvor hun sammen med Live Johanson på cello, Karen Pedersen på violin og Nicolai Valdemar Flyvbjerg Kornerup på piano og harmonika opførte en helt utrolig smuk koncert, der blev en blanding alle de mest dybe følelser, hvor musikernes energi og forbindelse til hinanden smittede direkte af på det meget hengivne publikum.


Soleima x Livestrings - Foto: Maria Corydon

Soleima har en helt fortryllende stemme fyldt med power. Mange fældede en tåre, da Soleima fortalte om at miste og sang Allan Olsens sang fra 1994 En stille glød i mørket. Jeg talte efterfølgende med cellisten Live Johanson fra Livestrings, der slog det magiske ved hele tilblivelsen af denne koncert fast: ”Vi brænder så meget for at skabe musik sammen, og med Soleima er det den mest fantastiske proces, da vi alle får lov at udfolde vores ideer og give os hen. Vi er så glade for at hun kontaktede os et stykke tid efter at vi havde mødt hende til P3 Guld, hvor hun vandt talentprisen. Lige inden vi gik på scenen her i dag stod vi alle fire og hoppe inde bag hækken – vi har sådan glædet os til at komme ud med denne særlige kombination, og det var en helt vild smuk oplevelse,” fortæller Live, der glæder sig til at arbejde videre med Soleima.

Nyt møder gammelt
Festivalen er fyldt med gamle og nye elementer i en overraskende blanding. Der er i det hele taget øje for at bringe nye kræfter og tanker ind. For eksempel udvælges hvert år en ny ung kurator, som sammensætter et kunstprogram med unge danske samtidskunstnere.

I år var festivalens kurator for Temporary Art Iben Bach Elmström, der til dagligt er direktør i kunsthallen SixtyEight. Heartland Temporary støttes af Statens Kunstfond og gik i år under titlen ”The Object is to Change the Soul”. Iben fortæller, at udstillingen i sig selv er en midlertidig konstruktion i Danmarkshistorien, noget nyt i noget gammelt, hvor haven rummer mange spor og kontekster. Hun uddyber, at renæssancens fokus på individet i form af menneskets selvstændige tanker godt kan trække linjer op til nutidens fokus på individualisme.


Heartland Festival 2018. Foto: Kristian Holm.

Heartland Festival er meget mere end blot fest og underholdning. Mange af de elementer, der under festivalen fylder i haven og området omkring slottet lægger op til fordybelse, ro og mental opladning. Man kan blandt andet lægge sig i store runde gynger af træ, smukke hængekøjer og hænge ud på lækre plankebænke. Der er mange spændende indtryk når man går rundt. Pludseligt kan en sti med høje hække være tilgroet med blå bananer, træer med sølvstrimler i bladene eller smukke lysinstallationer.


Heartland Festival 2018. Foto: Katrine Møbius.

Hjerteland – festival for børn
Heartland Festival har medtænkt og udformet et helt område og program for børn, som ligeledes er med øje for at skabe sanselige oplevelser. Der hejses blandt andet hotdogs ned fra et vindue i et højt hus, og ved indgangen til området, Hjerteland, træder man igennem en stor port fyldt med glimmer i stærke farver. På scenen foregår der dans, foredrag om mad, koncerter og meget mere. Både forældre og børn deltog i programmet, og på et tidspunkt var flere forældre end børn, der dansede med under Rasmus Klump-dansen, der blev instrueret fra scenen. Det var et fantastisk skønt syn at se.

Hjerteland var ligesom den øvrige del af festivalen fyldt med ildsjæle, og et godt eksempel på sådanne ildsjæle er de fynske Koffiboys, der nød at servere en masse kaffe for forældrene og de andre voksne besøgende i Hjerteland. ”Vi solgte utroligt meget Iskaff´, fortæller Jonas, der sammen med sin storebror Mads udlever deres stadigt voksende passion for kaffe og sociale møder.


Koffiboys. Venligst udlånt af Koffiboys

De står til dagligt med deres mobile kaffebar i Munke Mose i Odense, og de fortæller, at de elsker den sociale og lokale forbindelse, der skabes over kaffen i de daglige møder med folk i Odense. ”Vi nyder at få lokale røverhistorier og fynsk humor lige fra morgenstunden”, fortæller Koffiboys. Om Heartland fortæller Mads, at det var en rigtig god placering at være med i Hjerteland, da hele stemningen med børn og forældre var utrolig opløftende og behagelig. ”Og forældre drikker altså rigtig meget kaffe!”, slår han også fast og griner.

Smag, idéer og udvikling 
Heartland Festival har et stort og varieret udbud af smagsoplevelser og har samarbejdet med en lang række af virksomheder i udviklingen af disse, så man kunne for eksempel sætte tænderne i en utrolig lækker flødebolle fra Summerbird særligt kreeret til festivalen eller tage en tur i skalddyrshimlen hos Musling Bistro.


Heartland Festival 2018. Pressefoto: Musling Bistro.

Der var Albani i hanerne og som noget helt nyt var det økologiske fadøl. Heartlands direktør Ulrik Ørum Petersen takkede ved den officielle åbning alle de mange private og offentlige samarbejdspartnere inden for både smag, musik, kunst og talks, og sendte en særlig tak til Fåborg-Midtfyn kommune og ikke mindst også til greve Michael Ahlefeldt for hans store åbenhed og tiltro til at lade festivalen vokse på Egeskov.

Næste år finder festivalen sted d. 30. maj til 1. juni.
Billede øverst: Heartland Festival 2018. Foto: Kristian Holm.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig