Indkøbskurven er tom.
Gennem mørket
Udstillinger & Omtaler

Totalinstallation i Cisternerne af Jeppe Hein

Billedserie af Mads Tamborg

D.06/06/18

Den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein er i øjeblikket aktuel med hans hidtil største udstilling i København, IN IS THE ONLY WAY OUT. Med udstillingen inviteres publikum med på en sensorisk opdagelsesrejse gennem mørket, i de labyrintiske gange i Cisternerne under Søndermarken på Frederiksberg.

Jeppe Hein er kendt for at skabe kunst der aktiverer, udfordrer og engagerer. I adskillige af hans tidligere værker, har Jeppe Hein formået at udfordre den traditionelle opfattelse af publikum som en passiv beskuer, ved at skabe kunst der rækker ud til omverdenen. Om det er hans Modified Social Benches installeret i forskellige offentlige rum, der udfordrer den fysiske afstandtagen som mennesker lægger til hinanden, eller hans 360° Presence - en enorm stålkugle, der ved hjælp af sensorer og motorer følger publikum direkte i hælene, så formår Jeppe Hein at skabe kunst der forandrer og transformerer. Jeppe Heins værker skaber nye forestillinger om sociale kontekster og tvinger mennesker til at forholde sig til sin omverden. Omdrejningspunktet for hans kunst er, at meningen skabes i mødet mellem publikum og værket.

Med værket IN IS THE ONLY WAY OUT, har Jeppe Hein skabt sin hidtil største installation i København. Her føres publikum igennem Cisternernes 4320 Kvm lange søjlegange, hvor hvert rum er indrettet med forskellige interaktive værker, der inviterer publikum til gå på opdagelse. Cisternerne, der oprindeligt udgjorde et vandreservoir som forsynede Københavnerne med rent drikkevand, skaber en helt særlig kontekst til Jeppe Heins installationer. Med en kulde og luftfugtighed på næsten 100 %, bidrager omgivelserne til en helt unik fornemmelse af at være tilstede og mærke sig selv, i en nærmest fangekælder-agtig atmosfære.


Gasflamme monteret på en enorm spejloverflade der aktiveres via sensorer, når publikum bevæger sig tættere på. Foto: Mads Tamborg

Når man bevæger sig fra trappegangen til udstillingens første rum, oplever man som det første lyden fra en enorm gasflamme, der bryder den underjordiske stilhed og kaster lys rundt i de mørklagte søjlegange. Gasflammen, der er monteret på en enorm, reflekterende cirkelflade, er forbundet til sensorer i gulvet og blusser op hver gang en person nærmer sig flammen.


Roterende spejlflader der reflekterer omgivelserne. Foto: Mads Tamborg


Roterende spejlflader der reflekterer omgivelserne. Foto: Mads Tamborg

Dybere inde mellem de labyrintiske søjlegange, mødes man med synet af en række roterende cirkelformede spejlflader i varierende form og størrelse, der reflekterer publikum og omgivelserne. Spejlenes ujævne overflader skaber forvrængede refleksioner i et forvirrende spejlkabinet, som man let farer vild i.


Tibetanske syngeskåle der sender forskellige klange ud i rummet, når en lille kugle aktiveres af sensorer og sendes rundt i gangene. Foto: Mads Tamborg


Tibetansk syngeskål. Foto: Mads Tamborg

Inderst inde mellem søjlegangene, i den tredje og sidste del af udstillingen, finder en koncert sted. Her er tibetanske syngeskåle nøje placeret i forskellig højde, under en lang bane der er monteret under loftet, hvorfra kugler er fæstnet fra snore i forskellig længde. Hver gang en person træder ind i lokalet sendes en kugle afsted, som, når den rammer syngeskålen, skaber smukke klangflader der ekkoer mellem gangene.
Jo flere mennesker der er i lokalet på samme tid, jo flere toner og klange sættes i spil, indtil tilfældige melodier begynder at opstå fra publikums tilstedeværelse. Her, fra den dybeste afkrog af Cisternernes kringlede søjlegange, handler det blot om at finde vej tilbage til lyset, uden at fare vild..

Jeppe Hein er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København, 1997 og Städel Hochschule für Bildende Künste i Franfurt, 1999. Han har modtaget en lang række prestigefyldte priser og har udstillet på private og offentlige samlinger i både Danmark og Udlandet, heriblandt på ARoS kunstmuseum i Århus og Tate Gallery i London. I dag har han base i Danmark og Berlin, hvorfra han bor og arbejder. 

IN IS THE ONLY WAY OUT kan opleves I Cisternerne frem til den 30. November i år.

Følg linket, for at læse mere om udstillingen og de øvrige udstillinger i Cisternerne: https://www.cisternerne.dk/det-sker/udstillinger

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig