Indkøbskurven er tom.
Hæderspris til arkitekturperler
Scene, Film & Bøger

Prisen for Københavns bedste arkitektur blev overrakt den 3. maj på Københavns Rådhus

 

HÆDERSPRIS TIL ARKITEKTURPERLER

Reportage af Mads Tamborg

D. 08/05/18

Torsdag d 3. maj uddelte Københavns Kultur- og Fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å) atter den hæderkronede pris ’Bygningspræmieringen’ på Københavns Rådhus. Prisen blev overrakt til de arkitekter og bygherrer, der i løbet af de forgangne år har beriget hovedstaden med udfordrende, smuk og inspirerende byarkitektur, der på hver sin måde har bidraget til at gøre København til en spændende by at leve og bo i.

Gennem de senere år har mange forskellige arkitekter og bygherrer givet deres bud på, hvordan København som moderne storby skal formes i samspillet mellem arkitektur, natur og storbyliv.
Det har bragt stor arkitektonisk rigdom og mangfoldighed til København, som i dag anses for at være en hovedstad hvor der tages chancer og hvor der er plads til de store ideer, når det kommer til at opføre nye by- og bomiljøer. Her peger arkitekturen både fremad og bagud. Fremad, ved at eksperimentere med nye måder at bo, leve og indrette sig på i en moderne storby, og bagud, ved at skabe arkitektur der understøtter byens historie og områdets kvaliteter.

Blandt de seneste års byggeprojekter, er der dog nogle der skiller sig ud som eksempler på den særligt gode arkitektur, der bringer særligt meget værdi til København og københavnerne. Det er blandt disse projekter, at prisen for årets bygningspræmiering blev uddelt på Københavns Rådhus. Her blev der lagt vægt på bygninger, bymiljøer og anlæg der er opført med øje for stedets karakter, og som bidrager til oplevelsen af København som en by med mange kvaliteter. Prisen blev første gang uddelt i 1902 og er sidenhen forblevet en af de mest anerkendte priser inden for branchen.

Kultur- og Fritidsborgmester Niko Grünfeld overrækker prisen til COBE, Union Holding A/S og NRE Denmark, der er nomineret for bygningen The Silo. Foto: Mads Tamborg

I år valgte Københavns Teknik- og Miljøforvaltning 8 nominerede blandt 3.000 projekter, der har fået ibrugtagningstilladelse eller midlertidig ibrugtagningstilladelse mellem d. 1. juli 2016 og d. 1. juli 2017. Vinderne blev udpeget af et bedømmelsesudvalg bestående af 4 fremtrædende personer inden for den danske byggebranche. Som noget helt nyt, har det i år været muligt selv at indstille en af de 8 nominerede projekter til publikumsprisen, der blev tildelt 10.000 kr. 

Vinderne af året bygningspræmiering var:

Axel Towers


Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Axel Towers opført på Axeltorv. Foto: venligst udlånt af Københavns Kommune

De 5 karakteristiske cirkulære tårne beliggende på Axeltorv i hjertet af København. Bygningen er opført hvor en del af Københavns voldanlæg i sin tid løb, og tårnene er udformet som en moderne fortolkning af voldens udkigsposter, der udgjorde et vigtigt forsvar mod belejrende hære. Den varierende højde i tårnene er desuden udformet som en genspejling af områdets sammensatte formsprog og skala. Bygningen huser kontorer, en restaurant med udsigt ud over byen samt cafeer og butikker i gadeplan. 

Ved prisoverrækkelsen blev arkitekten blandt andet hædret for at have skabt en arkitektur der er tilpasset området og bygningernes varierende formsprog, og som på moderne vis gendigter Axeltorv som en del af Københavns voldanlæg. Bygningen blev også rost for at gøre stedet grønnere, og skabe små smøger og trappeforløb i flere niveauer, der skaber nye gennemgange og inviterer til ophold i bygningen.
Axel Towers modtog også årets publikumspris, som over 2000 Københavnere har stemt på.

Carlsbergfondets forskningsboliger


Arkitekt: Praksis Arkitekter ApS

Forskerboligerne opført i den nye Københavnske bydel Carlsberg Byen. Foto: venligst udlånt af Københavns Kommune

Bygningen er opført i Carlsberg Byen mellem den gamle have og den nye bydel, der i dag udgør campusområde for Professionshøjskolen UCC. Bygningen fungerer som bindeled mellem områdets historiske grønne anlæg, der i sin tid udgjorde Bryggeren J.C. Jacobsens private have, og det moderne bymiljø, der er skabt omkring Carlsberg Byen. Bygningen indeholder 22 boliger til gæsteforskere. 

Ved prisoverrækkelsen blev arkitekten blandt andet hædret for at have skabt en arkitektur der højner standarden for hele Carlsberg Byen, med et bæredygtigt og holdbart byggeri, der fungerer som bindeled mellem områdets natur og arkitektur.

Mærsk Tårnet og Sund Naturpark


Arkitekt: C.F. Møller Architects

Mærsk Tårnet opført ved Københavns Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Foto: venligst udlånt af Københavns Kommune

Det 75 meter høje Mærsk Tårn udgør et nyt forskningskompleks tilknyttet Københavns Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Bygningen består af 15 etager hvor der er adgang til moderne studie- og forskningsfaciliteter, og er placeret centralt i den nye grønne campuspark på Nørrebro. Bygningens karakteristiske trekantede form gør, at bygningens facon og skalering opleves forskelligt afhængigt af hvilken vinkel, man oplever tårnet fra. 

Ved prisoverrækkelsen blev arkitekten blandt andet hædret for at have skabt et grønt byggeri der tilpasser sig den omkringliggende by, og løfter det lokale område. Den nye grønne bypark ’Sund Naturpark’ blev også præmieret for at skabe en ny grøn forbindelse til bydelen og give Nørrebro et nyt og grønt lokalt mødested.

Dehns Palæ


Arkitekt: Wohlert Arkitekter A/S

Dehns Palæ opført på Bredgade. Foto: venligst udlånt af Københavns Kommune

Efter en brand der totalskadede det ikoniske Dehns Palæ i år 2010, er arkitekter, håndværkere og stukkatører efter 7 års arbejde nået i mål med genopbygningen af palæet. Genopbygningen er udført med stor respekt for husets oprindelige udtryk, i både den indvendige og den udvendige del af bygningen. Huset, der blev opført i midten af 1700-tallet, er blandt andet blevet restaureret med det oprindelige tømmer der blev brugt til tagkonstruktionen, og indvendigt er huset blevet genskabt med oprindeligt stuk, forgyldninger og paneler. Nogle af bygningens rum er indrettet i moderne stil med delvist akustikdæmpende lofter, hvilket også gør bygningen egnet som moderne kontormiljø.

Ved prisoverrækkelsen blev arkitekten blandt andet hædret for at have ført bygningen tilbage til dets oprindelige stand, ved at anvende oprindelige materialer og originale håndværksmæssige teknikker. Arbejdet er udført med stor respekt for bygningens historie og har samtidig givet palæet et nyt brugsmæssigt løft.

The Silo


Arkitekt: COBE, bygherre: Union Holding A/S og NRE Denmark

The Silo opført i Nordhavn. Foto: venligst udlånt af Københavns Kommune

Den 62 meter høje tidligere DLG-silo med hele 17 etager, udgør den største industrielle bygning i Nordhavn. Siloen er blevet omdannet til boligbebyggelse med 38 boliger, der grundet bygningens oprindelige indretning og funktion varierer i både bredde og højde. De udvendige facader er udformet med tanke på at bevare bygningens monoteistiske udtryk. Foruden boliger, er der i den øverste del af bygningen åbnet en restaurant, mens stueetagen anvendes til udstillinger og arrangementer.

Ved prisoverrækkelsen blev både arkitekten og bygherren blandt andet hædret for at have bevaret bygningen som et råt og industrielt vartegn, der leder tankerne hen på Københavns industrielle historie, og samtidig bygge unikke og moderne lejligheder, der kan indrettes efter egen smag.

Frihavns Tårnet

Arkitekt: Praksis Arkitekter ApS


Frihavns Tårnet opført i Nordhavn. Foto: venligst udlånt af Københavns Kommune

En anden af DLG’s tidligere ikoniske siloer der er blevet omdannet til moderne boligbebyggelse, er Frihavns Tårnet i Nordhavn. Med omdannelsen af siloen er bygningen vokset fra 7 til 12 etager, der i alt rummer 75 boliger i varierende størrelse. Bygningen er blevet beklædt med en helt ny facade, der er bygget udenom siloens oprindelige facade.

Ved prisoverrækkelsen blev arkitekten blandt andet hædret for at have skabt en bygning der på én gang er både let og markant, og som giver fornemmelsen af at komme hjem. Bygningens særlige arkitektur blev også rost for at give plads til de uformelle møder, der skaber det gode naboskab.

 

På linket kan du læse mere om Bygningspræmieringen og årets vinderprojekter: 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig