Indkøbskurven er tom.
Flyvende Fluer
Udstillinger & Omtaler

Øjenæbler, reflektioner og farverige masker på Den nordiske ambassade i Nordvest

Omtale af Oline Vogelius Brønd

d. 4 april, 2018

Billedkunstnerne Matilde Duus og Morten Modin er gået sammen om en udstilling, der undersøger synets og øjets kvaliteter og anatomi. Og så det, der spejles og reflekteres, i verden der omgiver os. Udstillingen kan opleves i galleriet Den nordiske ambassade, frem til d. 14 april.

På grænsen mellem Nørrebro og Nordvest ligger et galleri ved navn Den nordiske ambassade. Nærmere bestemt på Hillerødgade nr. 83. Det er et lille galleri med et stort glasparti der lyser ud til vejen.

I udstillingens anledning er gulvet belagt med et lag af blå brikker. Det blå gulv, reflekteres i glasskulpturerne der ligger på gulvet og i de chrom-behandlede masker der hænger på væggene og i loftet. Man er faktisk nærmest omgivet af former og farver i det lille rum man træder ind i.

Både glasskulpturerne og maskerne indtager rummet og lader lyset, bevægelserne og menneskerne der passerer reflekteres og spejles. Materialerne behandler på hver deres måde det at se. Blikkets kvaliteter, linserne som store øjenæbler, maskerne med tomme øjenhuler. Man siger at øjet er sjælens spejl. Det er gennem øjet vi får kontakt med andre mennesker. Gennem øjenskallerne, kan vi se ind i andre og føle os forbundne. Men i den her udstilling bliver spejlingen også vendt indad. Den gør os opmærksomme på at blikket er individuelt. At vi selv fylder skallerne og de tomme øjenhuler ud. At vi ikke ser på verden fuldstændig identisk med hinanden, men at der også er forskydninger og overlab. Alle de fragmenter, de synsbilleder som øjet tillader os at opfatte, danner tilsammen vores eget sammensatte billede af verden. Resten af vores forståelse eller opfattelse af verden er hjernens arbejde. Det er hjernens hallucinationer.

Flyvende fluer er, ud over at være titlen på udstillingen, også betegnelsen for en slags forstyrrelse i øjet. Øjet består blandt andet af noget man kalder for glaslegemet og bag glaslegemet er der en gelelignende væske som fylder det meste af øjet ud. Med alderen bliver denne væske mere flydende, hvilket kan betyde at glaslegemet forskydes en smule. Når glaslegemet forskydes fra nethinden, kan små celleklynger rives løs fra øjets indvendige væg og flyde ud i øjegeleen. Det fremstår som en lille skygge der vandre i blikket. Har du den, ses den tydeligst hvis du vender blikket mod en ren flade, fx en hvid væg. Den lille skygge kommer af at du faktisk ser på en lille del af dit eget øje.

Glaslegemet er egentlig den blanke flade vi ser verden igennem. Og dette legeme har faktisk mange fælles kvaliteter materialet glas. Det er transparent, skrøbeligt og lysreflekterende. Ligesom glasskulpturerne der ligger spredt rundt omkring på det blå gulv. Det virker vovet at ligge dem ud på den måde, skrøbelige som de er. Det gør at man er ekstra vagtsom for, hvor man træder. Det gennemsigtige glas leger med vores syn og vores bevidsthed. Vi skal selv opdage det, selvom det næsten ikke er der. Glasset er et vindue, der er betinget af øjet der ser.

Flyvende Fluer, Den nordiske ambassade,

af Morten Modin og Matilde Duus

Frem til d. 14 april 2018.

Åbningstider: Torsdag - lørdag mellem kl. 14-18 eller efter aftale.

link: http://www.dennordiskeambassade.net/

Den nordiske ambassade
Hillerødgade 83
2200 København N

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig