Indkøbskurven er tom.
Moderne kinesisk arkitektur på Louisiana
Udstillinger

Arkitekturens Værksteder - Wang Shu på Louisiana

På Louisiana har man for tiden en præsentation af moderne kinesisk arkitektur på programmet. Seriens første udstilling hedder Arkitekturens Værksteder II, og her rettes fokus mod arkitekten Wang Shu og morgendagens arkitektur.

Af: Peter Madsen 16.02.2017

 

Arkitekturens Værksteder på Louisiana drejer sig denne gang om arkitekten Wang Shu, der kommer fra tegnestuen Amateur Arcithecture Studio i Hangzhou, som han selv driver sammen med sin kone Lu Wenyu.

Wang Shu har modtaget flere priser, bl.a. Pritzker-prisen, for sin nyskabende arkitektur, hvor blikket er rettet mod traditioner og fortidig kinesisk kunst og form. Klangen af noget der var engang strømmer tydeligt beskueren i møde i de udstillede objekter, og fra hele opsætningen.

 


Amateur Architecture Studio, Fuyang Kulturkompleks, 2016.
Foto: © Iwan Baan 

 

Kæmpe-fotostater af hele husfacader og bygninger tegnet af Wang Shu giver mindelser om sandal-trippende vandbærere, der imellem drager og anden østlig mystik udfører dagens arbejde til lyden af tempelklokker fra et farverigt tempel. Blot er tilstedeværelsen af disse kinesiske landskabs- og folkelivs-billeder afløst af skråtstillede mure med sirligt placerede vinduer i et ikke afkodeligt mønster, som dog giver et landligt og socialt indtryk på trods. Nogle velplacerede pagode-tage hjælper også på ´musikken´ i eventyret, og de jord-, bambus- og sandfarvede materialer på murværket gør også sit til ´drømmerierne´.

 


Amatuer Architecture Studio, Fuyang Kulturkompleks, 2016.
Foto: © Iwan Baan 

 

Der er med andre ord tale om arkitektur med dybe rødder og traditioner i den omtalte kinesiske fortid, og selv omtaler Wang Shu da også disse overleveringer som inspirationer for hans arbejde. Bambus betyder uendeligt meget for Shu, hvilket ses af flere af farvevalgene på facader og tage som nævnt. Han omtaler f.eks. varmt fundet af meget gamle bambusstænger med mærker på, brugt til udmåling af arbejdet for bygningshåndværkere i fortiden, en forgænger for linealen som vi kender den.

Et af Wang Shus og Amateur Architekture Studios nok mest omfattende projekter er byggeriet af Xiangshan Campus, Det kinesiske kunstakademi syd for Hangshou. Det er bygget mellem 2002 og 2007 med lokale byggeteknikker og materialer i respekt for netop det oprindelige og traditionsbundne. I alt 22 bygninger til traditionelle discipliner som arkitektur, filosofi, klassisk landskabsmaleri og tegning består byggeriet af.

 


Amatuer Architecture Studio: Wa Shan Guesthouse / China Academy of Art Xiangshan Campus, Hangzhou, 2013. Foto:  Iwan Baan

 

Et glimrende indtryk heraf får man ved at betragte den opbyggede model på udstillingen. En nærmest meditativ oplevelse, hvor bygningernes former og forløb tai chi-agtigt bugter og slynger sig som en drage i omgivelserne. Her er både Hundertwasser med skæve trappelignende påsætninger, og Gaudi iblandet, idet organiske former også er at finde på Wang Shus tegnebord, om end mere sjældent.

Et par tårnlignende bygninger med kubistisk oprindelse er en slags stiliserede Picasso-agtige ´byggeklodser´, fornemt og balanceret stillet frem.

 


Fra udstillingen. Foto: Peter Madsen

 

Mest betegnende for Wang Shu er de skrå mure a la Diamanten i København, og han placerer dem som regel overfor lodrette mure, så kontrasten er til at få øje på. Man kan faktisk tale om en slags finurlig ny-klassik her, idet udsmykningerne for det meste består af de nævnte, med løs hånd isatte vinduer og bugtende ydre trappegange, så ´kinesisk tango´ kan være den sammenligning der ligger nærmest for. Og så de skæve mure naturligvis.

 


Fra udstillingen. Foto: Peter Madsen

 

Meget betagende virker Shus forskelligt farvede facader. Fra bambus til kridt og kalk, hvor udstrålingen aldrig forlader det venlige og menneskelige. Det sociale er hos Wang Shu et must. Hans inspiration fra høje, niveau-forskudte bjerge og omsætningen heraf til bygninger, der trods det kantede giver mindelser om oplevelser i dramatiske bjerge, som Kina er så rigt på, er til at få øje på.

Præsentationen af Wang Shu og Amateur Architekture Studio er yderst fornemt udført. Man oplever nærmest at bevæge sig rundt i og udenfor arkitektens bygninger, hvilket flere niveauforskelle sørger for. Alt følges op af fine beskrivelser og videovisninger, ligesom beskuerens nysgerrighed strammes op af nogle kik ind igennem store huller i fiktive murværker, så det autentiske er til at få øje på og opleve.

Udstillingen "Arkitekturens Værksteder - Wang Shu" kan ses på Louisiana frem til 30. april

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig