Indkøbskurven er tom.
Interview med Charlottenborg Fonden
Interview & Portræt

Charlottenborg Forårsudstilling 2017

Interview med Charlottenborg Fonden

INTERVIEW: af Elsa Fanney Jonsdottir, 10.2.2017. 

Frem til den 11. marts kan man på Charlottenborg opleve årets udgave af den traditionsrige Forårsudstilling, som er en af de vigtigste åbne, censurede udstillinger i Europa. I den forbindelse har Magasinet Kunst talt med Charlottenborg Fonden om Fondens historie, arbejde og mål om at fremme og støtte den yngre, spirende kunst. 

Kan I fortælle lidt om Charlottenborg Fondens historie og arbejde?
For 160 år blev det besluttet at nedsætte en selvstændig og af Akademiet uafhængig udstillingskomite som fremover skulle varetage den årlige forårsudstilling på Kunsthal Charlottenborg. Det var starten på den institution som i dag hedder Charlottenborg Fonden. Og lige siden 1857 har Fonden varetaget Forårsudstillingen. Fra starten har Fondens vigtigste formål været at fremme og støtte kunsten - særligt den yngre del. Gennem sit lange virke har Charlottenborg Fonden løbende ændret organisation og styreform, uden dog at ændre på de værdier og det formål den er udsprunget af. Det er stadig den yngre del af billedkunsten, arkitekturen og kunsthåndværket / design, som der bliver lagt vægt på, og det vil den blive ved med fremover.  

Hvem er I i Charlottenborg Fonden?
På nuværende tidpunkt er vi: billedkunstner Thomas Lindvig, billedkunstner Isabel Berglund, billedkunstner Cathrine Raben Davidsen, designer Margrethe Odgaard, arkitekt Peter Møller Rasmussen og fotograf Søren Rønholt. I år skal vi have to nye medlemmer ind; en billedkunstner og en kunsthåndværker, som skal overtage Margrethe Odgaard og Isabel Berglund. Vi opfordrer så mange som muligt til at søge ind i Charlottenborg Fonden for vi har brug for dygtige og engagerede folk, der ligesom os brænder for at puste nyt liv i Forårsudstillingen. Allerede i den nære fremtid begynder vi at annoncere for optagelse af nye bestyrelsesmedlemmer. Men man kan altid kontakte os i Charlottenborg Fonden for mere info.


Venligst udlånt af Charlottenborg Fonden 

På hvilken baggrund udvælges juryen?
Et af Charlottenborg Fondens faste træk er, at vi hvert år vælger en uafhængig jury, som udvælges på baggrund af deres forståelse for kunstneres arbejdspraksisser og samtidens tendenser. Det er vigtigt at juryen består af både kunstnere og personer med en kunstfaglig praksis fra både Skandinavien og det øvrige udland. Juryen består i år af Alex da Corte (kunstner, US), Torben Ribe (kunstner, DK), Stig L. Andersson (arkitekt, DK), Byggstudio (designer, SE) og Line Clausen (kurator, DK).

Udover at vælge de udstillede kunstværker, nominerer juryen også en slutliste med fem finalister til årets Solopris. I år er de fem prisnominerede kunstnere: Rodo Abdirahman, Julie Falk, Anna Johansson, Steven Morgana og Lilybeth Sebaldus & Gudrun van Zijl. Sidste års modtagere af henholdsvis den nationale og internationale solopris var den danske kunstner Aase Seidler Gernes og den slovenske kunstner Jasmina Cibic. På årets udstilling findes derfor to soloudstillinger med nyskabte værker af disse kunstnere. I år har i alt 781 kunstnere har ansøgt om at deltage på Forårsudstillingen 2017. Heraf er der udvalgt 61 kunstnere, der viser i alt 107 værker. Foruden værkudvælgelsen har juryen nomineret fem kunstnere til årets solopris 2017. Årets prismodtager blev offentliggjort på ferniseringsaftenen og med soloprisen følger en invitation til at udstille på Forårsudstillingen 2018.


Charlottenborg Forårsudstilling 2017. Udstillingsview. Kreditering: Søren Rønholt.

Kan I fortælle om Forårsudstillingens historie?
Forårsudstillingen begyndte som en udstilling, der præsenterede nye værker af danske kunstnere, men har i dag deltagende kunstnere fra mange lande. I årenes løb har den præsenteret værker af internationale navne som Vilhelm Hammershøi, Alvar Aalto, Per Kirkeby, Jørn Utzon, Olafur Eliasson og mange andre. Forårsudstillingen er en åben, censureret udstilling, der i 160 år har været en årligt tilbagevendende begivenhed i Kunsthal Charlottenborgs årsprogram. I år udstiller kunstnere fra hele verden: Mange er fra Danmark og Nordeuropa, men bag de indsendte bidrag står også kunstnere fra lande som Japan og USA.

I foråret 2006 indledtes en større forandringsproces af Charlottenborg Udstillingsbygning. Kulturministeriet udsendte en ny bekendtgørelse for institutionen, og udover at indsætte en ny bestyrelse, blev også en direktør ansat for tilsammen at forandre og revitalisere Charlottenborg Udstillingsbygning, nationalt som internationalt. Forandringer som Charlottenborg Fonden har hilst velkomne og som ligger i tråd med de faglige og publikumsmæssige ambitioner, som vi i Charlottenborg Fonden stiler efter. Som led i denne forandringsproces skiftede Charlottenborg Udstillingsbygning navn til Kunsthal Charlottenborg.

Hvorfor er Forårsudstillingen vigtig?
Det er en vigtig udstilling, som bygger på en gammel tradition. Den er vigtig fordi alle kan søge og man kan få et indblik ind i “den uredigerede kunst”, og se hvad der bevæger sig.


Charlottenborg Forårsudstilling 2017. Udstillingsview. Kreditering: Søren Rønholt.

Hvad er det vigtigste for jer i jeres arbejde? 
Det er selvfølgelig udfordrende at vi er en lille selvstændig fond, der hvert år skal ud at søge penge for at afholde Forårsudstillingen, og ligesom starte forfra hvert år. Undertegnede Cathrine Raben Davidsen er ny i Fonden, og i år er min egentlige første Forårsudstilling, som jeg har været med til at organisere. Det er super interessant at sidde i Charlottenborg Fonden, og at være med til at føre en meget fin og gammel tradition videre. Vores samarbejde med Kunsthal Charlottenborg bliver bare bedre og bedre, og vi håber at vi i fællesskab kan være med til at højne niveauet endnu mere, og at gøre det meget mere attraktivt at søge ind på Forårsudstillingen, som jo vises i et af de største og smukkeste udstillingssteder for samtidskunst i Nordeuropa. Hvis vi kan få vores økonomi op på højkant ville vi være glade for at kunne tilbyde f.eks. vinderen af soloprisen et større legat til at anerkende det kunstneriske talent.

Fakta:

Forårsudstillingen kan opleves på Charlottenborg frem til d. 11. marts 2017.
Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, 1051 København K

Læs mere om Charlottenborg Fonden her: 
http://foraarsudstillingen.dk/index.php/da/about 

Læs mere om Forårsudstillingen her:
http://foraarsudstillingen.dk/
http://kunsthalcharlottenborg.dk/da/udstillinger/charlottenborg-foraarsudstilling-2017/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig