Indkøbskurven er tom.
Magasinets store kunstguide til CPH:DOX
Scene, Film & Bøger

Magasinet Kunsts store guide til CPH:DOX 2024

Magasinets store kunstguide til CPH:DOX   

INSPIRATION: Af Ida Falbe Hansen.
13.03.2024.

Så er det blevet tid til dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX og igen i år er der masser at hente på programmet for det arkitektur- og kunstinteresserede publikum. Festivalen skydes i gang i dag d. 13. marts og dokumentarerne byder i år både på dybdegående portrætter af nogle af kunsthistoriens ikoner, beretninger om helende arkitektur og fortællinger fra Brasiliens kunstneriske undergrund. Hvis du vil vide, hvor du skal holde dig til, hvis du vil opleve dokumentarfestivalen i kunstens tegn, så læs med her, hvor vi har samlet årets vigtigste film om kunst og arkitektur.

ARCHITECTON (D/F/US) – Instruktør Victor Kosakovskiy
Vi skal hele verden rundt i denne visionære storfilm, der i bedste cinematiske stil graver sig ned flere tusinde års arkitekturhistorie. Victor Kosakovskiy guider os på rejsen i tid og sted, når han undersøger civilisationens byggesten. Rejsen fører os til ruinerne af tempelbyen Baalbek i Libanon, sønderskudte boligblokke i Ukraine og hjem til den italienske arkitekt Michele de Lucchi, der nænsomt anlægger en nøje tilrettelagt stencirkel i sin have. Den dialogløse dokumentar stiller skarpt på civilisationens skrøbelighed - og vi anbefaler stærkt, at den opleves i biografen.

Filmen kan ses på CPH:DOX
Mandag d. 18. marts kl 21.30 - Grand Teater
Torsdag d. 21. marts kl 19.00 - Dagmar Teater
Lørdag d. 23. marts kl 18.30 - Big Bio Nordhavn     

REHAB (F/CH) – Instruktør Ila Bêka, Louise Lemoine 
Kan en bygning blive en del af behandlingen af mennesker ramt af blodpropper og arbejdsulykker? Det forsøger denne dokumentar at svare på, når den besøger rehabiliteringscenteret Rehab i schweiziske Basel. Her har to arkitektfirmaer tegnet og skabt et hyper-moderne bygningsværk ud fra en holistisk tankegang og en tro på, at arkitekturen kan gøre en forskel. De sengeliggende kan på Rehab se himlen gennem de store loftsvinduer, og kørestolsbrugerne kan deltage i musikterapi og basket. Inspirationen til filmen er hentet fra Louise Lemoines eget liv med en svært handicapet far, og dokumentaren bliver en personlig fortælling og et inspirerende bud på, hvordan arkitekturen kan bruges til at ændre verden.

Filmen kan ses på CPH:DOX
Søndag d. 17. marts kl 21.15 - DFI/Cinemateket
Fredag d. 22. marts kl 15.30 - Statens Museum for Kunst  

E.1027 - EILEEN GRAY AND THE HOUSE BY THE SEA (CH) – Instruktør Cristoph Schaub, Beatrice Minger
I 1929 bygger den irske designer Eileen Gray et refugium på Côte d'Azur. Huset er et diskret avant-garde mesterværk, der med tanke på hendes egne og medskaber Jean Badovicis initialer døbes E.1027. Der går dog ikke længe, før bygningen bliver omdrejningspunkt for en kamp mellem kønnene, da den anerkendte arkitekt Le Corbusier i sin opdagelse af huset fascineres i sådan en grad, at han dækker de hvide ydermure med egne vægmalerier. Efterfølgende ignorerer Le Corbusier anklagerne om vandalisme og kravet om kompensation. Han bygger til gengæld sit berømte Cabanon i E.1027 baghave, et bygningsværk der til dags dato stadig dominerer det tidligere uberørte område.  

Filmen kan ses på CPH:DOX
Tirsdag d. 19. marts kl 19.15 - Grand Teater
Onsdag d. 20. marts kl 14.00 - DFI/Cinemateket
Fredag d. 22. marts  16.45 - DFI/Cinemateket
Søndag d. 24. marts kl 12.00 - Statens Museum for Kunst

ABIDING NOWHERE (TW/US) – Instruktør Tsai Ming-liang
Instruktør Tsai Ming-liang sender sin trofaste skuespiller Lee Kang-sheng barfodet gennem Washington DCs gader i dette meditative værk, der med få enkle midler tager tankerne med på himmelflugt. Kan-sheng spiller munken, der i slowmotion vandrer gennem den amerikanske hovedstad i tavs protest over samfundets evige higen efter effektivitet. Hans traditionelle røde munkeklæder og langsomme tempo står i kontrast til det politiske epicenters pulserende byliv i en film, der er en af de få, der foregår uden for instruktørens hjemland Taiwan.    

Filmen kan ses på CPH:DOX
Torsdag d. 14. marts kl 17 - DFI/Cinemateket 
Fredag d. 22 marts kl 21.45 - DFI/Cinemateket

ALREADYMADE (NL) – Instruktør Barbara Visser
Hvordan bliver en signeret urinal et af det 20. århundredes vigtigste værker? Alreadymade følger i sporet af readymade værket Fountain fra 1917, hvis tilblivelse er omgærdet af mystik. For hvem var kunstneren Marcel Duchamp, hvordan blev værket til og hvilke samfundsforhold lå til grund for den underskrevne urinals prestigefyldte placering i kunsthistorien? Filmen trækker nye teorier frem i lyset og udfordrer vores idéer om originalitet, ophavsret og identitet. Den undersøger rygterne om værkets tilblivelse, for hvem var i virkeligheden værkets ophavsmand, var hun en kvinde, og hvis ja, hvad gør det så for vores forståelse af et af det sidste århundredes vigtigste kunstværker?

Filmen kan ses på CPH:DOX
Lørdag d. 16. marts kl 12.30 - Kunsthal Charlottenborg
Torsdag d. 21. marts kl 16.30 - Empire Bio
Lørdag d. 23. marts kl 12.00 - Statens Museum for Kunst


Foto: Sissel Morell Dargis.

BALOMANIA (ES/DK) - Instruktør Sissel Morell Dargis
Nomineret til årets Dox:Award
Den danskfødte Sissel Morell Dargis følger med denne aktion-dokumentar i hælene på den brasilianske ballonmafia og giver os et unikt blik ind i en lukket undergrundskultur, der bevæger sig på kanten af loven. Hun tager os med, når de 70 meter høje varmluftsballoner sættes i luften over Sao Paulos favelaer. - balloner som ultimativt kan bure de brasilianske ‘’baloeiros’’ inde i op til tre år. Ballonkulturen har fra 1998 været ulovlig i Brasilien, men lovgivningen har ikke slået ballonkunsten ihjel - tværtimod. Den har til gengæld skabt et undergrundsmiljø, en kultur der er knyttet sammen af stærke bånd og som ikke lader sig skræmme af myndighedernes kriminalisering. 

Filmen kan ses på CPH:DOX
Fredag d. 15. marts kl 21.30 - Empire Bio
Mandag d. 18. marts kl 12.00 - DFI/Cinemateket
Tirsdag d. 19. marts kl 18.30 - Big Bio Nordhavn
Onsdag d. 20. marts kl 21.30 - Empire Bio
Fredag d. 22. marts kl 19.45 - URBAN 13

AARHUS
Mandag d. 18. marts kl 18.30 - Øst for Paradis

CORE MEMORY (DK) – Instruktør Patricia Drati
I denne kortfilm får en treårig pige frie rammer til at udfolde sig, da hun bruger en sommereftermiddag i sit eget selskab. Fri fra omverdenens blikke og udstyret med en krukke med farve får fantasien frit spil, når hun bruger sin krop som lærred i et øjeblik, der ikke kommer til at gentage sig. Kortfilmen inviterer publikum med ind i en magisk verden, hvor kreativiteten og friheden hersker. Her skabes de vigtige minder, der danner grundlag for børns udvikling, skammen fordufter og bliver erstattet af begejstringen for koncentration og kreativitet.  

Filmen kan ses på CPH:DOX
Fredag d. 15. marts kl 16.30 - DFI/Cinemateket
Søndag d. 17. marts kl 21.45 - DFI/Cinemateket
Onsdag d. 20. marts kl 21.15 - Kunsthal Charlottenborg

FRIDA (US/MX) – Instruktør Calra Gutiérrez
Tag med på en rå og magisk rejse gennem kunstnerikonet Frida Kahlos vidunderlige livshistorie. Carla Gutiérrez giver i Frida ordet til kunstneren selv, der bringes til live ved hjælp af gamle dagbøger, breve, essays og interviews.  Den anerkendte filmklipper debuterer som instruktør med en film, der giver os indsigt i Frida Kahlos indre verden med alt hvad den indeholder af frygt og vanskelige forhold - især det komplekse forhold til kunsten som både handelsvare og livsnerve. Filmen lader os komme endnu tættere på en af det 20. århundredes største kunstnere på en helt ny måde, og fortællingen bringes yderligere til live gennem lyriske animationer inspireret af kunstnerens uforglemmelige værker.       

Filmen kan ses på CPH:DOX
Onsdag d. 20. marts kl 17.00 - Bremen Teater
Lørdag d. 23. marts kl 19.00 - Dagmar Teater 

Tag et kig på hele dette års program til CPH:DOX her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig