Indkøbskurven er tom.
Ingen planet B
Udstillinger & Omtaler

Nutidens forbrug fremtidens problem på DAC frem til d. 2. juni.

ANMELDELSE: Af Camilla Nielsen. 
29.03.2019.

”Er der en voksen til stede?” Sådan lød det fredag d. 15. marts, da landets unge samlede sig foran Christiansborg for at udtrykke deres utilfredshed med den nuværende klimapolitik. En bevægelse er i gang verdenen over. Ungdomsgenerationen kæmper for en bæredygtig fremtid.

Fra d. 22. marts omdanner Dansk Arkitektur Center (DAC) i samarbejde med Roskilde Festival og unge klimaaktivister Guldgalleriet i DAC til en aktivistisk platform – en scene, et frirum og et fællesskab, hvor alle kan mødes og engagere sig i Verdensmål #11: Bæredygtige Byer og Lokalsamfund. Forårsudstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ er et helt nyt format, og bryder med den traditionelle udstillingsform.

’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ er med dens fokus på klimaudfordringerne og bæredygtighed hyper-aktuel, men trækker også tråde tilbage til ungdomsoprøret fra 68’, som netop har passeret sit halvtredsårsjubilæum.


Nutidens forbrug - Fremtidens problem, udstillingsfoto, DAC. Foto: R Hjortshøj.

Det handler om din fremtid
Udstillingen starter med en tidslinje, der viser afgørende momenter i ungdomsaktivismen - fra 60’erne og frem til i dag. Her kan man blandt andet se billeder fra 1968s studenteroprør, fra ungdomshuset, Berlinmurens fald og fra det arabiske forår. Alt imens aktivistsange spilles ud af højtalerne. Tidslinjen knyttes ydermere til Roskilde Festivalen og viser, hvordan aktivisme og musik længe har været uadskillelige.  

Selvom udstillingen tydeligt er lavet af nutidens ungdom og har en ung målgruppe, kan jeg ikke lade vær med at lægge mærke til, hvordan også den ældre generation stopper op ved tidslinjen og mindes de ungdomsoprør, som de har været en del af.

Tidslinjen fører ind til Guldgalleriet, hvor man som det først møder et spejl. Man bliver her konfronteret med ens eget ansvar, og bliver således bedt om at reflektere over ens eget aftryk på klimaet. Generelt er udstillingen ikke bange for at tale direkte til publikum. Den fjerner den distancering, som ofte høres i den offentlig debat, hvor den enkeltes ansvar til tider skubbes væk. Men med denne udstilling er hverken DAC eller de unge bange for at italesætte, at du også har et ansvar for din fremtid.


Nutidens forbrug - Fremtidens problem, udstillingsfoto, DAC. Foto: R Hjortshøj.

For unge af unge
I efteråret 2018 stillede den svenske pige Greta Thunberg sig foran Riksdagen med et skilt: ”skolstrejk för klimatet”. Dette blev starten på en globalbevægelse. Der er i dag 1,8 milliarder unge i alderen 13-25 år, hvilket svarer til en femtedel af verdenens befolkning. Vi ser lige nu, hvordan denne ungdomsgeneration samler sig i en bevægelse, der stiller krav om forandring til den måde, hvorpå vi lever. Disse unge er engagerede i klimaet, og kæmper for bæredygtige løsninger.

Udstillingen er centeret omkring en pavillon af restmateriale udarbejdet af elever fra Roskilde Festival Højskole. I pavillonen kan man se små point of view videoer produceret af unge. I disse videoer kan man blandt andet høre, hvorledes den unge generation gerne vil bo i byer, som er renere og med flere træer, men også hvordan de unge er bekymret for klimaet og de konsekvenser nutidens levestandarder kan have.


Klimakamp.Foto: Dansk Arkitektur Center og Marie Kongsted Joensen.

Udstillingen er, som sagt, skabt i samarbejde med en række unge klimaaktivister. Blandt har Den Grønne Studenterbevægelse bidraget med et brevskrivningshjørne. Her er det muligt at skrive breve, hvori man kan udtrykke sine meninger og bekymringer til klimaministeriet og den kommende statsminister.

Nutidens forbrug – Fremtidens problem er ikke blot en udstilling skabt af ungdommen. Det er også en platform, hvorigennem de unge kan få en stemme - derfor har DAC også valgt at give alle unge under 26 år gratis adgang til DAC i hele udstillingsperioden. Gennem en række events sættes der fokus på bæredygtighed, klimaudfordringerne samt hvordan deres skabes innovative og bæredygtige løsninger.

Fuld af håb
En udstilling om klimaudfordringerne kan lyde som det rene dommedagsprofiti, men Nutidens forbrug - Fremtidens problem er alt andet. Tonen er fuld af håb og et ønske om at ville skabe forandring. Selvom de unge er utilfredse og tydeligvis bekymret for fremtiden, så er de også forhåbningsfuld, og tror på at det er muligt at finde bæredygtige løsninger. Nutidens forbrug – Fremtidens problem viser, at nutidens ungdom går forrest og gerne tager kampen op for en mere bæredygtig fremtid for vores fællesbyer, som stadig flere mennesker bor i.


Nutidens forbrug - Fremtidens problem, udstillingsfoto, DAC. Foto: R Hjortshøj.

Nutidens forbrug - Fremtidens problem er en interaktiv udstilling, og vil undervejs qua gæsternes input forandre sig. Dens materialitet er omskiftelig, og gæsternes skrevne ord i eksempelvis en stemmeboks vil blive en del af udstillingen. Nutidens forbrug - Fremtidens problem taler direkte til gæsterne og åbner op for diskussioner om den enkeltes ansvar, og hvordan vi sammen skaber en bæredygtig fremtid.

Udstillingen kan ses på Dansk Arkitektur Center frem til d. 2. juni.

Billedet øverst: Nutidens forbrug - Fremtidens problem, udstillingsfoto, DAC. Foto: R Hjortshøj.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig